Schaakwereld in schandaalsfeer

Veselin TopalovHet Toiletgate-schandaal lijkt maar niet op te houden. Nadat Kramnik beschuldigd werd van valsspelen (hij zou computer-assistentie gehad hebben tijdens zijn WK-match met Topalov), is het nu de beurt aan Topalov zelf. Op youtube kan je een “bezwarend” filmpje zien waarin aangetoond wordt dat Danailov en Topalov contact houden tijdens een partij. Is de schaakwereld de weg aan het opgaan van het wielrennen of wordt iedereen gewoon paranoia? Lees de column van Jan Lagrain…

 Het filmpje van Danailov en Topalov gaat over het tornooi in Wijk Aan Zee van vorig jaar. Maar het werd opgerakeld omdat dit jaar opnieuw sprake zou zijn geweest van soortgelijke praktijken. Meer zelfs, de scheidsrechters hebben ingegrepen en Danailov gewaarschuwd dat hij niet meer op bepaalde plaatsen in het publiek mocht staan. Op die plaatsen, zo klinkt het, kan Danailov niets zien, behalve het gelaat van zijn poulain Topalov. Op die manier kan Danailov aan de hand van allerlei symbolen hints geven aan Topalov, die dan de ene krachtzet na de andere kan afvuren.

Laten we eerst eens kijken naar het bewuste filmpje (klik op de foto). Het is 3 minuten intrige, valsspelerij, gebarentaal, … van de bovenste plank. Dat is althans wat Kommersant zegt. Kommersant is het blad/website die het filmpje publiceert om haar beschuldigingen aan het adres van Veselin Topalov hard te maken. Ik dacht slechts een ding toen ik het filmpje zag: helemaal niks. Ik zie helemaal niets, noppes, nul. Danailov is nerveus, hangt wat de zenuwpees uit, maar doet helemaal niets speciaals. Hij houdt zijn hand tegen zijn kin, dat is alles. Hij haast zich op het einde even uit de zaal om te gaan bellen. So What? Iedere manager moet wel eens bellen. De meesten doen zelfs niets anders.

Het lijkt ons dan ook dat er enkele journalisten zijn, de naam onwaardig, die geen deontologie lijken te hebben. Journalisten die zomaar even, zonder kritische zin, sensatie zoeken en daarvoor de naam van een gerespecteerd (nouja…) speler door het slijk te halen. Ik vind het dan ook sprekend dat een website als chessbase weigert een kritische beschouwing te geven. Het let wel goed op wat het schrijft: het spreekt namelijk geen oordeel uit over het filmpje. Ik ben wel blij dat een site als Chessvibes dit godzijdank wel doet. Wel, Schaakfabriek deelt de mening van onze Nederlandse vrienden. Het filmpje bewijst helemaal niets, behalve dan dat de betrokken journalisten een ferme *** op hun ****** verdienen.

Kabels bij KramnikMaar dit filmpje is niet het enige wat er de laatste tijd opduikt aan “bezwarend bewijsmateriaal”. Want ook over Toiletgate is het laatste woord nog niet gezegd. De niet-officiële website van Veselin Topalov en Chessbase publiceert in zijn laatste artikel namelijk een reeks foto’s van het kabelmateriaal dat aanwezig was in Kramnik’s toilet tijdens het veelbesproken WK. Wat zien we op die bezwarende foto’s? Kabels. Klopt, en dan? Ik zie eerlijk gezegd niet meteen wat er verdacht moet zijn aan een reeks kabels in het plafond van Kramnik’s toilet. Dit roept toch enkele vragen op. Ten eerste: Waarom heeft kramnik een hele reeks kabels nodig om een pc te raadplegen? Ten tweede: Liggen die kabels daar niet sowieso? Ten derde: Als Kramnik een team, gehuld in zwarte bivakmutsen, zijn toilet heeft laten ombouwen tot een multimediaal centrum, waarom heeft niemand dat vooraf gezien? Was het niet verdacht dat een bende technici uren in het toilet van de heer Kramnik heeft doorgebracht?

Wel, beste lezer, ik denk dat de schaakwereld helemaal zot aan het worden is. Het lijkt mij dat er in beide gevallen helemaal niets aan de hand is. Wordt in ieder geval vervolgd…

  1. Vincent
    Vincent15-02-2007

    Mooie site, wel nog een klein foutje.

    Als je bij thema iets kiest dan kan je slechts een stukje van het artikel lezen, de link naar het vervolg werkt (nog) niet.

    mag gezegd, dit is een mooie site

    blijven verdoen

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain16-02-2007

    Je kan op de titel klikken, dan opent het hele artikel 🙂

  3. Kara
    Kara19-02-2007

    ondertussen zijn er op Chessville duidelijkere bewijzen opgedoken,

    als deze foto’s kloppen is er geen verdere discussie meer nodig

    http://www.chessville.com/Editorials/DanailovTopalovBusted.htm

  4. Pelemanov
    Pelemanov25-02-2007

    hilarisch 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.