Europees kampioenschap start zonder topnamen, maar met een stunt van een Belg

TijgerGisteren is in Dresden het Europees kampioenschap gestart met 2 namen minder dan verwacht: de top-seeds Mamedyarov en Ivanchuk stonden niet in de paringen en doen dus niet mee. Het deelnemersveld blijft wel indrukwekkend met ongeveer 40 +2600-spelers. Wie ook meedoet is onze jeugdspeler Tanguy Ringoir en hij deed erg leuke dingen in de eerste ronde. En wat doet die tijger daar eigenlijk?…

Duitsers, het blijft een speciaal volkje. We gaan ze bewust niet herinneren aan wereldoorlog 2 (oeps, nu doe ik het toch), maar houden het bij hun schaakorganisaties: die zijn meestal piekfijn in orde. Deutsche Gründlichkeit, zoals men dat noemt. Ook nu is dat het geval en vooral hun openingsshow viel op: mooie vrouwen, veel lawaai, speeches en zelfs een heuse tijger. Wat die er kwam doen weet ik niet, maar het deed ons wel denken aan een van die zondagshows op Rai Uno (waar zelfs het voetbal gepresenteerd wordt door blonde deernes in monokini).

Van Dresden
Van Dresden

Vergis u dus niet: die tijger en deze vrouwen waren wel degelijk in Dresden te bewonderen en ze waren daar ook om een schaaktornooi te openen: Het Europees kampioenschap. Traditiegetrouw is dat een tornooi waar vooral de net-niet-wereldtop op afkomt. Op dit tornooi kan je je namelijk kwalificeren voor de wereldbeker en op de wereldbeker kan je je kwalificeren voor de kandidatentornooien en daar kan je je kwalificeren voor het wereldkampioenschap en daar kan je je kwalificeren voor een WK-match, enz. (Fide maakt het niet simpel de laatste jaren). De wereldtop rekent op zijn elo, de net-niet-wereldtop heeft tornooien als deze nodig.

Wie doet er zoal mee? Jakovenko (2708), Nisipeanu (2690), Eljanov (2688), Karjakin (2685) en nog een hele berg van dat soort grootmeesters. Normaal gezien zouden Mamedyarov en Ivanchuk (2 top-10 spelers) ook meedoen, maar op het allerlaatste moment hebben zij blijkbaar afgehaakt voor dit tornooi. Jammer, want het had een absolute meerwaarde kunnen opleveren.

Doen er ook Belgen mee? Jawel, eerst en vooral de half-Belg Miroshnichenko (2646). Hij begon wel slecht aan het tornooi met een remise tegen ene Hunt (24..). Er doet ook nog een echt Belgje mee: Tanguy Ringoir. Ons jeugdtalent deed het een stuk beter. Hij speelde tegen de sterke IM Andreikin (2523) en kreeg in een gesloten siciliaans de volgende stelling op het bord:

Van Dresden

Hier gaat Andreikin met zwart voor 15. … Lxh4!? De witte dame lijkt ingesloten te staan en Andreikin zal misschien gedacht hebben profijt te kunnen slaan uit dit nadeeltje. Maar Ringoir antwoordt erg knap met 16. gxh4! Te8

Van Dresden

En hier komt Tanguy met het heel grappige 17. Dg6! Er volgde nog 17. … fxg6 18. Pxg6 Kf7 19. Pxh8 Kf8 20. Pg6 en herhaling van zetten. Zwart kan inderdaad niet vluchten met zijn koning op de e-lijn want dan volgt gewoon Te1+ in bijvoorbeeld 20… Ke6 21. Te1 Kd6 22. Lf4 Pe5 (verplicht) 23. Pg6! en de witte stelling is simpelweg gewonnen. Het werd dus remise, een knappe uitslag van Tanguy. Je kan deze partij hier ook in pgn bekijken of dowloaden. Met dank aan Francois Van Damme en Valeer Maes voor het partijmateriaal.

Er doen nog enkele Belgen mee: Chuchelow, Winants, Dgebuadze, Grégoire Marville en Guy Ringoir (vader van). Je kan alle informatie over hun prestatie vinden op Chess-results.com, een handige site die voorlopig beter draait dan de officiële.

Er zijn 600 deelnemers en het is dus onmogelijk om een duidelijke roundup te maken na 1 ronde, dus posten wij hier de voornaamste uitslagen.

1 Maiwald Jens Uwe Jakovenko Dmitry 0-1
2 Nisipeanu Liviu Dieter Williams Simon 1-0
3 Zysk Robert Eljanov Pavel 0-1
4 Karjakin Sergey Akesson Ralf 1/2-1/2
5 Karpatchev Aleksandr Malakhov Vladimir 0-1
6 Vallejo Pons Francisco Hera Imre 1/2-1/2
7 Stern Rene Almasi Zoltan 1/2-1/2
8 Van Wely Loek Jakubowski Krzysztof 1-0
9 Bindrich Falko Tiviakov Sergei 0-1
10 Georgiev Kiril Holzke Frank 0-1
11 Guliev Logman Jobava Baadur 1/2-1/2
12 Timofeev Artyom Siebrecht Sebastian 1-0
13 Urban Klaudiusz Naiditsch Arkadij 1-0
14 Volokitin Andrei Zaragatski Ilja 1-0
15 Iskusnyh Sergei Tkachiev Vladislav 1/2-1/2
16 Nielsen Peter Heine Banusz Tamas 1-0

  1. Lusine
    Lusine04-04-2007

    Dag Jan,

    Je kan deze site eens bekijken:

    http://chess-results.com/results5927.aspx?tnr=5927&art=2&rd=1&lan=1&datatyp=2&mm=-1&m=-1

    groetjes,
    Lusine

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain04-04-2007

    grappig, ik had diezelfde tip net van iemand anders ook gekregen en ik had het dus net veranderd voor je comment 🙂 toch veel dank!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.