Ook Moro kan Anand niet stoppen

Anand-Moro 1-0Viswanathan Anand is in absolute topvorm. Hij won gisteren opnieuw en loopt nu al anderhalf punt uit op Gelfand en 2 punten of meer op de rest, waar enkel remises vielen. Deze keer was Morozevich het slachtoffer na een interessante partij met een prima slotcombinatie…

Anand Anand Anand!!!

We waren het zo stilaan beu om altijd Anand in de titel te moeten zetten, maar we kunnen er niet om heen. De nummer 1 van de wereld is momenteel ook écht de nummer 1. Na gisteren was het al duidelijk dat er een mirakel nodig was om Anand te stoppen en dat is alleen maar “erger” geworden. De 4 ogen van Vishnu voegde nog een scalp toe aan zijn collectie, met name Alexander Morozevich.

Moro, foto ChessbaseWe hadden nog hoop op een spannend tornooi, omdat Moro meestal wel te vinden is voor de gekste verrassingen (kijk naar zijn winst tegen Kramnik). Maar Anand is dit tornooi echt waanzinnig goed aan het spelen. Alles zit eigenlijk snor, zijn spel achter het bord én zijn voorbereiding. Bovendien speelt Anand gewoon zijn spel zonder te kijken naar de stand. Zo bood Moro een herhaling van zetten aan, maar Anand weigerde en volgde een kansrijk, maar toch riskant winstplan. Nochthans zou remise prima zijn, aangezien de andere concurrenten ook al punten hadden gedeeld.

Zulke houding kunnen wij enkel aanmoedigen en het succes dat eruit voorkomt is verdiend. Anand won opnieuw. In het begin van de partij leek Moro zijn schaapjes op het droge te hebben. De koningsvleugel werd geblokkeerd en de controle over het veld f4 bezorgde de Rus een gelijke of misschien zelfs iets betere stelling, zo leek het toch.

Anand reageerde namelijk ad rem: hij haalde het gevaar uit de stelling en vond dan een gaatje in de damevleugel, waar enkele pionnen van het bord verdwenen. Het is erg leerzaam op te zien hoe Anand zijn stelling opbouwde. De slotcombinatie mocht er zijn en begint eigenlijk hier al:

Anand-Moro

Anand speelt 51. Tc4! en bereidt het gespeelde 51… h3 mooi voor. 52. Txc5! h2

Anand-Moro

53. Pe3! dreigt Pg4 schaak met winst, maar de échte pointe komt na 53… Ta1+ (de enige kans) 54. Kxa1 h1D+ 55. Ka2 en plots blijkt zwart geen nuttige zetten meer te hebben, behalve 55…De4 wat handig opgevangen wordt met 56. Te5!! en na Dxe5 volgt natuurlijk Pg4+ en vork. 1-0. Prima en leerzame partij van Anand.

Kramnik geeft het op

Grischuk en KramnikAlle andere partijen eindigden in remises. Na amper 13 zetten in Grischuk-Kramnik, waar die laatste het wel erg onambitieuze Russisch koos. In de persconferentie achteraf vroegen zowel de pers als Grischuk zelf zich af waarom net de Petrov als er voor een vol punt gestreden moet worden. Kramnik gaf aan dat hij zich het best had voorbereid in die opening (kunnen we begrijpen) en dat hij er veel winstplannen mee dacht te bereiken (kunnen we niet begrijpen, zeker niet als je weet dat beide heren na 13 zetten remise speelden. Waren zijn winstplannen dan al op?). De strijdlust bij de wereldkampioen is weg. Wat maakt het eigenlijk ook uit, zal hij denken, hij is immers sowieso geplaatst voor de volgende ronde. Bovendien is het wel erg onwaarschijnlijk dat hij Anand nog kan inhalen. Toch is het jammer, zowel voor Kramnik zelf als voor het tornooi.

Leko-Aronian was wel een strijd, maar het evenwicht werd nooit echt gebroken.

  1. Theo
    Theo26-09-2007

    Kramnik spaart uiteraard zijn krachten. Hij wil ook zijn nieuwtjes niet allemaal prijsgeven en zal deze achterhouden tot de eigenlijke match tegen Anand.

    Dit systeem is ultrabelachelijk. Nu kan Kramnik gewoon wat de kat uit de boom kijken, omdat hij toch al zeker geplaatst is voor de komende match.

    Hopelijk wint Anand die match ook. Na al die jaren in de wereldtop verdient hij dat dubbel en dik!

  2. SchaakPraat
    SchaakPraat26-09-2007

    Anand werd na de partij met applaus ontvangen in de perskamer. Ik denk dat bijna iedereen hem dit succes gunt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.