Mohandesi verrast de favorieten in Schanstornooi

MohandesiIn Hechtel is vandaag het eerst schanstornooi gespeeld en dat zal zowat heel België geweten hebben: 220!! deelnemers trokken naar het verre Limburg voor een van de grootste schaakevenementen van het jaar. Het open tornooi was het neusje van de zalm met GM’s Vlastimil Hort en Alexandre Dgebuadze. Een derde hond ging echter met het been lopen. Shahin Mohandesi is het onderwerp van een erg uitgebreid verslag…

Recordopkomst in Hechtel

Louis SoorsLimburg kende tot op vandaag geen enkel noemenswaardig groot schaakevenement. Op ongeveer elk schaakvlak hinkte de provincie achter op de andere delen van ons land. Sinds de komst van Mher Hovhanisian en zijn titels én begeleiding van enkele jeugdspelers staat Limburg echter terug op de schaakkaart. Tijd om dat ook in concreto te bewijzen, dachten enkele Limburgse clubs. “We willen dat Limburg naast de opkomende jeugd ook een écht groot tornooi heeft, dat kan uitgroeien tot een echte traditie”, vertrouwde een van de organisatoren, Louis Soors, ons toe. “Het kan toch niet zijn dat Limburg geen énkel nationaal getint tornooi had”.

HortZo gezegd, zo gedaan: Soors (vader van Stef) ging op zoek naar sponsors en kwam, samen met een heel team, met een verbluffende campagne op de proppen. Overal in het land werden flyers verspreid, er werden advertenties geplaatst (zo ook hier) en enkele topspelers werden gelokt om naar Hechtel te komen. Belgisch kampioen Alexandre Dgebuadze was de topfavoriet, maar dé eregast van de dag was Vlastimil Hort. Via een Tsjechische kennis die in Neerpelt woont (Pavel Englicky) werd hij geïntroduceerd en Hort kwam naar limburg om tweede reekshoofd te spelen. Voor de jongere spelers: Vlastimil Hort was vroeger een top-10 speler en is nu nog een geliefd spreker en commentator. Met zijn 63 jaar is hij uiteraard niet meer de topspeler van weleer, maar aangenaam gezelschap is hij alleszins wel en hij blijft natuurlijk een speler met een rating van 2490.

ZaalDeze massa-organisatie kende één klein probleempje: de datum. Vandaag zijn er immers ook Nederlandse interclubs, morgen zijn er nationale interclubs en sommige schakers vinden dat net wat teveel van het goede. Toch bleek het schanstornooi een gigantisch succes: 220 spelers kwamen de stukken beroeren en daarmee is dit een van de grootste Belgische schaakevenementen van het jaar (Aalter trok blijkbaar 274 mensen). De beschikbare zalen zaten dan ook eivol.

Hort kwam, zag en… zag af…

Het tornooi begon met trompetgeschal. Dat moet u letterlijk nemen. Er was in een van de aanpalende zaaltjes immers nog een muziekles bezig. Wij denken saxofoon, maar het klonk als een trompet uit den Aldi… Gelukkig duurde het getoeter slechts enkele minuten en kon alles rustig verdergaan. 

HortHort was de man waar iedereen naar kwam kijken, maar het tornooi zelf liep niet van een leien dakje. Al in de tweede ronde stond Vlastimil een eerste halfje af, nog wel tegen uw dienaar. Na een spannende partij werd remise overeengekomen toen Hort met nog 7 seconden tegen 12 voor mij het welletjes vond. Vol trots blunderde ik de volgende partij al mijn stukken weg en mijn glansprestatie werd meteen gerelativeerd: Hort had gewoon een slechte dag: hij verloor van Mohandesi (op tijd in een gewonnen stelling weliswaar) en werd iets later simpelweg mat gezet door Jelle Sarrau na een ongelooflijke veegpartij. De Tsjechische GM lachte wat groentjes, maar toonde zich een sportief verliezer en eindigde het tornooi droogjes met 4.5/7, goed voor een 10de plaats. Het niveau van weleer is helaas niet meer…

Mohandesi zet favorieten te kijken

MohandesiMet Hort viel één topfavoriet weg, dan bleven er nog 2 over: Dgebuadze (2523) en Hovhanisian (2442). Een eerste cruciale moment kwam er in ronde 5 toen Van Mechelen Hovhanisian op remise hield en Mohandesi erg verrassend Dgebuadze klopte. Mohandesi had de ronde ervoor net Hort door zijn vlag gejaagd en nam de leiding met 5/5. Er werden dan wat remises gespeeld (zoals in Hovhanisian-Mohandesi) waardoor de laatste ronde nog vuurwerk kon geven. De Iraniër remiseerde snel tegen Johan van Mil (2351), waardoor de topper Hovhanisian-Dgebuadze de beslissing moest brengen.

TopperIn die topper ontspon zich een werkelijk ongelooflijk scenario. De Armeense IM offerde een pion voor goed spel, maar moest dan een stuk geven voor een beetje compensatie. Daar kwam nog eens bij dat de tijdsverhouding 6 minuten voor Dgebuadze was en 56 seconden voor Hovhanisian. Die eerste dacht lang na, maar liet zich meermaals trucen en de situatie draaide compleet. In plaats van een makkelijke overwinning werd remise overeengekomen toen Dgebuadze met nog 2 seconden op de klok herhaling van zetten deed. Mher had er nog 5 van zijn 56 over. Waanzin en dat vond Dgebuadze zelf er ook van, vol ongeloof dat hij het niet had kunnen afmaken.

Larmuseau verrast in de subtop

Mohandesi wint dus solo het tornooi met 6/7. Hovhanisian, Dgebuadze en Van Mil volgen op een half puntje, samen met… Maarten Larmuseau. De jonge Aalternaar was de “verrassing” van het tornooi en was één van de talrijk aanwezige 2000-2100’ers die een superdag had. Een mooie gedeelde tweede plaats was zijn deel. Op een gedeelde derde plaats vinden we ook Nils Nijs terug, die met 5/7 evenzeer een goed tornooi speelde.

Ter DolenAlle 220 kregen nog een T-shirt en een naturaprijs (3 flesjes ter Dolen voor de open reeks, een andere prijs voor de jeugdreeksen), alle 220 kregen ook drank en eten aan 1 euro en daarmee was de organisatie àf en dat mag u gerust als objectieve verslaggeving beschouwen. De schoonheidsfoutjes waren er uiteraard ook (zoals bijvoorbeeld de tafels die in het begin wat te dicht op elkaar stonden opgesteld, waardoor het wringen was om aan het bord te raken, maar dat werd meteen opgelost), maar vielen in het niets bij het indrukwekkende geheel.

Dit tornooi was onderdeel van het criterium. Dat wil dus zeggen dat er naast het open tornooi ook enkele jeugdreeksen gespeeld werden. Een verrassing kwam er van Sigiswald Barbier, die favoriet Stief Gijsen (4de) en anderen te slim af was bij de -16. Voor de uitslagen verwijzen wij u graag door naar de officiële site of de site van het criterium. Hierbij nog wat foto’s, voor de foto’s in een groot formaat en downloadbaar: klik hier.

Jozef

Hort is gearriveerd, of nee, dit is Jozef Gesqueire…

Hort

Dit is Hort…

Ulenaers-Dgebuadze

Marc Ulenaers-Dgebuadze 0-1

Van Mil

Johan Van Mil, 2351

Soraya VDM

Net terug uit Kroatie en van het verre Brugge, Soraya Vandemoortele

speelruimte -8

De speelruimte van de -8 en -10-jarigen

Roos

Adrian Roos in het Geel en Pieter Reyniers in het blauw

Renette

Rapidspecialist Hans Renette (dit keer wat onder zijn niveau)

Dgebuadze

Dgebuadze

Mher

Hovhanisian

Van Mechelen

Een vaste klant: Jan Van Mechelen

Cornet en Soors

Louis Soors en Luc Cornet doen wat ze al heel de dag deden: werken! Net zoals een hele ploeg van enkele tientallen medewerkers. 

  1. Marc
    Marc06-10-2007

    Hoed af voor alle medewerkers!
    Nog een artikeltje uit het nieuwsblad :
    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=F11I8CPD

  2. Hugo Van Steenwinckel
    Hugo Van Steenwinckel06-10-2007

    Een geweldig tornooi was het daar in Hechtel.
    Een super dikke proficiat voor het hele team dat deze organisatie op poten heeft gezet.
    Het waren allen zeer gemotiveerde mensen.
    Het criterium heeft er weer een prachttornooi bijgekregen en ik ben er zeker van dat dit een jaarlijkse traditie zal worden.
    Wij hopen in elk geval dat dit tornooi nu nog geen referentie zal zijn voor de andere tornooien, want dit kan momenteel geen enkele club aan.
    Ik heb enkel woorden van lof.

    Aan de redactie van de schaakfabriek kan ik even toevoegen dat dit tornooi niet het grootste was uit het criterium want Aalter haalde niet minder dan 274 deelnemers. Humbeek kwam in de buurt met 211 deelnemers.

    Zijn onze Nederlandse niet een heel klein beetje jaloers op deze cijfers?

    Doordat ikzelf mijn geheugenstick ben vergeten in Hechtel wacht ik nu op de bestanden om de uitslagen op de criteriumsite te plaatsen. Mijn verontschuldigingen.

    Nogmaals……………………..proficiat

    Hugo

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain06-10-2007

    dank, ik heb het togevoegd om Aalter zeker geen oneer aan te doen 🙂

  4. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck07-10-2007

    Een voorbeeld voor de andere liga’s als de clubs (de jeugdschaakouders) samenwerken kan men een grote organisatie op poten zetten, zoals hier gebeurd is, proficiat voor alle symphatieke Limburgers, ik heb genoten van jullie organisatie, tot in de nabije toekomst.

  5. Marc
    Marc07-10-2007

    Deze verslaggeving is ook steeds top !

  6. wim
    wim07-10-2007

    Voor je een verkeerde indruk krijgt: “Alle 220 kregen nog een T-shirt en 3 flesjes ter Dolen,” is niet juist. Alleen de open reeks kregen alcohol. De jeugdreeksen kregen andere natura-prijzen.

    Prachtig tornooi trouwens. Uniek was de busdienst van en naar het station!

  7. Adrian
    Adrian07-10-2007

    Prachtige verslagen en een prachtig tornooi. De organisatie was zeker enthousiast en alles was prima geregeld. Vooral de busregelingen voor het vervoer van de deelnemers vond ik een prachtig initatief. Ik kan het enkel maar aanmoedigen.

    Misschien toch een klein min puntje: In de B-Reeks waren verscheidene spelers toch iets of wat ontgoocheld over de “Kat” die ze kregen. Misschien handig om te weten.

    Voor de rest op-en-top!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.