België herpakt zich tegen Macedonië

MoroDe 2.5-1.5 nederlaag is een degelijk resultaat tegen een ploeg die op elk vlak sterker was. Enkel Marc Dutreeuw verloor van GM Mirkov (2528). In de tweede ronde stond meteen ook een echte topper op het programma: de strijd tussen Rusland en Armenië werd in het voordeel van de Russen beslecht dankzij een typische overwinning van Morozevich. En in Oost-Vlaanderen zijn de provinciale jeugdkampioenschappen gespeeld…

Morozevich beslist topper

Rusland-Armenië was een van de toppers die men liefst op het einde van een spannende competitie zou zien. Helaas besliste de loting dat dit treffen al in ronde 2 gespeeld moest worden. De kleppers mochten dus meteen aan de bak. Aronian, Sargissian en Asrian hielden gelijke tred met Svidler, Alekseev en Jakovenko. De match van de dag kwam echter van Morozevich, die in een erg typische partij Akopian versloeg. Na 21 zetten kregen beide heren deze onvervalste “Moro-stelling” op het bord.

Moro-Akopian

Onduidelijkheid troef en dat heeft Moro graag. Al rap verscheen er een stelling met ongelijke lopers op het bord, maar de zwakke positie van de zwarte koning (jawel, de zwarte, in deze stelling leek er maar weinig aan de hand) bleek uiteindelijk beslissend. Een grote fout van Akopian besliste uiteindelijk de partij in het voordeel van Moro. Ook Azerbeidjan (tegen Bulgarije), Nederland (tegen Kroatië), Israël (Montenegro) en zelfs het verrassende Slovenië (tegen het op papier duidelijk sterkere Frankrijk) wonnen hun partijen.

Belgen bijten zich vast in Macedoniërs

Onze landgenoten kregen Macedonië over de vloer. Opnieuw geen simpele opdracht, want Macedonië was op elk bord duidelijk sterker. Toch lieten de Belgen zich deze keer niet ringeloren: Winants, Laurent en Gulbas hielden hun tegenstanders (respectievelijk Georgiev(2576), Colovic(2477) en Stajonovski(2476)) op remise. Marc Dutreeuw kon de sterke tegenstand echter niet bedwingen: GM Mitkov (2528) was te sterk. 2.5-1.5 is een nederlaag, maar zeker geen slechte prestatie.

Meer info op de officiële site.

Adrian Roos en Glen De Schampeleire winnen Oostvlaamse ligakampioenschappen

SfeerbeeldUiteraard zijn zij niet de enige, want op jeugdkampioenschappen zijn er verschillende reeksen per leeftijd, maar we moeten toch iemand in de titel zetten. Het kampioenschap werd georganiseerd door MSV en lokte zo’n 108 deelnemers. De favorieten wonnen ook de hogere reeksen: Adrian Roos won als elohoogste de juniorenreeks, net als De Schampeleire die hetzelfde deed bij de scholieren. Beiden scoorden 5/6 (elk 2 remises). Andere winnaars zijn Mathias Lootens (kadetten), Lisa Lagaert (miniemen, zij troefde ook de jongens af) en Gaetan Leclercq (pionnen).

Alle uitslagen en ook foto’s kan u vinden op de website van MSV. Bij deze nog even alle kampioenen:

kampioenen

  1. Volg je neus
    Volg je neus30-10-2007

    Ook de West-Vlaamse kampioenschappen werden dit weekend gespeeld. Winnaars werden Alex Verboven (-20), Sander Devriendt (-18), Marigje Degrande (-16), Jason Vandenberghe (-14), Sebastien Coudron (-12) en Lowie Tomme (-10)

  2. FiFi
    FiFi31-10-2007

    En waar mogen we die uitslagen van West-Vlaanderen dan ergens vinden ? 🙁

  3. Volg je neus
    Volg je neus31-10-2007

    Ik hoop binnenkort op de site van de KBSK.

  4. Fideel
    Fideel31-10-2007

    FiFi, ze staan toch in het bericht boven het jouwe? 😉

    Van mijnentwege, proficiat aan Adrian en Glen die andermaal aantonen dat mijn club na een kwantitatieve nu ook aan een kwalitatieve opmars bezig is.

  5. arno
    arno31-10-2007

    kampioenen 2008 Vlaams Brabant :

    Min 10 jaar : De Block Yordi – Humbeek
    Min 12 jaar : Serneels Jo – Humbeek
    Min 14 jaar : Verstraeten Reinaert – Leuven Centraal
    Min 16 jaar : Reyniers Pieter – Humbeek
    Min 20 jaar : Bomans Arno – Humbeek

  6. FiFi
    FiFi31-10-2007

    Ja, ok, de kampioenen worden hierboven wel vermeld. Maar daar weet je eigenlijk niet veel mee. Het is interessant om meer details te kennen : bvb. het aantal deelnemers, de sterkte van het tornooi, de uitslagen, de eindklassementen, de eventueel sfeerbeelden (foto’s), enz. Het verschilt immers veel van liga tot liga. In Oost-Vlaanderen namen er 108 jeugdschakers deel. Dat is niet veel minder dan sommige jeugdtornooien op zich. Als we op de site van Mechelen kijken, zien we dat in de Antwerpse liga (toch aardrijkskundig een grote provincie) een zeer lage opkomst was, zodat zelfs bij de 14 jaar (stel je voor, een middencategorie) er maar een tweekamp was tussen … jawel 2 kandidaat-kampioenen. En zeggen, dat ze in sommige categorieën dan nog kunnen rekenen op enkele spelers uit Temse, dat aangesloten is bij Antwerpen, maar aardrijkskundig wel in Oost-Vlaanderen ligt.

  7. Tim
    Tim31-10-2007

    De A-reeks(-20) was in West-Vlaanderen ook een tweekamp, spijtig genoeg door de verkeerde gewonnen 🙂 Een beetje vreemd dat de Brugse delegatie daar niet vertegenwoordigd was.
    Gelukkig waren de andere reeksen wel drukker bezet, maar aan 108 deelnemers komen we toch niet hoor.

  8. Adrian
    Adrian31-10-2007

    Dit is grotendeels te danken denk ik aan de goede organisatie die MSV dit jaar teweeg bracht. Echt alles was prima, geldprijzen, naturaprijzen bekers etc… Ook was er alles voorzien qua eten en drinken. Neen helemaal geen klachten. Maar de grote opkomst is dan ook weer te danken aan de goede communicatie binnen de clubs zelfs. Als iedere club er extra aandacht aan vestigd om aan dergelijke tornooien deel te nemen dan zou het in iedere liga 100+ kunnen zijn. Denk dat we in Oost Vlaanderen veel te danken hebben aan Luc Oosterlinck en onze eigen Hans Temmerman en alle andere bereidwillige mensen die mensen willen vervoeren en er voor zorgen dat we ter plaatste raken en kunnen meedoen. Natuurlijk weet ik niet hoe het gaat in andere provincies…. Ik denk in ieder geval dat ieder tornooi groots kan worden mits de nodige inzet. Ik vind persoonlijk dat het Jeugdtornooi in Hechtel daar een mooi voorbeeld van was. Voor hun aller eerste jeugdtornooien hebben ze reclame gemaakt, mensen persoonlijk gecontacteerd echt alles gedaan. Het resultaat was er ook naar.

  9. Adrian
    Adrian31-10-2007

    Och jah dit wou ik er nog even bij vermeldden. Ik denk dat als iedere liga persoonlijk de resultaten doorstuurt naar de schaakfabriek zelf (vlak na het tornooi ofzo) dat deze resultaten zeker en vast op de site zullen verschijnen. Alles op schaakvlak in België is natuurlijk heet van de naald bij de Schaakfabriek 🙂 En jah we moeten begrijpen dat zij niet alles kunnen opzoeken. Dus denk ik dat alle hulp welkom is ^^

  10. Jan Lagrain
    Jan Lagrain31-10-2007

    Dat klopt, dat zou ik zeker publiceren. Ik heb deze info van Luc Oosterlinck gekregen (dank daarvoor trouwens, Luc). Mensen die zulke dingen doorsturen zijn altijd welkom! (behalve als ze zoveel doorsturen dat ik er niet meer aan uit kan 🙂 )

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.