Slovenië neemt verrassend de leiding, België pakt eerste punt

Bruno LaurentOp het EK voor landenteams heeft Slovenië erg verrassend de leiding genomen: het klopte Hongarije met 2.5-1.5 en staat nu samen met Azerbeidjan, Nederland en Rusland aan de leiding (Slovenië heeft het meeste bordpunten). Ook voor onze Belgen was het een goede dag. Ze speelden 2-2 gelijk tegen het sterkere Italië. Bruno Laurent zorgde voor de eerste winstpartij voor onze landgenoten. Voorts nog nieuws uit Wijk Aan Zee, waar de B-groep bekend is gemaakt en die is niet mals…

Slovenië en Nederland volgen de favorieten

Na 3 dagen is het duidelijk: Rusland is sowieso dé topfavoriet en zoals het er nu naar uitziet zullen ze vooral concurrentie krijgen van het erg jonge én sterke Azerbeidjan. Mamedyarov en Radjabov zijn al wereldtoppers, Gashimov en Guseinov kunnen er nog worden. Gisteren wonnen de Azeri’s van Denemarken met 2.5-1.5 dankzij een opvallende overwinning van Mamedyarov tegen Peter Heine Nielsen (2660, maar vooral bekend als de second van Anand en sparring partner van Carlsen). De Shaq speelde zijn favoriete spel (rustig opbouwen in een voor hem erg bekend type stelling) en kon zijn temperament niet langer bedwingen op de 30ste zet:

Mamedyarov-Nielsen

30. Txe6!? Objectief gezien is dit offer niet slecht, maar of het winnend is, is nog iets heel anders. Het is in ieder geval een moeilijk offer: zwart moet erg nauwkeurig verdedigen en net daar zit de kracht van Mamedyarov’s zet. 31…fxe6 32. Pxe6 Kf7 33. Pf4 Ld5? En Nielsen gaat al in de fout. De juiste voortzetting was echter ook niet van de poes: 33… Ke7 ziet er niet uit, maar volgens onze electronische vriend Rybka biedt deze zet de enige kans om niet afgeslacht te worden. Mamedyarov maakt het origineel af: 34. Pxd5 Pxd5 35. Tf3+ Kg8 36. De1!! en Nielsen zit in een dubbele aanval na Lxd5 en De6. Vanwege de zwakke positie van zijn koning en de achterstand van 2 pionnen gaf de Deen er de brui aan. 1-0

Slovenië-HongarijeOok Rusland won met 2.5-1.5 na een overwinning van Svidler op David Navarra, een revanche voor de olympiade waar Svidler van diezelfde Navarra een deftig pak slaag had gekregen.

In het zog van deze grote tenoren vinden we 2 outsiders terug. Nederland heeft zoals gewoonlijk een degelijke ploeg en sterke prestaties van Tiviakov en Stellwagen bezorgden de noorderburen de zege tegen Servië. Nederland speelde zonder Van Wely en Sokolov, wat het er voor hen niet makkelijker op maakt. De tweede outsider is eigenlijk meer een verrassing dan een outsider: Slovenië speelt met amper 1 +2600 (oude rot Beliavsky), maar staat toch aan de leiding. Met 6 matchpunten (3×2) en 9.5 bordpunt staan ze een halfje voor op Azerbeidjan en Nederland en een vol punt op Rusland.

Bruno Laurent bezorgt België eerste draw

Onze Belgen kozen voor Winants, Polaczek, Dutreeuw en Laurent voor hun ontmoeting met Italië. De Italianen hebben geen slechte ploeg en kunnen we theoretisch nét iets hoger inschatten dan onze Belgen. Op elk bord hebben ze zo’n 50 puntjes meer dan onze spelers. Op dat niveau is dat verschil uiteraard niet altijd relevant en zo bleek ook: Winants en Polaczek hielden GM Godena (2530) en IM Brunello (2489) op remise. Op bord 3 liep het mis. Marc Dutreeuw heeft al wat tikjes gekregen dit EK en gisteren liet hij zich opnieuw wegspelen door de charmes van IM d’Amore (2477). De opening leek ok, maar in de eindfase verliest Dutreeuw de pedalen (misschien door tijdnood?).

De redding moest er dus komen op het laatste bord waar Bruno Laurent het opnam tegen IM Manca (2405). Laurent speelde zijn opening degelijk en het middenspel nog veel beter. Enkele onnauwkeurigheden van Manca leverden Laurent de volgende stelling op:

Laurent-Manca

Schaken kan simpel zijn: Laurent speelt 21. Dh2! en na …Lxg4 22. Pe3 De6 23. Pxg4 Dxg4 24. Dh8 Kf7 25. Tdf1+ gaf Manca op omdat Dxg7 enz. de partij beslist. Een prima overwinning van Laurent!

B-groep in Wijk Aan Zee?

Dat vroegen we ons af toen we de deelnemerslijst zagen. Bacrot, Sargissian, Cheparinov, Krasenkow, Movsesian, Harikrishna en Short zijn allemaal +2650. Indrukwekkend en de organisatoren vullen deze kleppers perfect aan met veelbelovende jeugd: Hou Yifan is het piepjonge Chineesje, Stellwagen kennen we al, Nepomniachtchi is het aanstormende Russische talent, Koneru Humpy de sterkste vrouw op Polgar na en Smeets, L’Ami en Spoelman de thuisbrigade. Met amper 4 spelers onder de 2600 kan je dit moeilijk een B-groep noemen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.