Ook de Belgische elo’s zijn uit

SoorsNa de fide-elo’s zijn nu ook de Belgische elo’s uitgebracht, weliswaar in een voorlopige versie. Grote stijgers aan de top zijn Pascal Vandevoort en Mher Hovhanisian. De overige opvallende stijgingen vinden we terug bij de jeugd met grote vooruitgang voor Stef Soors, Robin Leenaerts, Tanguy Ringoir en dies meer. Voorts brengen we nog een update van al het nieuws dat ons in de eindejaarsperiode is ontgaan, zoals het tornooi van Bethune en het Russische kampioenschap…

Jeugd doet het prima in de nieuwe elolijst

Aan de top van het Belgische klassement verandert er niet zo veel. Enkel de stijle opgang van Pascal Vandevoort (+40) en Mher Hovhanisian (+34) springen in het oog. Vandevoort komt daardoor opnieuw boven de 2400, terwijl Hovhanisian met 2456 een nieuw persoonlijk record laat optekenen. Ook Vanderstricht (+14), Winants (+23) en Cekro (+15) stijgen, terwijl de beste Belg, Vadim Malakhatko 17 puntjes daalt.

Robin leenaertsMaar de meest opvallende eloresultaten zien we bij de jeugd. Robin Leenaerts bijvoorbeeld. Hij stijgt maar liefst 92 punten en komt op het lang niet slechte 2256. Stef Soors doet er 99 puntjes bij en heeft nu 2228. Tanguy Ringoir maakt een progressie van 55 punten (2255), Vandenbussche stijgt naar 2273, Benjamin Tonoli heeft nu 2255 en Nicolas Vanderhallen gaat naar 2250. De beste 5 jeugdelo’s mogen het elitekampioenschap van het BK jeugd in Oostende spelen. Als de elotop meedoet, zal dit een heel erg mooi tornooi worden. Zowel Leenaerts, Ringoir, Vanderhallen en Soors komen gezien hun leeftijd in aanmerking. En dan hebben we spelers als Jelle Sarrau, Nils Nijs en tal van andere 2100-en niet eens vermeld. Misschien zal zelfs Thibaut Maenhout (2286) een uitdaging zien in dergelijk deelnemersveld.

Ook nog het vermelden waard zijn de 250 punten die Michiel Larmuseau toevoegde aan zijn puntjes. Met 2054 komt hij stilaan in de buurt van zijn tweelingbroer, die ook prima resultaten boekte. Je kan de lijst bewonderen op de site van de Belgische bond.

Update: Morozevich wint Russisch kampioenschap en Belgen spelen in Bethune

Door het kersttornooi van Brugge en de eindejaarsfeesten hebben we enkele nieuwtjes nog niet gepubliceerd. Bij deze een overzicht:

  • Alexander Morozevich heeft met groot overmacht en in zijn typische stijl het Russische kampioenschap gewonnen. Hij startte met 0.5/2, maar zette dan een reeks neer om u tegen te zeggen: 6/6. Grischuk speelde ook prima en zat hem tot in de laatste ronde op de hielen, maar uiteindelijk was de zege voor Moro ruim en verdiend. Voor de uitslagen en partijen verwijzen we u graag door naar TWIC.
  • In Bethune hebben tal van Belgen meegedaan in het open tornooi. Geert Vanderstricht kende een rampzalige start (met onder andere een verlies tegen jeugdspeler Stief Gijsen), zette dan een reeks neer maar moest uiteindelijk berusten in een uitslag die hij waarschijnlijk zo snel mogelijk zal willen vergeten. Ook Stef Soors, Hanne Goossens en Nils Nijs deden mee en waarschijnlijk zijn we er enkele vergeten te vermelden. Je kan alles checken op de site van het tornooi.
  • In Pamplona heeft de Spanjaard Paco Vallejo een degelijk grootmeestertornooi gewonnen. Hij hield onder andere Wang Yue (2703) van zich af. Meer op de officiële site.
  • In Groningen heeft de Griek Halkias het tornooi gewonnen. Hij won op scheidingspunten nadat hij en 4 andere spelers 6.5/9 gescoord hadden. Tanguy Ringoir speelde een uitstekend tornooi, maar een nederlaag in de voorlaatste ronde tegen de Nederlander Pijpers maakte een einde aan de IMnorm-droom. De laatste ronde speelde Ringoir om voor ons onbekende redenen niet mee, waardoor hij uiteindelijk op 3.5/8 uitkwam, een resultaat dat zijn niveau dit tornooi niet weerspiegelde. Meer hier.
  1. Pascal
    Pascal02-01-2008

    Ook de nieuwe blitzelo’s zijn uit: zie http://www.blitzelo.be

  2. scheven
    scheven03-01-2008

    Ligt het aan mij of scheelt er nog iets met die blitzelo’s? Ze lijken me niet echt representatief, noch voor de speelsterktes, noch voor de doorgestuurde toernooien. Ik hoop dat deze elo’s niet gebruikt worden voor de paringen of eloprijzen van blitztoernooien, want anders zullen we nog grappige situaties krijgen. Echter, als ze niet gebruikt zullen worden vraag ik me af wat het nut ervan is.

    Gelukkig nieuwjaar!

  3. scheven
    scheven03-01-2008

    Wat betreft de Belgische elo’s valt het me op dat op de speelfiches (sinds een half jaar) niet meer de elowinst/verlies per partij wordt getoond. Onderaan is het elogemiddelde te zien met de score. Dit lijkt erop te wijzen dat de elowinst niet meer per partij gecumuleerd wordt, maar berekend volgens de score tegen het elogemiddelde.
    Mocht dit inderdaad het geval zijn betreur ik dit ten zeerste, want het betekent dat je elo kan verliezen door een partij te winnen of een toernooi (als dit het elogemiddelde van de tegenstanders te fel naar beneden trekt). Weet er iemand of men daadwerkelijk terug naar dit berekeningssysteem is overgeschakeld?

  4. Joris
    Joris03-01-2008

    Kgeloof dat blitzelo’s bij jan en alleman vanaf 1500 beginnen. Ook al heet je Anand.

  5. scheven
    scheven03-01-2008

    Inderdaad, dat staat duidelijk op de site te lezen, het lijkt me echter beter als ze voor iedereen de gewone Belgische elo als startpunt nemen. Als het huidige systeem gehandhaafd wordt zal het waarschijnlijk nog minstens tien jaar worden voor het klassement enigszins representatief is. Momenteel staan Van den Brande en Haberkorn op nrs één en twee, en gezien iedereen start van 1500 zal daar de komende jaren geen verandering in komen, terwijl ik toch zou vermoeden dat België een aantal spelers kent die iets betere snelschakers zijn.

  6. Tim
    Tim03-01-2008

    Inderdaad, ze zouden beter iedereen laten starten bij zijn huidige elo. Ik vraag me trouwens af of er ooit hoge elo’s zullen bereikt worden als iedereen bij 1500 start. En als het gebeurt, dan is de vraag nog maar wanneer…

  7. steff
    steff04-01-2008

    scheven, op je fiche staat een grote link “fiche individuelle”, als je daarop klikt krijg je je resultaat per partij te zien. Aan de berekening is dus niets veranderd…

  8. Hans
    Hans04-01-2008

    Misschien moeten ze het, al jaren werkende, Limburgs snelschaakelo maar meteen overnemen…

  9. drinkeh
    drinkeh04-01-2008

    @ Scheven:

    Maak u geen zorgen, ge zult nooit elo’s verliezen door een partij te winnen. Er wordt trouwens altijd naar het gemiddelde te kijken, wat ge tegen wie doet verandert niets aan uw nieuwe elo. Enkel het totaal resultaat en de gemiddelde tegenstand.

    vb. Ge wint tegen een 1500, speelt remise tegen een 1800 en verliest van een 2100. Dit heeft hetzelfde resultaat als tegen alle 3 remise spelen of iets anders dat u 1,5 op 3 geeft tegen een gemiddelde van 1800.

  10. scheven
    scheven04-01-2008

    Thx Steff, die link had ik niet gezien, de elo wordt nog altijd per partij gecumuleerd, mijn ongerustheid was dus voorbarig.

    @drinkeh:
    bij mijn weten werd het systeem dat u citeert vroeger gehanteerd. Volgens dat systeem kan je wel degelijk elo verliezen door een partij te spelen (en te winnen).
    Om een extreem voorbeeld te geven; stel dat je 2500 elo hebt en je wint tegen iemand met evenveel elo, dan win je de helft van je k-factor.
    Als je hierna wint tegen een 1500, dan heb je 2/2 tegen een gemiddelde van 2000, waarmee je (veel) minder wint dan de helft van de k-factor. Door te winnen tegen die 1500 heb je dus elo verloren; de enige manier om je elo te redden was forfait geven.

  11. Rub
    Rub04-01-2008

    scheven… niet veel te doen dezer dagen mss?

  12. Listerine
    Listerine04-01-2008

    Dat fenomeen wordt opgevangen door spelers waarvan de rating meer dan een bepaalde hoeveelheid (ik dacht 300 of 350) verschilt van de jouwe te beschouwen als spelers met een rating die slechts die hoeveelheid van de jouwe verschilt voor de ratingberekening.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.