Ovidiu Foisor sluit aan bij de top

Foisor OvidiuHet was een interessante speeldag in Luik: Ovidiu Foisor won van Stef Soors en hijst zich daarmee naast Ringoir aan kop. Ringoir speelde een erg lange en strijdlustige partij tegen Christina Foisor die uiteindelijk op remise eindigde. Ook Krzysztof Pytel won, waardoor hij de derde kaper op de kust is voor…

Pytel leidt, maar heeft match meer gespeeld

De beste zaak van de 5de ronde werd gedaan door Ovidiu Foisor. Hij won met wit van Stef Soors, die niet opgewassen was tegen de druk van Foisor. Het eindspel met twee pionnen minder was dan ook niet meer te verdedigen. Een jammere zaak voor Soors, die na zijn mooie 2/2 een minder leuke 0/4 liet optekenen. Waarschijnlijk zit het drukke schema en mogelijk ook de mindere ervaring daar voor iets tussen. Voor Foisor was het een handige overwinning. Hij komt nu immers op 3.5/5 en wipt naast Ringoir aan de kop.

Foisor ChristinaOvidiu werd wat dat betreft goed geholpen door zijn eigen familie. Christina Foisor bekampte Ringoir met vrij veel moeite en het middenspel leek best degelijk te zijn voor de jonge Bredenaar. Het eindspel dat volgde was razendspannend. Foisor won wel een stuk en had ook winstkansen met 49. Txg6 (partijen zie onder), maar ze verzuimde. Ringoir had daarna goed ingeschat dat zijn 3 vrijpionnen het stukverlies snel zouden compenseren. Uiteindelijk was het Foisor die eeuwig schaak moest geven voor het half puntje.

Krzysztof Pytel heeft zich goed herpakt na zijn nederlaag tegen Ringoir in de eerste ronde. Hij won nadien 2 partijen (en op zondag ook nog een interclubpartij) en kon met 4/6 leider blijven als hij zou winnen van Francois Godart. Pytel koos er vrij snel voor om af te ruilen naar een eindspel. Daar is zijn techniek immers beter dan die van zijn tegenstander. De ancien had het goed ingeschat en de youngster moest zich na 52 zetten gewonnen geven. Pytel scoort dus 4/6 en is in principe leider, al heeft hij een wedstrijd meer gespeeld wat het moeilijk maakt om voorspellingen te doen. De jonge Godart wacht nog altijd op zijn eerste (halve) puntje.

Uitslagen ronde 5:

Foisor O. Soors 1-0
Foisor C. Ringoir ½-½
Gulbas Goossens ½-½
Godart Pytel 0-1
Foisor S. Hautot ½-½

Je vindt de partijen en een overzicht van de resultaten en standen hier.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.