Foisor’s slaan toe met 3/3

Ringoir-Foisor ODe familie Foisor heeft de 6de ronde van het normentornooi in Luik gedomineerd. Ze wonnen alle drie hun partij. De belangrijkste was de winst van Ovidiu Foisor tegen co-leider Tanguy Ringoir. Voorts zal de derde norm voor Cemil Gulbas voor een volgende keer zijn…

Topper gaat naar Ovidiu Foisor

De twee leiders, Tanguy Ringoir en Ovidiu Foisor, hadden gisteravond een cruciale ontmoeting. Zowel voor de overwinning van het tornooi als voor de IM-norm was hun duel hét hoogtepunt van de dag. Ringoir mocht vooral niet verliezen, want dan zou enkel 3/3 nog voldoende zijn voor de norm. Foisor is al IM en hij speelt dus voor de prijzen.

Ringoir-Foisor OEen rustige Fransman verscheen op het bord, waarin de controle over het centrumveld d4 een belangrijke rol speelde. Toen Foisor een pionnetje won, zag het er al goed uit en toen iets later de stand van de witte koning te onveilig was en meer materiaalverlies onvermijdelijk was, gaf Ringoir er de brui aan. Een spijtige nederlaag voor de jongeling (de norm wordt nu erg moeilijk), een prima zaak voor de ouderling (hij staat nu alleen eerste).

Het werd trouwens de speeldag van de Foisors: Sabine en Cristina besloten hun mannelijk familielid te vervoegen: beiden wonnen immers met zwart. Cristina stond bijna heel de partij een pion achter tegen Cemil Gulbas, maar had wel compensatie. Toen de ver opgerukte zwarte b-pion een permanente dreiging vormde, ging het bergaf voor Gulbas. Hij verloor uiteindelijk de partij wat voor hem het einde van de normentocht betekent.

Pytel-Foisor SabinaDe langste partij kwam van Sabina Foisor. Een erg scherpe stelling leek prima te verlopen voor Pytel (met wit). Hij leek zelfs volkomen gewonnen te staan tot hij voor 35. h4 koos. De strijd was terug en Foisor nam plots het voortouw. Ze won een dame tegen een toren en een paard, maar domineerde de stelling. Het eindspel werd nog wat uitgemolken zodat het uiteindelijk nog 101 zetten duurde vooraleer Pytel matging. Een erg interessante (maar zeker niet foutloze) strijd, die zeker de moeite is om eens na te spelen.

3/3 voor de Foisors en nadat Hautot en Goossens een remise overeenkwamen rest ons enkel nog de strijd der jongelingen (Soors-Godart). Daar ging het gelijkopgaand tot Godart met zwart een foutje maakte met 21…c5.  Soors had steun van zijn trainer Hovhanisian en vader Louis en besloot hen ook wat moois te geven: hij rondde de partij leuk af met het torenoffer Txh7 (zie pgn).

Klik hier voor een overzicht met ook de partijen in pgn.

Soors Godart 1-0
Ringoir Foisor O. 0-1
Gulbas Foisor C. 0-1
Pytel Foisor S. 0-1
Goossens Hautot ½-½

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.