De gokchinees is terug: het corustornooi in Wijk Aan Zee

De tafels staan klaarDe gokchinees laat na enige afwezigheid weer iets van zich horen. Als de laatste euromillionstrekkingen niet zo succesvol bleken te zijn, kan u misschien opnieuw wat zuurverdiende centjes spenderen op een gokje wie Corus 2008 gaat winnen. De gokchinees laat opnieuw in zijn kaarten kijken…

Wie wint een supertoernooi type Corus? Een moeilijke vraag, waarbij de wijze raad van Gary Lineker van pas kan komen dat na 90 minuten de Duitsers winnen. Wat heeft dat nu met schaken te maken? Het duidt minstens aan dat de beste niet noodzakelijk wint. Kramnik is dus uitgeschakeld. In matchen haast onverslaanbaar, maar in toernooiformule is het toch net iets anders. Wie van Kramnik wint, speelt het toernooi van zijn (of haar) leven, maar hoeveel partijen gaat Kramnik winnen tegen directe concurrenten?

Gezocht dus: iemand die vaak wint, ook tegen sterkere tegenstand. Daaruit volgt volgende short-list: Anand, Topalov, Ivanchuk, Mamedyarov, Radjabov, Aronian, Carlsen en Polgar. De andere toppers zijn net iets te vredelievend. Zeg zelf: u ziet Leko en Adams toch ook tegen iedereen remise spelen of niet soms. Anderen zijn simpelweg te zwak: Loek doet enkel mee wegens zijn nationaliteit, Eljanov omdat hij de B-groep vorig jaar won.

Persaandacht altijd grootBekijken we de short-list even van dichtbij, dan sneuvelt meteen één naam, namelijk die van Polgar. Polgar gaat zonder twijfel een mannelijke collega eens wegcombineren, maar wordt waarschijnlijk nog enkele keren meer door de positionelere jongens weggedrukt. De winnaar van Corus is namelijk iemand die relatief veel wint, maar wellicht maar één of twee nederlagen mag slikken. Als dat het criterium wordt, dan valt waarschijnlijk ook Ivanchuk weg. Geld zetten op de grillige Oekraïner is sowieso riskant, want met hem weet je nooit. Heeft hij de vorm van een half jaar geleden, dan vernietigt hij alles en iedereen, speelt hij zoals in Siberië, dan bengelt hij onderaan en speelt hij remises van 15 zetjes theorie. In hetzelfde bedje is ook de Shack-attack ziek. Weinig briljant in Siberië en wellicht niet de uitgesproken favoriet in Wijk.

CarlsenNog 5 te gaan, en nu wordt het moeilijker. Anand en Topalov zijn wellicht favoriet, en Topalov misschien nog wel een tikkeltje meer omdat hij dit jaar niet kan verliezen van Svidler. Maar als u wat meer rendement wil hebben, moet u een iets gewaagdere gokje wagen. Aronian en Radjabov zijn de beste outsiders, waarvan vooral de laatste gevaarlijk is omdat hij veel scoort met zwart. Toch durven wij Carlsen warm aanbevelen. Waarom? Erg volwassen gespeeld in Siberië en enkel in de problemen gebracht door Kamsky. En wie doet er niet mee? Inderdaad, u raadt het al.

U kan zelf ook een gokje wagen, rechts in de zijbalk. Geniet ervan!

Schaakfabriek zal alle weekends en de laatste week integraal aanwezig zijn zodat u weinig tot niets hoeft te missen van het spektakel.

  1. Gonzo
    Gonzo11-01-2008

    “Loek doet enkel mee vanwege zijn nationaliteit…”, doe niet zo denigrerend. De eerste belg die iets presteert op een schaakbord, moet ik nog tegen komen.

  2. Bart
    Bart12-01-2008

    Hihi, komkom beste Gonzo. Loek zou qua niveau perfect passen in de B-groep van dit jaar. Prima speler, maar ik denk niet dat het denigrerend is te zeggen dat hij in de A-groep zit omdat hij Nederlander is, integendeel, volgens mij is dat gewoon de waarheid en als je dat niet gelooft, lieg je jezelf maar iets voor. Chessvibes schreef dat trouwens ook. Als Loek Sloveen of Spanjaard was, speelde hij nu lekker mooi schaak naast Cheparinov, Bacrot, Short en dies meer.

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain12-01-2008

    Oei, mijn collega heeft onze Nederlandse trots “beledigd”. Niet te persoonlijk opvatten, jongens 🙂 Maar ik beloof het, ik zit in Wijk voor de verslagen. Als Loek iets moois doet, zal ik het zeker vermelden en mijn collega gokchinees op zijn brood geven 😉

  4. Gonzo
    Gonzo18-01-2008

    Hihihihih

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.