Topalov vernedert Kramnik!

Topalov-Kramnik (foto Chessvibes)Geen handdruk en een pak rammel: dat is de balans van Kramnik zijn dag vandaag. Topalov blies zijn aartsrivaal van het bord dankzij een gigantische voorbereiding van zijn secondant Ivan Cheparinov (de lezer mag raden hoeveel zetten diep die voorbereiding ging, u leest het iets verder). Het was voor het overige een prachtige dag vol spektakel. Naast Kramnik verloor leider Carlsen van Leko. En de conclusie van de dag is: Aronian doet de beste zaak. Een uitgebreid verslag met interviews met Topalov, Leko, Cheparinov en Danailov en informatie over laserlichtjes en streepjestruien…

Topalov: “Alle eer gaat naar Ivan”

Wat doet een secondant een hele dag voor zijn meester? Werken, werken en nog eens werken is het antwoord. Ivan Cheparinov is een van de bekendste secondanten uit het circuit en vandaag werd duidelijk waarom. Chepa had 2 jaar geleden een variant bestudeerd in de tegenwoordig waanzinnig populaire Moskou-variant (u weet wel, dat ding dat lijkt op Botvinnik met h6 en g5 en de pion winnen op b5). “Bestudeerd” is een erg ruim begrip bij deze. Cheparinov dook de stelling in en werkte een massa varianten uit die tot 40 (!) zetten diep gingen.

Wat gebeurt er dan met zo’n variant? Wel, die gaat 2 jaar de koelkast in en wordt bewaard voor een uniek moment. Het eerste idee was de WK-match in Elista, maar daar speelde Kramnik de Moskou-variant niet. Sinds die match zijn Topalov en Kramnik aartsrivalen dus was het het ideale moment voor de Bulgaar om zijn koelkast open te doen en te kijken hoe het nu eigenlijk zat met die varianten.

PersaandachtHet vervolg op dit verhaal werd vandaag op het bord verteld. De spelers gaven elkaar – uiteraard – geen hand maar liepen niet naar de scheids dus ging alles rustig door. De aandacht voor de match was enorm. De foto toont hoe alle andere borden volledig genegeerd werden toen de twee kemphanen arriveerden.

Topalov offerde een stuk op f7 (dat was de basisvariant van de voorbereiding) en maakte er een heel erg scherp potje van. Kramnik kwam in tijdnood en Topalov zag de kans te gaan voor een ingewikkeld maar winnend dame-offer. De Rus pruttelde nog wat tegen en Topalov blunderde zijn pion op e7. Toch kwam de overwinning van Topalov nooit in gevaar. Een droompartij voor de Bulgaar, die het allemaal nog kwam uitleggen aan de pers (en ook aan ons).

Topalov: “Dit is Ivan zijn overwinning. Hij heeft een massa werk verzet en ik loop nu met de eer. Ik wil hem bij deze bedanken voor die variant en natuurlijk ook voor het feit dat hij het in die 2 jaar nooit zelf heeft gebruikt. Dat is geweldig. Toch ben ik niet voor de volle 100 procent tevreden. Ik blunderde namelijk op het einde nog en moest de partij 2x winnen.”
SF: Wat is nu eigenlijk het belang van deze overwinning voor jou? Het tornooibelang, het persoonlijk belang, het feit dat je Kramnik hebt afgemaakt, …?
Topalov: “Er zijn meerdere dingen. Voor het tornooi is het nuttig, maar eigenlijk is er nog steeds erg veel werk aan de winkel, dus dat is relatief. Voor mijn zelfvertrouwen is het ongetwijfeld wel nuttig, dit doet heel veel deugd en ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet belangrijk is dat het tegen Kramnik was. Hij is niet mijn beste vriend, maar inhoudelijk is het ook belangrijk: hij heeft van niemand schrik en bijna niemand kan hem kloppen en ik heb dat toch gedaan.”
TopalovSF: Je hebt nog veel werk voor het tornooi. Waar wil je nog naartoe?
Topalov: “Wel, dat hangt ervan af hoeveel ideëen Cheparinov nog voor mij heeft liggen (lacht). Neen, ik ga nu match per match kijken en we zien wel wat ervan komt.”
SF: Er wordt nogal wat poeha gemaakt over het handjeschudden. Wat zou je gedaan hebben als Kramnik zijn hand zou hebben uitgestoken?
Topalov: “Ik zou het gewoon aannemen. Regels zijn regels en ik heb geen zin om de partij daardoor te verliezen. Maargoed, we wisten allemaal dat geen van ons beiden dat zouden doen.”

Dagen werk en 2 jaar wachten, wij zouden het niet zo leuk vinden, maar Ivan Cheparinov had er blijkbaar geen enkel probleem mee:
Cheparinov: “Neen, ik vind dat niet zo erg, meer zelfs, ik ben ontzettend blij dat het in deze match tegen deze tegenstander gebruikt kon worden.”
CheparinovSF: De voorbereiding ging soms tot 40 zetten diep. Hoeveel tijd heb je daarin gestoken?
Cheparinov: “Goh, geen enkel idee hoor, maar veel in ieder geval.”
SF: Je manager, Silvio Danailov, is er even bij komen staan. Silvio, zelfs jij blijkt een rol te spelen in deze overwinning?
Danailov: “Ja, ik heb gisteren tegen Topalov gezegd dat ik voelde dat die specifieke variant op het bord zou komen en zei hem dat het het moment was om de voorbereiding te bekijken. Maar alle eer gaat natuurlijk naar Ivan. Hij heeft een waanzinnige pak analyses gemaakt, ontzettend diep, echt prachtig.”
SF: “Nigel Short zei net: God bestaat, want buiten Judith Polgar straffen jouw poulains het spelerscomitée af die de beslissing had genomen om het punt aan Short te geven na het bewuste hand-incident” (Het spelerscomitée bestond uit Kramnik, Krasenkow en Polgar. Vandaag won Cheparinov van Krasenkow en Topalov van Kramnik, red.)
Danailov: “Ochja, het maakt niet zoveel meer uit. Die matchen zijn compleet verschillende zaken, maar we zijn uiteraard blij met de 2/2 vandaag.”

Je kan de persconferentie bekijken op Chessvibes, waar Topalov een bizar ogend nieuwtje bij zich had: een laserlampje om ideëen op het bord aan te tonen. Vrij raar als je het ons vraagt, omdat Topalov op zo’n 20 centimeter van het bord stond.

Laserlampje

Leko: “Ik had al genoeg remises”

Door dit beladen duel zouden we bijna vergeten dat er nog heel erg belangrijke dingen gebeurd zijn vandaag. Leider Carlsen leidde namelijk zijn eerste nederlaag na een erg spannende match tegen Leko. De Hongaar kon vroeg een pion winnen, maar vergiste zich en moest een gelijke stelling aanvaarden. In hevige tijdnood blunderde Carlsen en Leko trok het heft naar zich toe. De Noor leed zijn eerste nederlaag.

Leko-CarlsenLeko: “Op een bepaald moment hadden we beiden nog 5 seconden ofzo voor de laatste 3-4 zetten, ongelooflijk spannend. Ik denk dat de stelling objectief remise is, maar Magnus blunderde. Het was een stelling waarin je tijd nodig had om te denken en die tijd hadden we niet.”
SF: “Je kon een pion winnen, maar deed dat niet. Wat doet zoiets psychologisch met een speler?
Leko: “Goede vraag, ik was namelijk erg kwaad op mezelf, zeker omdat ik het gezien had maar dan fout begon te rekenen. Ik heb even wat tijd genomen en heb besloten om te blijven knokken. Ik had al genoeg remises hier in Wijk, nu wou ik risico’s nemen en deed dat met Lxe5 om te winnen en het werkte”.
SF: Toch sta je nog ver van de leiders. Hoe zie jij je tornooi evolueren?
Leko: “Ja, ik denk zelfs niet meer aan het tornooi in deze situatie. Ik kijk enkel nog naar mijn spel. Ik was al wel tevreden, maar de resultaten volgden niet. Nu ga ik match per match bekijken en hopen dat ik nog mooi in de plus kan eindigen. Ik ben blij dat ik nu tegen de topspelers kan spelen. Tot nu toe heb ik dikwijls zwart gehad en weinig kansen gekregen om voor de winst te gaan met veel remises als gevolg. Nu moet ik nog tegen Anand, Kramnik en Radjabov en zij zullen ook proberen om te winnen. Dat geeft kansen en spektakel, laten we dat hopen.”

Wij deden het interview met de Chessvibes-camera achter ons. Het zal dus ook in beeldversie (en wat langer) verschijnen op deze site. Dat is voor later.

Aronian sluipt naar de eerste plaats

StreepjestruienAl dat spektakel leidde de aandacht af van het tornooiverloop, want door de nederlaag van Carlsen is de grote winnaar van deze dag niet Topalov, noch Leko, maar wel Levon Aronian. Hij speelde een solide remise tegen Eljanov en staat nu samen met Carlsen op kop. Het vermelden waard is ook het spektakelstukje dat Ivanchuk en Mamedyarov brachten. Zij vertegenwoordigen ook een trend qua mode dit tornooi: Streepjestruien! Remise was de uitslag.

De uitslagen van ronde 9:

M. Adams – L. van Wely 1-0
L. Aronian – P. Eljanov ½-½
V. Ivanchuk – S. Mamedyarov ½-½
J. Polgar – T. Radjabov ½-½
V. Topalov – V. Kramnik 1-0
B. Gelfand – V. Anand ½-½
P. Leko – M. Carlsen 1-0

Spoelman stunt tegen Smeets

SpoelmanIn de B-groep remiseerde leider Movsesian rap tegen Nigel Short, waardoor de aandacht vooral op de andere partijen kwamen te liggen. Revelatie Jan Smeets had wit tegen Wouter Spoelman en wat de neutrale toeschouwer als “dat zal Jan wel halen” zou omschrijven, draaide het compleet anders uit. Na een interessante partij hield Spoelman 4 pionnen over tegen een stuk en 1 pion voor Smeets. Dat was net iets te veel promotiegeweld en Spoelman pakte zijn eerste overwinning van het tornooi.

Uitslagen:

S. Movsesian – N. Short ½-½
J. Smeets – W. Spoelman 0-1
I. Nepomniachtchi – D. Stellwagen 1-0
E. L’Ami – Y. Hou 1-0
H. Koneru – P. Harikrishna ½-½
G. Sargissian – E. Bacrot ½-½
I. Cheparinov – M. Krasenkow 1-0

Arik Braun loopt GM-norm mis na 0/3

De sensatie in groep C was tot voor kort Arik Braun. Hij won al zijn openingspartijen en leek los op weg om mee te strijden voor de topplaatsen én een norm te scoren. Helaas voor Braun volgde toen een 0/3 en weg waren alle dromen: Geen norm voorlopig. De norm kan nog komen op het einde van het tornooi, maar dan zal Braun zich moeten herpakken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.