Anand leidt in spectaculair Ambertornooi

Aronian en GelfandNa 3 speeldagen is Vishy Anand indruk aan het maken. Met 4/6 en nog geen verliespartij staat hij nu al een half puntje voor op een reeks achtervolgers. Wij brengen een kort verslag en enkele pareltjes van stellingen (oa het fenomenale Aronian-Gelfand)! Nog Belgisch nieuws ook: de elitegroep van het BK jeugd is bekend (alle 10 de namen) en Hans Renette is Limburgs kampioen kwartierschaak geworden…

Vishy Anand maakt indruk

“De winnaar van Linares wint nooit in Monaco”, stelde onze gokchinees enkele dagen geleden nog (op basis van de statistieken overigens niet volledig onterecht). Anand lijkt voorlopig stevig van plan om aan dit euvel iets te doen. Het Ambertornooi wordt immers niet meer gespeeld in Monaco, maar wel in Nice en dat lijkt de Indiër vleugels te geven. Met 4/6 staat hij alleen aan de leiding. Zoals verwacht kon worden schitterde de tijger van de Madras vooral in het rapid. Tegen Vladimir Kramnik, een rechtstreekse concurrent voor de totale eindstand, rondde Anand een knappe aanvalspartij heel mooi af:

Kramnik-Anand

Anand vindt hier een prachtige winstvariant: 42…Df3!!! en pakt na 43. cxb7+ Kf5! het winstpunt binnen omdat mat op h1 onvermijdelijk is. Net achter Anand vinden we een viertal terug. Zowel Aronian, Ivanchuk, Carlsen en Topalov. Vooral Topalov staat daar ietwat verrassend, want hij heeft de vorige jaren altijd weinig indruk nagelaten op het Ambertornooi. Ivanchuk leek lange tijd op weg naar die eerste plaats, maar toen ontbond de laatste in de stand, Loek Van Wely, zijn duivels. De rapidpartij werd met zwart gewonnen door King Loek.

Het blindschaak levert altijd fantastische taferelen op. Op de derde dag zagen we een krankzinnige strijd tussen de 2 vrienden Aronian en Gelfand. Het begon allemaal op zet 24:

Aronian-Gelfand

Aronian begint hier aan een offerfestijn met 24. e4?! Wat daarna allemaal gebeurt, was een lust voor het oog. Een bloemlezing. Zet 29:

Aronian-Gelfand

29. Pxd5?! Over naar zet 35:

Aronian-Gelfand

35. Txc4! Deze is uiteraard nog vrij normaal, maar voor een blindpartij gebeurden er krankzinnige dingen. Het mooiste bewaarden beide heren voor het einde:

Aronian-Gelfand

53 …h4!!! Gelfand heeft gewoon een dolle toren want bij het nemen van de toren in eender welke situatie is het pat. Fenomenale blindpartij!

De stand na 6 rondes: 1. Anand 4 2. Aronian, Carlsen, Ivanchuk, Topalov 3½ 3. Karjakin, Mamedyarov 3 4. Gelfand, Kramnik, Leko, Morozevich 2½ 5. Van Wely 2

Elitegroep van het BK jeugd is compleet

Er lagen al een tijdje 8 spelers vast voor de elitegroep van het BK Jeugd, dat over 2 weken in Oostende begint.

LarmuseauDie 8 spelers hadden zich op voorhand geplaatst: Robin Leenaerts, Nicolas Vanderhallen, Stef Soors, Jelle Sarrau en Wouter Gryson op elo (die laatste 2 weliswaar als reserve omdat enkele andere hogere elo’s zoals Thibaut Maenhout en Tanguy Ringoir niet meespelen). Roel Hamblok, Sven Forster en Jimmy Lafosse als Vlaams, Duitstalig en Waals kampioen. Dat betekende dat er nog 2 spelers “te kort” waren voor de overgebleven 2 plaatsen. Van de beschikbare kandidaten werd logischerwijs gekozen voor de hoogste elo’s en dat waren Maarten Larmuseau en Nils Nijs. De lijst ziet er nu als volgt uit:

Robin Leenaerts 2256
Nicolas Vanderhallen 2250
Stef Soors 2228
Jelle Sarrau 2197
Wouter Gryson 2168
Maarten Larmuseau 2153
Nils Nijs 2150
Roel Hamblok 2148
Sven Forster 2060
Jimmy Lafosse 1960

Dit is goed voor een gemiddelde van 2157 elo, wat zo’n 50 punten sterker is dan de editie van vorig jaar. Je vindt alle info op de site van het tornooi.

Hans Renette wint Limburgs rapidkampioenschap

RenetteZaterdag werd in Houthalen het Limburgs rapidkampioenschap gehouden. De opkomst was vrij mager met ongeveer 20 deelnemers, maar met Hans Renette, Roy Schoemans, Nicola Grecuccio en Roel Hamblok mocht toch een boeiende strijd verwacht worden. De topfavoriet Hans Renette wist zijn zoveelste titel echter al bij al vlot te halen. Hij scoorde 6/7 en bleef Roel Hamblok (5.5/7), Roy Schoemans en de verrassende Geert Meekers (beiden 5/7) voor.

  1. Theo
    Theo18-03-2008

    Anand is god!

  2. Johan
    Johan19-03-2008

    Toch wel een beetje raar dat de Duitse en Waalse kampioen als nummers negen en tien van de plaatsingslijst volgens elo staan. Is er dan alleen in Vlaanderen jeugdwerking?

  3. Hugo
    Hugo19-03-2008

    Niet te ver gaan zoeken hé,

    Onder de deelnemers op dit moment:
    Vlaanderen: 216
    Duitstalingen: 33
    Wallonië + Brussel: 32 (21+11)

  4. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye19-03-2008

    als je op de elorangschikking de topspelers -20 jaar opzoekt is het toch ook vrij frappant: 17 van de 20 komen uit Vlaanderen.

  5. Fideel
    Fideel19-03-2008

    Dat er meer Duitstaligen dan Walen en Brusselaars samen zijn ingeschreven, is toch wel eigenaardig.

  6. Guy
    Guy19-03-2008

    de jeugdwerking in Wallonië is dan ook van een ongelofelijk slecht niveau, als je als Waalse jeugdspeler goed wilt worden, moet je het allemaal zelf doen, en dat vergt veel motivatie

    Wat doet Jimmy Lafosse bijvoorbeeld in de elite? Het niveau van het Waalse kampioenschap moet zeer hoog gelegen hebben. Hij is zeker geen slechte speler, maar het niveau van de elite is te veel voor hem.

  7. Listerine
    Listerine19-03-2008

    Het valt wel op te merken dat een aantal zogenaamd Duitstalige spelers waarschijnlijk niet echt Duitstalig zijn.
    (Bv. Nicolas Vanderhallen en Dimitri Allaert of ook Grégory Maraite)

  8. Schleck Victor
    Schleck Victor19-03-2008

    Excuseer meneer Listerine,

    Gregory Maraite is en echte duitstalige en speelt nu alt 4 jaaren in onze ploeg.

  9. Listerine
    Listerine19-03-2008

    Excuseer, de naam klonk gewoon nogal franstalig.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.