Johan Van Mil overlijdt na wekenlange strijd

kaarsjeTriestig nieuws bereikt de Belgische, Nederlandse en internationale schaakwereld: Johan Van Mil is overleden. Van Mil stierf in alle rust na een lange en verbeten strijd tegen een ziekte. De schaakwereld brandt een kaarsje voor Johan…

Van Mil overlijdt aan zeldzame ziekte

“Helaas, is er iets vreselijks gebeurd een paar dagen geleden. De hartoperatie van Johan was wel goed verlopen, maar twee dagen later kreeg hij heel erg pijn in zijn linke onderbeen. Vijf dagen lang konden de artsen niet vinden wat het was. Eergisteren ochtend werd zijn been ook helemaal paars en zwart met grote bulten er op. Toen pas kregen ze een idee wat het is en hij moest met spoed geopereerd worden. Het ging over een heel agressieve, vleesetende bacterie (dachten ze toen), die binnen 24 uur dodelijk is. Helaas, konden ze zijn been niet redden, hij is zijn onderbeen kwijt. Gisteren bleek dat het over een schimmel gaat, die slechts 4 mensen op de hele wereld hadden (zo ver), het heeft zelfs nog geen naam en ze weten er bijna niks van. De kans bestaat dus, dat hij het ook op andere plaatsen in zijn lichaam heeft. De komende dagen zal het blijken of de schade hierbij blijft. Het ging allemaal zo snel en zo heftig, we verkeren nog allemaal in een schock.”

Johan Van MilMet deze ijzingwekkende woorden meldde Van Mil’s vrouw, Erika Sziva, op de site van hun schaakwinkel De Beste Zet dat een hartoperatie een compleet onverwachte wending had genomen. De schimmel waar ze over spreekt, heeft zich helaas niet teruggetrokken. De dokters hadden door het zeldzame karakter van de bacterie geen idee waar ze aan toe waren.

Toen was het 30 augustus. Wekenlang vocht Johan Van Mil om zijn leven. Met enkele korte, maar emotionele berichten hield Sziva vrienden, schakers en sympathisanten op de hoogte. Het was snel duidelijk dat het niet goed ging, maar er bleef hoop tot Sziva eerder deze week aankondigde dat Johan zou sterven. Gisteren om 18.45u is Van Mil overleden na een mooi afscheid van zijn familie en vrienden. Hij werd 49.

Johan Van Mil was een gekend en populair iemand in de schaakwereld. Hij was niet alleen een goed schaker (internationaal meester), maar kon vooral op veel sympathie rekenen door zijn altijd vriendelijke omgang met wie dan ook. Met zijn schaakwinkel “De beste zet” bevoorraadde hij veel Belgische schakers en clubs. Hij was dan ook een erg graag geziene gast op eender welk schaaktoernooi.

Vele schakers hadden een actie opgezet en hebben een kaarsje gebrand voor Van Mil. Op verscheidene websites verscheen een foto van een kaarsje als steun aan de familie. Bij deze neemt ook Schaakfabriek afscheid met een kaarsje en condoleert het hele team familie en vrienden.

Kaars voor Johan Van Mil

  1. Harry Szöke
    Harry Szöke10-11-2008

    Beste Erika,

    Gecondoleerd met het overlijden van Johan.

    Ik wens jou, Alex & Nico heel veel sterkte toe de komende tijd.

  2. Briggs
    Briggs10-11-2008

    Mijn innige deelneming en ongelooflijk veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijden.

  3. Jan Rooze
    Jan Rooze10-11-2008

    Sinds 20 jaar of meer heb ik Johan inderdaad gekend als een heel sterke en ook sportieve schaker, en als een vriendelijke en minzame man. Hij zal erg gemist worden in de schaakwereld, aan beide kanten van de grens, maar de herinnering die hij nalaat is eenduidig positief, en onuitwisbaar.

  4. Fabrice Wantiez
    Fabrice Wantiez10-11-2008

    Gecondoleert aan Erika, Nico en Alex. Hij zal worden gemist door alle zijn vrienden en alle schakers die hem hebben gekend.

  5. David Roos
    David Roos10-11-2008

    Sterkte aan alle familieleden!
    En de schakers die close waren met deze nogal vrij bekende schaker.

  6. Theo
    Theo10-11-2008

    Mijn innige deelneming aan Erika en de rest van de familie. Meneer Van Mil was een grote figuur in de schaakwereld. We zullen hem niet vergeten en houden goede herinneringen aan hem over!

    Veel sterkte
    Theo

  7. Bernd Schneider
    Bernd Schneider10-11-2008

    Auch aus Deutschland ein herzliches Beileid aan Erika und die beiden Kinder. Johan war ein großartiger Mensch und toller Schachfreund. Trotz seiner Krankheit habe ich ihn immer mit einer positiven Ausstrahlung erlebt. Er war ein sehr fairer Sportsmann, der nicht nur in den Niederlanden und Belgien, sondern auch in Deutschland sehr bleibt war.

    Ich werde Johan sehr vermissen.
    Bernd Schneider aus Solingen

  8. fam. Gijsen
    fam. Gijsen10-11-2008

    Veel sterkte toegewenst aan Erika en de kids.

    Johan was gedurende vele jaren een goede vriend aan huis en wij zullen hem ook enorm missen.

    Stief , Michelle , Sonja en Patrick

  9. Jan T'Sas
    Jan T'Sas10-11-2008

    Vanwege onze club wens ik de partner en familie van Johan veel sterkte. De schaakwereld verliest een strijdlustig, sterk en creatief schaker, maar ook een sympathiek man.

  10. fam. Schaeken
    fam. Schaeken10-11-2008

    Met goede herinneringen, aan een gewaardeerde man.

    Véél sterkte aan Erika en de kinderen.

    Onze innige deelneming,

    Yordi, Annick & Jos.

  11. Eddy Van Beers
    Eddy Van Beers10-11-2008

    Met Johan verliest de schaakwereld een bijzonder iemand, met een grote persoonlijkheid, die erg veel voor mij (en ongetwijfeld vele anderen) betekend heeft als trainer, teamgenoot en vriend. Johan, ik ga je missen!

    Erika, Alex en Nico, veel sterkte toegewenst!

  12. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck10-11-2008

    John bedankt voor je positieve inbreng in de schaakwereld.

  13. Martin Lagrain
    Martin Lagrain10-11-2008

    Namens onszelf en namens NLS uit Lommel onze welgemeende deelneming bij dit droevig afscheid.

  14. Francis
    Francis10-11-2008

    Ik had het genoegen Johan te ontmoeten in Oostende.Niets anders dan positieve herrineringen.Ik wens veel sterkte toe aan allen die hem dierbaar waren.

  15. Nancy en Hugo
    Nancy en Hugo10-11-2008

    Heel bijzonder, heel gewoon
    Gewoon een heel bijzonder man…

    Heel veel sterkte Erika, Nico en Alex

  16. Thomas
    Thomas10-11-2008

    Mijn innige deelneming aan de familie en al die hem dierbaar was. Hoewel ik Johan maar een paar keer ontmoet heb, heeft hij een diepe indruk op mij gelaten. Je hoefde hem niet goed te kennen om meteen te zien dat hij een enorm mooie mens was.

  17. Goendi
    Goendi11-11-2008

    Gecondoleerd. Wat een vreselijke ervaring.

  18. Hyves
    Hyves11-11-2008

    Een kleine anekdote: als jonge schaker heb ik eens in de 24 uren van Anderlecht tegen Johan Van Mil geblitzt. Ik ging er natuurlijk vierkant af, maar hij gaf me door zijn lichaamstaal – in tegenstelling tot een ander Nederlands meester – tenminste het gevoel dat ik een kans maakte, dat het een partij was. Ook na de partij wees hij me vriendelijk nog even op mijn fouten.
    Het komt dan ook onrechtvaardig over dat iemand met zo’n goede inborst zo’n hard gevecht met de dood moet leveren.
    Ik wens Erika en de kinderen veel goede herinneringen aan Johan toe.

  19. José Vandekerckhove
    José Vandekerckhove11-11-2008

    Mijn innige deelneming

    Ik had Johan al in heel lang niet meer ontmoet, maar heb wel nog zeer goede herinneringen aan een zeer minzame man die ik tijdens de open toernooien van Oostende in de jaren 80 en 90 leerde kennen.

  20. fam. Soors
    fam. Soors12-11-2008

    Onze oprechte deelneming bij het overlijden van jullie geliefde. Veel sterkte in deze moeilijke tijden.
    Wij zijn met onze gedachten bij jullie,

    Stef, Louis, Jacqueline, Joris en Nele

  21. Wouter Janssens
    Wouter Janssens13-11-2008

    Je kan een bericht achterlaten op het condoléanceregister http://www.mensenlinq.nl/mensenlinq/overlijdennl/site/register/detail?rid=1502546
    Ik denk dat Erika en haar kinderen elk bericht erg zal kunnen waarderen.

    Het doodsbericht in de krant staat op http://www.mensenlinq.nl/mensenlinq/overlijdennl/site/advertentie/detail?pid=1502547

    Ik ben zo vrij ook te verwijzen naar mijn stuk in De Morgen van morgen. Johan was jarenlang een ploeggenoot van mij bij (O)SK Tessenderlo. Een betere strijdmakker en vriend dan hij kan een schaker zich niet wensen.

  22. noenkel
    noenkel14-11-2008

    Erika
    Innige deelneming en veel sterkte toegewenst aan U en Uw familie.
    groet Glenn Dayer

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.