De Schampheleire verrast Rozentalis

De SchampeleireDe eerste ronde van de Brugse Meesters bracht weinig speciaals op de topborden, maar de tweede maakte dat meer dan goed met als hoogtepunten het puntenverlies van topfavoriet Rozentalis en Draftian.

De eerste dag in Brugge werd voorts gekenmerkt door koude en technische problemen, zowel bij uw dienaars als bij enkele klokken…

140 spelers met een sjaal achter het bord

75 jaar! Zo oud is de schaakclub van Brugge dit jaar geworden. “Dat moet gevierd worden,” dachten ze bij de Westvlamingen dus werd de nieuwste editie van de Brugse Meesters én het jaarlijkse kersttoernooi één groot evenement in de prachtige hallen van Brugge. Deze enorme ruimte in het centrum van Brugge werd door de stad aangeboden en bood plaats een enkele honderden schakers.

Er waren zo’n 250 plaatsen voorzien, maar door de grote concurrentie van het toernooi in Bethune (net over de Franse grens) werd dit aantal niet gehaald. Geen wonder als je kijkt naar de deelnemerslijst van de Franse concurrent, waar bijna de helft van de plaatsen opgevuld zijn met Belgen. Toch kwamen nog steeds 140 schakers naar Brugge voor de Meesters en nog eens 140 zijn ingeschreven voor het jeugdtoernooi, dat dit weekend simultaan met het hoofdtoernooi wordt gespeeld.

Koude zaalDe hallen zijn een prachtig decor. Niet alleen de ligging is buitengewoon, ook het interieur spreekt tot de verbeelding. Er is echter één probleem met deze mooie locatie: hoe krijg je zoiets in godsnaam verwarmd? Het antwoord moeten we u voorlopig schuldig blijven, want het bleef heel de dag fris tot zelfs koud in de speelzaal. Het aangezicht van het toernooi werd daardoor gekleurd met “gesjaalde” en “gejasde” spelers.

De koude was maar een fait divers in Brugge, de technische problemen vielen iets meer op. Door een probleem met de internetverbinding in de speelzaal verliep onze eigen geplande live-uitzending compleet in het honderd. Morgen zal het probleem hopelijk opgelost zijn, maar we durven er geen termijn meer op plakken. Het blijft een moeilijke bevalling, de live-uitzendingen in Belgische toernooien.

Daarnaast werden ook de scheidsrechters geconfronteerd met enkele vervelende klokproblemen. De klok tijdens Piceu-Gurevich viel plots uit en pas na een twintigtal minuutjes ploeteren werd het probleem door scheids Marc Clevers opgelost. Iets later: nog een klok, maar nu was het gelukkig een stuk sneller gefikst.

Verrassingen in de tweede ronde

GurevichWat het schaken betreft, kunnen we heel duidelijk zijn: er zijn drie grote favorieten. Zowel Gurevich, Miroshnichenko als Rozentalis steken er elogewijs bovenuit. Van hen werd verwacht dat ze probleemloos de eerste rondes zouden doorkomen. Een gevaarlijke voorspelling, want hoewel de eerste ronde vrij vlot liep voor onze toppers, ging het in de tweede mis op bord 3.

Daar had Rozentalis een pionnetje gewonnen tegen Glen De Schampheleire. Die vertelde achteraf echter dat zijn actieve stukken compensatie boden. Die mening deelde Rozentalis blijkbaar ook en hij offerde een kwaliteit. “Niet goed, misschien stond ik zelfs beter op het moment dat we remise overeenkwamen,” legde De Schampheleire uit. Remise is een eerste grote stunt. De tweede liet niet lang op zich wachten. Iets verder vermorzelde Michiel Larmuseau Ashote Draftian en daarmee sneuvelde een tweede speler uit de Elotop.

Voor de anderen ging alles prima. Gurevich had niet zoveel moeite met zijn twee partijen, net als Miro, die de tweede zelfs buitengewoon makkelijk naar zicht toe trok. Ook Hovhanisian won al bij al vlot. Enkel tegen Jeroen Deschepper speelde de Armeen een matige partij en even leek het zelfs de remisekant uit te gaan.

De spits is eraf, de rest volgt hopelijk morgen, waarin een eerste kleine schifting toch verwacht mag worden. U kan al partijen naspelen op Schaakfabriekplus. Van ronde 1 staan de eerste 5 borden erop, van ronde 2 hebben we er wat meer online gezet.

  1. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck26-12-2008

    Jan ook al supporter voor de Oost-Vlaamse jeugd? (een grapje Jan), nog een verrassing in de eerste ronde de remise van Willem Van Melkebeke tegen Nils Nijs.

  2. Draw
    Draw27-12-2008

    Dag Jan,

    waar kan je de live partijen volgen?
    Of is er weer een technisch probleem?

    Alleszins prachtig initiatief!

    Prettige feest(schaak)dagen nog!

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain27-12-2008

    Ze hebben net een kabel van 70 meter binnengebracht om de internetverbinding te leggen. Ik hoop dat het tijdens de vierde ronde online zal komen, maar ik kan en wil niks meer beloven 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.