Gurevich en Miro leggen kaarten op tafel

MiroHet was enigszins voorspelbaar: Gurevich en Miro wonnen hun vijfde ronde en remiseerden snel hun onderlinge duel om zo zeker te zijn van de eerste plaats na de zesde ronde. Toch was hun tocht naar dit resultaat lang niet moeiteloos want Hovhanisian en Leenhouts weerden zich bijzonder goed.

Het jeugdtoernooi werd vlot gewonnen door Arno Bomans, die zijn titel van vorig jaar verlengde. Hij won overtuigend voor Roel Hamblok en een knap spelende Dieter De Ridder. Het was het laatste criteriumtoernooi van het jaar…

Gurevich grijpt iedere kans

“Ik begon in 1980 tegen Tal en zag dat Gurevich sindsdien altijd dezelfde stellingen speelt. Hij verliest ook nooit met wit, behalve in december,” grapte Mher Hovhanisian nog net voor zijn partij tegen levende legende Mikhail Gurevich. De Armeen had er zin in en zou alles proberen om het de Turk moeilijk te maken.

Dit lukte vrij aardig. Gurevich had wel een miniem voordeeltje dankzij de geïsoleerde d-pion maar toch was de partij heel de tijd mooi in balans. Ook het eindspel leek uit te draaien op remise, maar toen speelde het tempo een belangrijke rol.

Gurevich-HovhanisianDe spelers starten met 1u30 en krijgen 30 seconden per zet bij. Geen extra tijd na 40 veertig zetten dus. Het gevolg is dikwijls lange en zenuwslopende tijdnoodfases en in de technische stelling die Hovhanisian en Gurevich op het bord kregen, was dat ongetwijfeld in het voordeel van de grootmeester. Zijn techniek is onberispelijk en al snel profiteerde hij van enkele mindere zetten. 1-0, een felbevochten overwinning.

Hetzelfde stramien volgden Koen Leenhouts en Miro ook. Meer zelfs, Miro stond duidelijk minder zoals hij zelf ook aangaf na de partij. “Ik weet niet precies waar het misliep,” mompelde Leenhouts net na de partij want inderdaad: zonder echt grote fouten nam Miro het roer over en haalde het belangrijke punt binnen.

Belangrijk, want zo konden de twee topfavorieten een middagje rust nemen. Eerst samen een soepje eten en dan snel enkele zetjes theorie op het bord toveren om dan nog sneller tot remise te besluiten. Een voorspelbaar resultaat.

DecosterDe enige van wie nog serieuze tegenstand verwacht werd, was Eduardas Rozentalis. Maar de Litouwer heeft momenteel niet de beste vorm te pakken en werd onder de voet gelopen door een uitstekend spelende Frederic Decoster. Net toen de stelling leek in te storten, kwam hij met enkele creatieve, maar verplichte verdedigingszetten om “slechts” een kwaliteit te verliezen. Decoster besloot dan geen risico’s te nemen in de non stop-tijdnoodfase en koos eieren voor zijn geld. Remise. Op bord 4 kreeg de vijfde geplaatse Perez het punt cadeau, want zijn tegenstander Pierre Carpentier had zich van uur vergist. Helaas in de verkeerde richting.

Een van de leukere partijen van de dag (er waren er nochtans veel, vooral in de zesde ronde) kwam van de hand van Steven Geirnaert, die ’s morgens nog een bye had gegeven. Hij offerde een stuk voor drie pionnen. Toen hij later ook een vierde opat, kwam een originele stelling op het bord die vrij moeiteloos werd afgemaakt. Geirnaert mag het morgen proberen tegen Gurevich. De stand is duidelijk: Miro en Gurevich leiden met 5.5/6. Ze worden gevolgd door Geirnaert, Van Mechelen, Rozentalis en Leenhouts. Zij hebben 5/6.

Alle partijen kan je sinds vanmorgen overigens live volgen op deze website. Na de talloze technische problemen van de afgelopen dagen zijn de eerste 12 borden nu toch te bezichtigen op onze livepagina. Iedere kijker mag gerust feedback geven, zodat we enkele zaken nog kunnen veranderen. Morgen zal alvast al een verbeterde versie te zien zijn (onder andere met de klokken erbij en een verbeterde verwerking als een partij is afgelopen). De partijen verschijnen na de live vrijwel meteen op Schaakfabriekplus. Die van ronde 4 hebben wat vertraging en we hopen deze vanavond of morgenvroeg zeker online te zetten.

Bomans wint met overmacht

Het jeugdtoernooi ging voor de tweede keer op rij naar Arno Bomans. De Belgische kampioen domineerde het veld van begin tot einde. Ondanks een gelukje in de voorlaatste ronde profiteerde de Humbeeknaar van het puntenverlies van zijn directe concurrenten Hamblok en Cornelissen. Die laatste verloor in de laatste ronde een dom punt dankzij een bellende moeder en een antwoordende GSM. Hamblok op zijn beurt ging blunderend ten onder tegen Dieter De Ridder, die een sterk toernooi speelde.

Het was het laatste criteriumtoernooi van het jaar. Adrian Roos won dat criterium voor Bomans. Alle uitslagen van het criterium en ook alle andere reeksen vind je op de criteriumsite.

  1. Joris Pelemans
    Joris Pelemans28-12-2008

    Nice! Enig idee wanneer ronde 4 eraan komt? Ben benieuwd naar de veeg van Gurevich tegen Jan van Mechelen…

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain28-12-2008

    Ronde 4 ga ik straks updaten. Dan hebben we alle pgn’s van de live beschikbaar 🙂

    Nu gaan er trouwens al enkele verbeteringen zijn. Morgen volgen ook nog de klokken en een betere weergave van de uitslagen.

  3. Tom Marcoen
    Tom Marcoen28-12-2008

    Interessant om weten misschien is de bug (?) in die applet i.v.m. en passant slaan. Zo bijvoorbeeld de partij Rozentalis Eduardas tegen Jerez Perez Alfonso:

    6.Nf3 d5 7.exd6 e.p. d4 8.Be7 h3

    Dit moet natuurlijk het volgende zijn:

    6.Nf3 d5 7.exd6 e.p. exd6 8.d4 Be7 9.h3

  4. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke28-12-2008

    @Tom
    Goed om dit te melden. We hadden het ook al in de mot en het fenomeen is dus gekend. Maar het is ook logisch te verklaren.

    Eduardas en Alfonso hebben de betreffende zet zo snel na elkaar gespeeld dat de afgeruilde pion niet op het bord verschenen is. De software kan dus de link niet maken tussen de positie voor de en passant en de positie erna… In dergelijke gevallen probeert onze eigen gemaakte software de partij verder te zetten als hij ziet dat er nadien op een bepaalde positie wordt verdergespeeld. (het alternatief, c.q. de DGT software, loopt in dergelijk geval vast…. 😉 )

    Dus, het is nog niet helemaal correct, maar gelukkig alles nog verder te volgen.

    Ondertussen hebben we al een beetje een idee hoe we dergelijk problemen kunnen detecteren en behandelen. Maar eerst gaan we dat grondig testen.

  5. Jos
    Jos28-12-2008

    Jammer dat je de partijen die gespeeld zijn niet meer kan bekijken.

  6. Valery
    Valery28-12-2008

    wat het “en passant geval” betreft bij de DGT-software: je krijgt een error en de operator past gewoon aan

  7. steff
    steff28-12-2008

    Geef je een bye, of neem je een bye? En de allerlaatste paragraaf is een beetje verwarrend: Roos won niet het laatste criteriumtornooi, maar het criterium.

    Lang geleden dat we Marcel nog gehoord hebben. 🙂

  8. Rein
    Rein29-12-2008

    En niet vergeten de goed spelende tanguy
    Zijn resultaten: 1 tg 2127, 2476,1906 en 2444, 0,5 tg 2522 en 0 tg 2613

  9. Linton
    Linton29-12-2008

    Iemand enig idee hoe Draftian nog heeft weten te winnen in Ronde 6? In de eindstelling lijkt juist wit nog goed weg te komen met eeuwig schaak…

  10. Jan Lagrain
    Jan Lagrain29-12-2008

    Zoals ik het gezien heb, denk ik eigenlijk dat Carlo gewoon heeft opgegeven omdat hij Kg7 simpelweg gemist heeft of tenminste: dacht dat dat ook verloor.

  11. Carlo Janssens
    Carlo Janssens31-12-2008

    Inderdaad, Jan! Draftian had op een bepaald moment een winnende aanval maar in wederzijdse tijdnood gaf hij mij de kans om te ontsnappen. Ik leed aan zinsbegoocheling en gaf op, de enige zet Kg7 totaal missend… 🙁
    PS: Mooie site! Een zéér geslaagde verbetering op iets wat al goed was!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.