Miro: “Nu sta ik er wel heel goed voor”

LeenhoutsDe voorlaatste dag is dé dag van Evgenij Miroshnichenko geworden. De Oekraïner stoomde door op zijn elan met een droge 2/2, terwijl Gurevich twee remises moest toestaan tegen Geirnaert en Leenhouts. Nu staat Miro een vol punt los met nog één witpartij te gaan. Gurevich, Perez en Leenhouts volgen.

Voorts was het vooral de dag van Koen Leenhouts (foto), die 1.5/2 scoorde tegen Rozentalis en Gurevich. Vooral de zege tegen Rozentalis mocht er zijn. Het was ook de dag van de toeschouwers, die een pak spektakel te zien kregen…

Leenhouts speelt prima dag

Nek aan nek, met een klein voordeeltje voor Gurevich omdat hij een keertje extra met wit mag spelen. Dat was de conclusie na de speeldag van gisteren. Maar schaken is zoals iedere sport onvoorspelbaar en dat bleek vandaag opnieuw.

De eerste deuk in het te verwachten patroon werd door Steven Geirnaert veroorzaakt. De jonge Bruggeling speelde een uitstekende partij met zwart tegen Gurevich. Meer zelfs. Toen de remise overeengekomen werd, stond Geirnaert duidelijk beter.

Geirnaert“Ik denk dat zwart zelfs vlot voor winst kan gaan,” vertelde Mher Hovhanisian (die net een pandoering had uitgedeeld aan Maarten Larmuseau), “hij speelt f5, ruilt een paar torens, speelt dan Tb3 en b5 en verzwakt zo de pion op d5. Dan komt Kf6 en wit heeft echt serieuze problemen.” Ook Geirnaert had dat plan gezien, maar was al lang tevreden met zijn glansprestatie. “Bovendien mag je niet vergeten dat Gurevich, met zijn ervaring, zich niet zomaar zal laten ringeloren.”

Een uitgelezen kans voor Miro om een half punt uit te lopen. Zijn tegenstander was Jan Van Mechelen, die een uitstekend toernooi beloond zag met zijn tweede grootmeester. “Het was een zeer interessante ontmoeting, want Miro speelde een variant die ikzelf met zwart nog had gespeeld tegen Jonas Van Cappellen in Gent. Dat liep niet zo goed af, dus kreeg ik nu een mooie les in mijn eigen opening,” lachte die breed. Want inderdaad, Miro was opnieuw uitermate autoritair en stevende zonder veel problemen af op de leidersplaats.

Belangrijk allemaal, maar dé partij van de zevende ronde kwam eigenlijk van Koen Leenhouts, die op bord 3 de vloer aanveegde met Rozentalis. “Ik speelde wel goed, maar ik moet toegeven dat hij ook gewoon niet zijn beste niveau haalde,” aldus Leenhouts, wiens tongval een leuke mix van “Hollands” en Westvlaams is. “Er is misschien zelfs en verklaring voor. Hij speelt dikwijls in sterke teams en zijn zwarte repertoire is erop gebouwd om remises te spelen. Nu moest hij winnen en dan moet hij altijd wat afwijken van zijn normale speelstijl,” ging Leenhouts verder. Dit doet overigens niets af aan de fijne combinaties die deze partij sierden. 1-0.

Gurevich: “I can’t refuse a draw in such a bad position”

Gurevich: An offer I can't refuseDiezelfde Leenhouts ging door op zijn elan tegen Mikhail Gurevich. Hij kwam goed uit de opening en bood zelf remise aan na zo’n 15 zetjes. “An offer I can’t refuse,” was de reactie van de oud-nummer 4 van de wereld. Remise.

Een droomscenario voor Miro, die trouwens een heel leuke loting had met Masha Klinova. Niet omdat die vrouw niet kan schaken, wel omdat het de echtgenote is van Gurevich en ze dus een extra motivatie had: het maandloon van haar man redden. Helaas voor de familie was Miro opnieuw ongenaakbaar. Hij won een stuk en iets later ook de partij.

Met remise heeft hij morgen genoeg voor een ongedeelde zege, maar daar wil hij voorlopig nog niets van weten. “Ik weet nog niet of ik dat zomaar zal doen. Ik zie nog wel. Maar een punt los staan is uiteraard een erg riante positie.” De kans lijkt echter bijzonder klein dat hij met wit nog zal verliezen.

In de late uurtjes was er nog een leuk “voorval” met een speler die de vreugde na zijn zege moeilijk kon verbergen en een erg luide “Yesssss” door de speelzaal liet galmen.

Miro leidt dus met 7.5/8, een punt meer dan Leenhouts, Gurevich en Perez. Die laatste won vandaag twee leuke partijen, waarvan vooral de tweede tegen Draftian de moeite waard is om eens na te spelen. Dat kan allemaal op Schaakfabriekplus. Daar zijn nu ook de belangrijkste partijen van de vierde ronde aan toegevoegd. Het is voor de rest ook de moeite, want er was veel te zien op de 64 veldjes vandaag.

Morgen begint de laatste ronde opnieuw om 10u en die zal opnieuw live te volgen zijn op Schaakfabriek, zeker nu de live goed op punt staat en de spelers ingelicht zijn dat ze niet op de DGT-borden mogen analyseren na de partij (waardoor u de uitslagen en de partij ook na afloop ook nog kan naspelen). Tot morgen!

  1. Jan Lagrain
    Jan Lagrain29-12-2008

    Zijn er mensen die problemen hebben met de live via Firefox?

  2. Jan T'Sas
    Jan T'Sas29-12-2008

    Nee, Jan, bij mij werkt dat prima.

  3. Leander
    Leander29-12-2008

    Firefox werkt prima met de partijen.
    Bedankt!

  4. francois
    francois29-12-2008

    En hoe zit het met tanguy in bethune?

  5. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck29-12-2008

    Alles werkt inderdaad prima
    en als er problemen zouden zijn
    dan is dat niet de schuld van Firefox

  6. Patrick
    Patrick29-12-2008

    goed gezegd Marcel ! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.