Aronian en Grischuk voeren Linares aan

Anand-AronianEergisteren is het Grand Slam-toernooi in Linares begonnen. Na twee rondes is er al een flinke dosis spektakel gebracht, met op kop de prachtige strijd tussen wereldkampioen Anand en Levon Aronian (gewonnen door Aronian).

Diezelfde Aronian staat dan ook aan kop met 1.5/2. Hij deelt die leiding met Alexander Grischuk. De vervanger van Veselin Topalov won knap van Wang Yue…

Anand en Aronian maken er spektakel van

Er zijn twee soorten topschakers. Je hebt er die het spelletje doodeenvoudig doen lijken. Ze vuren de ene logische zet na de andere af. Op zulke manier dat de gewone schaaksterveling denkt: “Ja, dat kan ik ook.” Een tweede soort zijn zij die net het omgekeerde doen. Het ziet er raar uit en laat staan dat het te snappen valt zonder engine in de buurt.

Wereldkampioen Vishy Anand is zo iemand die beide kanten vertegenwoordigt, maar meestal toch de eerste soort tentoonstelt. Levon Aronian zit wat anders in elkaar: zijn stijl leent zich tot de tweede soort: originele ideëen en vreemd ogende zetten zijn hem niet vreemd. Natuurlijk is dat allemaal relatief en hangt het allemaal van de stelling af, maar het is wel leuk als inleiding voor een opvallende partij.

Anand had in de eerste ronde al knap gewonnen van Radjabov en was dus in topvorm. In tegenstelling tot die partij koos de Indiër nu voor 1.d4 (tegen Radjabov was het e4) en er kwam een soort Meraner met een snelle Ld6 op het bord. Een eerste belangrijke fase in de partij was er al na 12 zetten.

Anand speelt hier 12. Pg5?! wat wat eigenaardig oogt omdat Aronian simpelweg een pion wint met 12… Lxh2 13. Kxh2 Pg4 schaak en Dxg5. Toch blijkt dit helemaal niet zo bijzonder te zijn voor zwart en ondanks de pion meer is de cöordinatie van de zwarte stukken niet optimaal. Het is waarschijnlijk een zet waar de “modale” schaker niet op in zou gaan, maar Anand zag er terecht geen graten in. De wereldkampioen slaagde er zelfs in een duidelijk voordeel te krijgen.

Aronian besluit dan maar over te gaan tot de zware middelen en kiest hier voor 25… Pxg4?! waarna een uitermate chaotische stelling op het bord verschijnt. Die zag er veelbelovend uit voor Anand en de vele toeschouwers op het internet gewaagden al van een 2/2. Tot de Indische wereldkampioen in deze stelling toonde dat een mens in zulke stellingen al snel een fout kan maken.

33. Tg3?? verliest de partij op slag. 33… Txg3 34. Dxg3 Txe4! en na de ruil op e4 neemt de Armeen het paard op f5 en houdt voor de kwaliteit maar liefst 5 pionnen over! Anand nam dus niet maar kwam toch met een stuk tegen 5 pionnen te staan en die overmacht kan zelfs een wereldkampioen niet tegenhouden. 0-1, de partij van de week.

In de andere partijen was het Alexander Grischuk die toch voor een kleine verrassing zorgde. Met wit domineerde hij Wang Yue, die sinds zijn intrede op de toptoernooien nog niet zoveel heeft klaargekregen. In een gelijk ogend eindspel werd de Chinees compleet weggespeeld. Knap staaltje techniek van Grischuk, die profiteert van de match Kamsky-Topalov. Topalov stond immers op de deelnemerslijst, maar toen zijn match, die in november gepland was, verplaatst werd naar februari werd Grischuk aangetrokken als vervanger.

De stand na 2 rondes:
1. Aronian, Grischuk 1.5
2. Anand, Ivanchuk, Carlsen, Dominguez 1
3. Radjabov, Wang 0.5

  1. Fabrice Wantiez
    Fabrice Wantiez21-02-2009

    12.Ng5. A positional pawn sacrifice, which has been played before with the pawns on a2/a7 (without the inclusion of moves 11.a3 a6. For the sacrificed pawn White has a strong pawn center and the bishop pair. Besides, Black has problems with the coordination of his pieces)- GM Dorian Rogozenco

    25…Nxg4. A wise practical decision from Aronian. Objectively it doesn’t change the evaluation: White will have a clear advantage after it, but suddenly Anand will have to solve defensive problems as well. [25…Qe6 26.Nf5 White gets what he wants: an easy play with great compensation for the pawn.- GM Dorian Rogozenco

    33.Rg3?? The desire to exchange queens as quick as possible backfires. White has sufficient defensive resources and shouldn’t have worried so much about his king on e2. After 33.Rxd4 Anand would have kept a large advantage, since White will start soon to create his own threats against black king. Besides, the queen on g2 is exposed and Black will have to exchange queens himself, which would lead to a very difficult endgame for him. In case of 33…Ne5 34.Rd8 Qf3+ 35.Ke1 Rxd8 (or 35…Rge6 36.Nd4) 36.Qxd8+ Kh7 37.Ne7 Qh1+ 38.Kd2 Nc4+ 39.Kc3 Qh3+ 40.Bd3 it is Black who gets mated. – GM Dorian Rogozenco

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.