Laatkomer kost Wang Hao de titel

Een opmerkelijk verhaal uit China: daar heeft ene Ding Liren het nationaal kampioenschap gewonnen. Behalve het feit dat die Ding een verrassing van formaat was door als op een na laagst geklasseerde de titel te pakken, was vooral het toernooiverloop opmerkelijk.

In de allerlaatste ronde won Ding omdat zijn tegenstander enkele minuten te laat aan zijn bord arriveerde (en dat mag niet meer van de FIDE), een zege die hem uiteindelijk de titel opleverde…

Chinees kampioenschap op zijn kop

Reglementen. Het is altijd al stof van vele discussies geweest. Meestal doet het stof opwaaien in tijdnoodfases of bij remiseclaims, maar de laatste tijd staat de “laatkomersregel” van Fide centraal in vele debatten.

De regel is simpel: als je niet op klokslag starttijd aan je bord zit, verlies je de partij. De eerste echte toepassing was er in Dresden tijdens de olympiade. Dit leverde enkele vermakelijke verhaaltjes op, al zullen de betrokkenen daar zeker anders over denken. Zo was er bijvoorbeeld een speler die 10 minuten voor starttijd aan zijn bord verscheen, zijn jas weghing en een koffie ging halen. Hij had wat vertraging en toen hij met zijn koffie terug aan zijn bord verscheen, had de scheidsrechter het punt aan zijn tegenstander toegekend. Reden: de speler was 1 minuut na starttijd (ofwel op het moment dat de scheids de klokken ging indrukken) niet aan zijn bord te vinden en volgens het nieuwe reglement betekent dat een nederlaag.

Dit verhaal en enkele andere voorbeelden werd op luid boegeroep onthaald, maar de regels zijn niet veranderd sindsdien. Fide beroept zich op elementaire beleefdheid en respect voor de tegenstander.

In China heeft de regel nu meer “opgeleverd” dan enkel een anekdote in de buik van een klassement. Het Chinees kampioenschap was sterker dan ooit en enkel Wang Yue, die in Leon speelde, ontbrak op het appel. Ni Hua (2720) en Bu Xiangzhi (2704) waren de grote favorieten, maar het toernooi werd moeiteloos gedomineerd door de outsider Wang Hao (2696). Wang Hao heeft er een vrij unieke carriere opzitten, in die zin dat de Chinees enkele jaren geleden van een ongeklasseerde puber plots een wereldtopper werd door het Open toernooi in Dubai te winnen. Als niet-geklasseerde zette hij toen menig GM opzij. Sindsdien is de rating gestaag omhoog gegaan en nu maakt hij vast deel uit van de Chinese schaakelite.

Met nog twee rondes te gaan had Wang Hao een ogenschijnlijk onoverbrugbare voorsprong. Met 8/9 had hij een fenomenaal parcours afgelegd. In ronde 10 ontmoette hij de grote verrassing van het toernooi, Ding Liren. Liren had 6.5/9 wat bijzonder veel is. De jonge Chinees (nog maar 16 jaar!) was met 2420 namelijk de op één na zwakste speler van het twaalfkoppige veld. Tot grote verbazing van iedereen slaagde Ding Liren erin om Wang te kloppen en zo tot op een half punt te naderen.

De laatste ronde zou dus nog de beslissing brengen, maar Ding Liren moest winnen, met zwart van Zhou Jianchao (2635). Geen sinecure, zeker omdat Wang met wit Liang Chong moest partij geven. Chong (2511) stond op dat moment voorlaatste.

Deze bloedstollende finale kende een dramatische start toen Zhou Jianchao dus enkele minuten te laat aan zijn bord verscheen. Het reglement is duidelijk: 0-1 voor Ding. Plots moest Wang zijn partij winnen en tot overmaat van ramp liep alles compleet in het honderd. Wang verloor die partij én de titel.

Behalve dat dit een Hitchcockiaanse ontknoping is waarin de verrassing de favoriet nog terughaalt in de laatste twee rondes (2/2 voor de ene, 0/2 voor de andere), is de manier waarop Ding zijn laatste partij won natuurlijk stof voor discussie. Natuurlijk had Wang zijn eigen partij maar moeten winnen, maar we kunnen ons toch wel inbeelden dat dit een bijzonder wrange nasmaak geeft voor Wang Hao.

De schaakwereld schreeuwt moord en brand en vraagt een reglementswijziging. We zijn benieuwd of er iets van komt…

Foto’s van Nie Feng

  1. Come again
    Come again08-06-2009

    Die reglementswijziging was mij helemaal onbekend (ok, net vanonder een grote kei vandaan gekropen) en ik vind er ook niet meteen iets over terug in het FIDE handbook (http://www.fide.com/fide/handbook) Heeft iemand misschien een linksken waar ik meer kan vinden over die wijziging die te laat komen met zelfs maar 1 seconde al meteen afstraft met forfait?

  2. Mrxjn
    Mrxjn08-06-2009

    amai, het is te hopen dat zulke dingen nooit niet tot bij ons overwaaien…

  3. Peter
    Peter08-06-2009

    Dat is een fide-reglement. Ik denk dat ze dat in ons BK ook moeten toepassen. Of niet?

  4. wim
    wim08-06-2009

    De organisatoren mogen afwijken van deze strikte regel. In de Belgische Interclub zal het een half uur zijn heb ik me laten vertellen. (nu een uur)

  5. volgjeneus
    volgjeneus08-06-2009

    Een hand schudden uit respect voor de tegenstander = verstaanbaar. Op tijd aan je bord zitten is overdreven.
    Om eerlijk te zijn, ik vind het persoonlijk zelfs leuk als mijn tegenstander te laat is: dan heeft die minder tijd en dat gaat soms gepaard met extra stress. Van mij mogen ze die regel dus gerust in de papierversnipperaar werpen.

  6. Laatkomer
    Laatkomer08-06-2009

    Anderzijds maken sommige spelers er soms een psychologisch spelletje van…

    Ik vind dat deze regel zijn plaats heeft in toptoernooien waar de spelers startgeld krijgen en zich in principe enkel met het spelen van hun partij moeten bezighouden. Ik vind dat de organisatie van deze spelers mag eisen dat ze op tijd zijn (en overigens ook dat ze een echte partij spelen).

    Voor andere toernooien is de strikte toepassing van deze regel natuurlijk geen goed idee. Er zijn immers voldoende geldige redenen waardoor een speler te laat zou kunnen komen voor zijn partij. Maar ik denk niet dat de FIDE deze regel echt wilde toepassen op alle toernooien. Daarom ook de clausule die een afwijking op deze regel toestaat.

  7. Rein
    Rein08-06-2009

    op de site van nederlandse schaakbond is er mooi overzicht te vinden: http://www.schaakbond.nl/knsb/reglementen/fide-regels-voor-het-schaakspel/wijzigingen-per-1-juli-2009

  8. GastonDeBom
    GastonDeBom08-06-2009

    neemt een psychologisch deel van het schaken weg! ik denk altijd aan kortchnoi, fischer, kasparov enz… altijd ruzieen en dat vind ik juist mooi! respect voor de tegenstander ahoee

  9. Chessmaster
    Chessmaster08-06-2009

    Dit vind ik er toch ook over! Welk invloed heeft dat nu of je tegenstander op tijd is of niet? Is dat niet zijn probleem ipv het onze?

    De tijdnood waarmee ze te maken krijgen is hun zaak.Hebben ze er geen probleem mee ok, zo niet moeten ze er maar niet om klagen: Ze waren dan maar te laat.

    Een aantal jaar terug is een tegenstander eens 1.5 u te laat gekomen van zijn 2 uur. Reglementair hadden ze hem de partij kunnen ontzeggen, maar hij speelde toch en wist in slechts een half uur van zijn tegenstander te winnen. Hij moest niet verder spelen maar hij deed het toch, sowieso op eigen risico. Niemand die klaagde, buiten de persoon die er na een klein uur vandoor mocht.

    Laat het tijd probleem toch aan ons, ipv van telkens nieuwe regels uit te vinden waarmee je punten kunt claimen.

  10. GastonDeBom
    GastonDeBom09-06-2009

    Ik persoonlijk ben altijd geënerveerd als mijn tegenstander een half uur te laat is en dan zijn zetten à tempo speelt; het is dan nog altijd moeilijk om te winnen, maar de druk om te winnen is groter.

  11. Chessmaster
    Chessmaster10-06-2009

    Het is sowieso lastig als je een tegenstander hebt die alles a tempo speelt.

    Maar daarvoor moet hij geen half uur te laat zijn. Ik heb er al genoeg tegen gekomen die denken niet met schaken associëren. 🙂

  12. Der Alte
    Der Alte11-06-2009

    Wat is dit allemaal voor onzin? Als twee spelers iets willen arrangeren in de laatste ronde van een toernooi, moeten ze zelfs geen afgesproken partijtje meer afhaspelen. Er komt er gewoon eentje een paar minuten te laat!

  13. GastonDeBom
    GastonDeBom11-06-2009

    als je dan toch per se wil verliezen, kan je even goed niet komen

  14. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye11-06-2009

    Ik vind het feitelijk niet zo een onlogische regelwijziging. Basicly krijgt nu de organisator de kans om te bepalen wat de limiet is wat me niet zo slecht lijkt. Ik verwacht eigenlijk niet dat open toernooien deze limiet te strikt zullen stellen.

  15. Jimmy
    Jimmy12-06-2009

    Nochtans vind ik bij geen enkel Belgisch zomertornooi informatie terug dat er een uitzondering op deze regel is. Bv bij het open van Brasschaat staat er dat de fide regels van toepassing zijn, hetgeen dus wil zeggen dat je niet te laat mag komen!

  16. Come(s) again
    Come(s) again12-06-2009

    Net gezien dat op de KBSB pagina van de nationale interclubs (http://www.frbe-kbsb.be/Interclubsnationaux.php) een link staat naar de Engelse versie van de “Laws of chess”. Puntje 6.6.a stelt inderdaad dat de “default time” nu nul is. Er staat ook in “The rules of a competition may specify otherwise.” Ik denk dat Jimmy de nagel op de kop slaat en dat er nog verrassingen zullen vallen tijdens de zomertornooien, zeker als niet alle wedstrijdleiders van deze wijziging op de hoogte zijn…

  17. Theo
    Theo12-06-2009

    Omdat ze dat op pro niveau doen, moeten ze dat bij ons toch niet doen?

  18. louis
    louis12-06-2009

    theo

    fideregels zijn duidelijk. Als organisatoren zelf geen tijdlimiet aangeven dan is te laat komen een dikke nul.

    en er zijn genoeg spelers die in die omstandigheden meedogenloos dat punt eisen.

  19. GastonDeBom
    GastonDeBom13-06-2009

    Gelukkig telt de partij niet mee voor elo als je te laat bent!

  20. Tim
    Tim15-06-2009

    En wat als je er zelf voor zorgt dat je tegenstander te laat is? 😀

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.