SK Oude God smijt opnieuw met ratingprijzen

VandevoortVoor de vijfde keer kun je op zondag 6 september meedoen aan het Open Rapidtoernooi van Schaakkring Oude-God in Mortsel (Antwerpen).

Het stijgend aantal deelnemers aan dit toernooi bewijst niet enkel dat het organisatorisch goed zit, ook de sinds vorig jaar verdriedubbelde ratingprijzen vallen duidelijk in de smaak.

Wie wordt de opvolger van Pascal Vandevoort, die vorig jaar vriend en vijand verraste met een monsterscore van 8.5/9? …

Niet Elo-favoriet Mehr Hovanisian of Bart Michiels wonnen de vorige editie van het rapidtoernooi van Oude-God, maar wel Pascal Vandevoort. Hij deed dat bovendien met een monsterscore van 8,5 op 9. Daarmee ligt de lat dit jaar wel erg hoog. Misschien profiteerde Vandevoort van de afwezigheid van Mihail Saltaev (2522) en Alexandre Dgebuadze (2523), die de editie van 2007 wonnen, maar het blijft een prestatie.

En wat wordt het dit jaar? Dat weten we op zondag 6 september. De vijfde editie van het nog jonge toernooi pakt uit met bijna 700 euro aan ratingprijzen voor spelers onder de 2200, 200, 1800 en 1600 Elo. Met deze ingreep wil de club zijn deelnemersveld vooral verder uitbouwen in de breedte. Ze krijgt hiervoor de steun van CV Warehouse, de firma die in oktober al voor de derde opeenvolgende keer Nigel Short en Garry Kasparov naar ons land brengt.

Aan sterke schakers heeft het toernooi nooit een gebrek gehad. De eerste vier edities van het toernooi lokten zowel meesters als grootmeesters. Het eerste jaar, in 2005, moesten GM’s Popvic en Dgebuadze enigszins verrassend hun meerdere erkennen in Bart Michiels en Stefan Docx. In 2006 jaar won Docx het toernooi voor Cekro en Popovic. Michiels eindigde in 2007 tweede achter Saltaev maar voor Dgedbuadze. Vorig jaar was Pascal Vandevoort de grote triomfator.

Sterk deelnemersveld

Het rapidtoernooi van SK Oude-God ontstond als een eenmalige gebeurtenis naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van de club. “Een beetje tot onze eigen verbazing kwamen daar meer dan tachtig schakers op af”, zegt voorzitter Jan T’Sas. “We kregen zoveel positieve reacties over de organisatie dat we dan maar zijn doorgegaan. Het toernooi volgt daags op ons jeugdtoernooi, qua organisatie is dat dus eigenlijk niet zo’n inspanning: de zaal, de borden, de stukken … het staat allemaal klaar. Met vrijwilligers en een goede prijzenpot doe je de rest. We kregen meteen een kwalitatief heel sterk deelnemersveld, met een derde van de spelers boven de 2000 Elo. Dat is prima, maar de ‘brede middenmoot’ moet het toernooi duidelijk nog ontdekken, vandaar de grotere pot ratingprijzen.”

Jeugdtoernooi

Op zaterdag 5 september organiseert de club op dezelfde locatie zijn jaarlijks jeugdtoernooi, dat deel uitmaakt van het jeugdcriterium. Aan dit toernooi nemen jaarlijks meer dan honderd kinderen en jongeren deel. Het is al de 24ste editie, die de sterke traditie van het jeugbeleid van de club bevestigt. Alle info staat op de website van de club.

Het Open Rapidtoernooi van SK Oude-God vindt plaats op zondag 6 september (10-18 u.) in zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 23 in Mortsel. Deelnemen doe je voor 7,5 euro (-16 j.: 5 euro). De formule is 9 ronden Zwitsers (15’ KO). De winnaar gaat met 300 euro naar huis, er zijn ratingprijzen voor -2200, -2000, -1800 en -1600 Elo (n.c. geen prijs) en ook de beste drie jeugdspelers krijgen een envelop toegestopt. De totale prijzenpot bedraagt 2 000 euro. Prijzen zijn niet cumuleerbaar. Vooraf inschrijven doe je op www.skoudegod.be.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.