Schaak je rijk (1)

Dagobert DuckHet hoeft geen betoog dat de column van Sarah Dierckens voor de maand december ingaat op de actualiteit en dus de discussie over het postfraudetijdperk dat nu aanbreekt in ons schaakland, meer bepaald over de lidgelden.

“Moeten de lidgelden omhoog om de financiële malaise van de bond recht te trekken?” is de vraag die de meesten zich stellen. Dierckens trekt de vraag verder open: “Moeten de lidgelden überhaupt omhoog (zelfs zonder fraudezaak) en zoja, wat willen we ermee bereiken?”. Een column over geld, dat is al wat telt…

Maakt geld gelukkig?

Naar aanleiding van de hele lidgelddiscussie die volgt op de fraudezaak en naar aanleiding van het gebrek aan een Belgisch vrouwenteam op het Europees kampioenschap enkele weken geleden, gooide ene Jean-Cri de volgende vragen in de groep op het forum van de fefb: “Zijn we bereid om een euro lidgeld meer te betalen om zo een vrouwenploeg te kunnen afvaardigen op de Olympiade of het ploegen-EK? Zijn we bereid een euro meer lidgeld te betalen om de clubs te ondersteunen die naar de Clubcup gaan? Zijn we bereid het lidgeld met een euro te verhogen om een professionelere omkadering voor de topjeugd te financieren?” Geld, geld is al wat telt.

Geld maakt niet gelukkig; één van de meest gekende gemeenplaatsen in de Nederlandse taal. Negen op de tien keer wordt die uitspraak beantwoord met: “Neen, maar het maakt alles wel veel gemakkelijker”, of iets in die aard. Zo ook hier. Met enkele duizenden euro’s meer kan de Belgische schaakfederatie zo veel meer verwezenlijken. Maar waar houdt het op? Valt er niet altijd meer te verwezenlijken? En valt er niet zo veel meer te verwezenlijken dat het moeilijk is te kiezen wat je op de eerste plaats wilt stellen?

MaenhoutDe hamvraag in de lidgelddiscussie is natuurlijk of de kleine Belg geld moet ophoesten voor die paar enkelingen die een groot internationaal tornooi willen spelen. Wat heeft het mannetje met 1400 elo, dat op zondagmiddag graag zijn pijp enkele uurtjes aan de kant legt voor een partijtje schaak, te maken met die mannen met 1000 elo meer, voor wie het interclubseizoen enkel het voorspel is van het echte werk in de ClubCup?

Wat heeft het jongetje dat nobel, al dan niet onder het motto dat iemand het moet doen, de laatste plaats op het Belgisch Kampioenschap voor zijn rekening neemt, te maken met de jongen aan de andere kant van het klassement en met diens uitstapje naar WK en/of EK? Meer nog: wat heeft dat mannetje met de pijp te maken met de Belgische jeugdkampioen (foto boven) – verondersteld dat hij niet de opa of de buurman is?

De voorstanders counteren dat argument van de tegenstanders met leuzes als “de jeugd is de toekomst” en “we hebben nood aan toppers om leden te lokken”. Daar hebben ze natuurlijk gelijk in – dat de jeugd de toekomst is, hoeft geen betoog, en twee dit jaar vervroegd uit pensioen teruggekomen tennissters hebben ons inmiddels al jaren geleden de grond van waarheid in de tweede stelling aangetoond.

TimmanMaar is schaken voor de meesten onder ons niet in eerste instantie een hobby, en horen hobby’s niet iets te zijn dat we NU graag doen? Is toekomst niet eerder een woord dat we verbinden aan natuur, aan opwarming van de aarde en aan duurzame energie? En hoeveel procent van de schakers gelooft erin dat we überhaupt binnen afzienbare tijd een topschaker kunnen produceren? Eentje van het niveau van Jan Timman (foto) dan, want zonder dat niveau wordt het moeilijk veel invloed op de buitenwereld te hebben.

Natuurlijk, het is altijd en overal zo dat de massa betaalt voor uitzonderingsgevallen. Dat is zo bij verzekeringen, dat is zo in ons sociaal stelsel, en zo is het ook met het loon van de leden van de Koninklijke familie. Alleen, net zoals er steeds meer stemmen rijzen tegen een al te hoge vergoeding van onze prinsen, zijn er ook grenzen aan het aantal euro’s per jaar dat de gemiddelde schaker wil neertellen voor haar elite. Het geld zal ook nog van andere kanten moeten binnenstromen…

Van waar het geld dan wel niet moet komen, lees u morgen in het vervolg op dit eerste opiniestuk.

  1. Bart
    Bart10-12-2009

    Dit artikel veronderstelt dat geld direct wordt gebruikt voor investeringen in het schaken. Is het niet zo dat daarnaast ook op enkele niveau’s een spaarpot werd aangelegd, waarmee dus rechtstreeks zelfs niets werd gedaan ? Aldus komen we nog niet eens toe aan een discussie omtrent de juiste investeringen of een eventuele verhoging van beschikbare middelen.

  2. Roel H
    Roel H10-12-2009

    Een mooi geformuleerde waarheid, goed gedaan.

  3. Slanke
    Slanke10-12-2009

    m.i. is(was) er geld genoeg, anders kan men géén 4.000.000 (obf) pikken.

  4. louis
    louis10-12-2009

    klopt slanke

    momenteel heeft vsf ca 70 000 in de spaarpot zitten, FEFB ca 40 000 en de duitsers en de liga’s zullen ook nog een appeltje voor de dorst hebben staan.

    verhalen over lidgeldverhogingen zijn in dat licht wel heel bizar

  5. Iemand
    Iemand10-12-2009

    Ik vind het ook enigszins bizar dat de leden van de VSF sinds enige tijd geen tijdschrift (Vlaanderen Schaakt) meer toegestuurd krijgen
    en dat het VK vorig jaar niet doorgestuurd werd voor FIDE-elo’s.

    Toch is het lidgeld niet gedaald. We betalen dus nu al hetzelfde voor minder.

  6. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye10-12-2009

    Tja ik zal dan de uitzondering zijn die vindt dat de Belgische Schaakbond voor die 7 euro per lid best wel wat doet.

    Nu inderdaad, ik heb, buiten de interclubs, weinig aan die zaken dus afschaffen dat (J)BK, landenploegen en uitzendingen naar jeugdtoernooien.

  7. Goendi
    Goendi10-12-2009

    Ja die “appels voor de dorst” gaan al jaren mee. Als je dan met projecten komt aanzetten claimen ze dat ze er geen budget voor hebben… Boekhouden is duidelijk niet hun sterkste kant 😉 Investeringen maakt afschrijvingen, wat ook op de boekhouding weegt zonder dat er effectief liquide middelen verloren gaan.

    Hopelijk realiseert men het zich ooit dat oppotten om te sparen een limiet heeft. Momenteel hebben alle federaties (op de KBSB na uiteraard) meer reserves in kas dan een bank volgens de wet moet hebben…

  8. Theo
    Theo10-12-2009

    …hebben we dan nu geen dorst?

    Daarvoor dienen die appels toch, of niet?

  9. Pé Cee
    Pé Cee11-12-2009

    De spaarpot zal zeker typisch Belgisch zijn. Een vereniging mag inderdaad een klein spaarpotje hebben voor onverwachte maar voor de rest moeten de lidgelden terugvloeien naar projecten die het schaken in dit landje beter maken.

  10. Wim
    Wim11-12-2009

    Wat een gejammer toch allemaal. Degenen die (zoals naar ik veronderstel ook Goendi) ooit projectvoorstellen geformuleerd hebben en daarbij al dan niet tegen een njet van de KBSB aanliepen hebben alle recht van spreken.

    Maar voor de rest… Niets doen als het geld er is, en nadien enkel klagen als het verdwenen is, is kortzichtig. Een goed gefundeerde discussie rond dit onderwerp vereist heel wat denkwerk en is meer dan wat toogpraat. Maar dat mag ik waarschijnlijk niet verwachten op een internetforum. 🙂

  11. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye11-12-2009

    Het lijkt me toch opportuun dat bv de VSF aangeeft wat ze daar mee van plan zijn. Hoe je je reserves opbouwt en wat je er mee wilt doen is ook een facet van beleid voeren.

    Dit gezegd zijnde, ik ben er niet persé voorstander van om het gat van KBSB daar dan mee te vullen. Als ze iets nuttigers vinden om er mee te doen, dan graag.

  12. louis
    louis11-12-2009

    Tom
    Hoe je het organiseert doet er niet. als ik het goed begrepen heb dreigt de dagelijkse werking vd kbsb in het gedrang te komen.
    In dat geval lijkt het me evident dat je eerst binnen de eigen organisatie geld zoekt en het geld om de dagelijkse werking te normaliseren is in overvloed aanwezig.

    Het lijkt me trouwens ongezond als je nu een situatie krijgt waarin onderafdelingen enkel geld zouden lenen indien de kbsb aan bepaalde eisen voldoet, los vh feit of die eisen rechtvaardig zijn.
    Al die onderafdelingen spelen tenslotte met het geld vd schakers en als straks de bond die lening moet terugbetalen komt dat toch nog de kap van die 5000 man terecht.

  13. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye11-12-2009

    louis: technisch gezien zijn het geen onderafdelingen. De 3 bonden zijn de leden van de KBSB. Als de KBSB zou ontbonden worden hebben ze het wel aan hun “rekker” dat ze er aansprakelijk voor kunnen gesteld worden zoals bij iedere VZW zoals de KBSB.

    Maar de KBSB heeft niks te zeggen aan aan de VSF en concoorten. Het zijn aparte organisaties. Het is zelfs omgekeerd: die “onderafdelingen” bepalen de ruimte waarin de KBSB zich kan bewegen doordat zij stemrecht hebben in de AV van de KBSB.

    Als er een lening loopt tussne bv de KBSB en de VSF is dat gewoon een lening tussen 2 aparte organisaties. En het optrekken van de het “lidgeld” met 5 euro hoeft ook niet persé in te houden het totaalbedrag omhoog gaat. Als de VSF of de plaatselijke liga dat bedrag niet doorrekend zal niemand het voelen in zijn portemonnee. Is het een vestzak broekzak operatie? Tot op een zekere hoogte wel. Maar niks verplicht bv de VSF om de KBSB ter hulp te schieten. Natuurlijk als de KBSB de geest geeft kan het wel zijn dat VSF nog moet opdraaien voor de overgebleven schulden na vereffening.

  14. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye11-12-2009

    sorry feitelijke vereniging en VZW dooreen gehaald in het vorige. De VSF en consoorten hebben nog minder te vrezen dan ik dacht dankzij de beperkte aansprakelijkheid.

  15. Goendi
    Goendi11-12-2009

    Zo evident is het niet… Bij een ontbinding wordt er een curator aangesteld die bepaalde zaken nagaat. En dan zit je met een soort van loterij… Als die curator van mening is dat er van wanbeheer sprake is, dan draaien inderdaad de leden niet op voor de schulden, maar wel de bestuursleden. Het gevolg is dat je ook diegenen raakt die eigenlijk helemaal geen schuld hebben in die zaak, hooguit verantwoordelijkheid, en overigens zelf om de tuin zijn geleid zoals bij ons allen kan voorvallen. En dat kan nu ook niet echt de bedoeling zijn lijkt me…

    Daarnaast zijn de grootste schulden momenteel diegenen die bij schaakverenigingen (liga’s, clubs) liggen doordat deze bepaalde facturen voorschoten om erger te vermijden. Die individuen en organisaties gaan we nu toch niet bedanken door de bond te ontbinden waardoor ze naar hun vorderingen kunnen fluiten nietwaar?

  16. louis
    louis11-12-2009

    Goendi

    je hoeft toch niets te ontbinden? een herstructerering/modernisering lijkt me wel noodzakelijk.

    momenteel lopen er binnen de belgische structuur een 10tal penningmeesters rond (alle liga’s , vsf, fefb, kbsb en ik vergeet er misschien nog een paar)die na jaren allemaal hun eigen spaarpot hebben. Voor 5000 leden lijkt me dit wel erg veel en ik kan me voorstellen dat er efficientere manieren zijn.

    de Liga’s kunnen probleemloos blijven bestaan voor de praktische werking maar moeten die zich allemaal met jeugdwerking, lidgelden of ledenadministratie bezig houden? Gezien de huidige technologieën zou dit toch sneller en efficienter georganiseerd moeten kunnen worden? waarmee ik niets slechts gezegd wil hebben over de mensen die binnen de liga’s werken.

  17. Goendi
    Goendi11-12-2009

    Louis, daar volg ik je helemaal in. En technisch is het inderdaad logischer dat de ledenadministratie aan de elo databank gekoppeld wordt en centraal gevoerd, waarbij de facturen rechtstreeks verstuurd worden vanuit dat systeem ipv via de liga’s. Het geld dat binnenkomt zou dan de omgekeerde weg maken 😉 Is een perfect haalbaar idee, wat de kosten gevoelig drukt voor élke federatie.

  18. Gert
    Gert12-12-2009

    Aansluitend bij deze discussie is dat men ELKE schaker ‘iets’ teruggeeft en vooral rechtstreeks communiceert met deze schaker anders volgt vervreemding en zelfs vijandschap. De VSF deed dit tot voor kort mooi met Vlaanderen Schaakt. Helaas is hier niets voor in de plaats gekomen en kan men stellen dat hier een grote blunder werd gemaakt.
    Anderzijds is het ook voor ‘gewone’ schaker belangrijk en vooral aangenaam dat er overkoepelende organisaties zijn. Zij hebben er immers voor gezorgd dat het schaken leeft in Vlaanderen en bij de jeugd.

  19. Remi Limbourg
    Remi Limbourg12-12-2009

    Bijdragen VSF.
    Toch even verduidelijken : na het wegvallen van de Homologatiepremies en het tijdschrift Vlaanderen Schaakt , kwamen die bedragen ( of bijdragen) vrij . Na goedkeuring door de Algemene Statutaire Vergadering van 31.01.09 werd volgende verdeling toegepast bij de VSF:
    1 ) 1.00 € /lid ging naar de gezamentlijke aankoop van schaakmateriaal ( borden en stukken ) om te verdelen aan de SCHOLEN die schaaklessen willen geven . In een paar liga’s werd dit met succes toegepast .
    2 ) De bijdragen die aan de LIGA’s aangerekend worden , werden verminderd met 4.00 €/lid .
    Van de VSF bijdrage die overblijft , nl.
    volwassenen 19.00 € en Jeugd 11.00 € , gaat 7.36 € naar de KBSB zodat voor de eigen VSF werking respectievelijk nog overblijft : 11.64 € en 3.64 € en dan moet je weten dat de jeugd – gelukkig maar – een derde uitmaakt van het VSF ledental.
    Regelmatig vragen wij bij de leden naar nieuwe initiatieven….maar spijtig blijft die oproep al te veel onbeantwoord .
    Ik hoop dat die korte uitleg toch wat inzicht brengt dat het niet allemaal kommer en kwel is bij de VSF .
    Remi Limbourg,
    financieel medewerker VSF .

  20. françois
    françois14-12-2009

    ik stel vast dat er velen zijn die weten hoe ze het allemaal moeten aanpakken.
    Op wat wachten zij om openstaande plaatsen in het bestuur op te vullen en de lidgelden goed te beheren.

  21. françois
    françois15-12-2009

    Volledig akkoord met dit artikel.Sedert jaar en dag vraag ik aan de KBSB geen internationale tornooien te steunen en deze sommen te besteden aan tornooien in ons land;
    Het professionele schaken in België kan niet van de grond komen zonder een topfiguur en deze hebben we helaas niet.
    Waarom dan het geld van de modale schaker verkwisten aan een tiental toppers in België,die internationaal nog minder voorstellen dan onze rode duivels.
    Ooit vroeg Aronian mij wie is die man die naast je staat.Ik antwoordde dat is onze grootmeester.Sorry I do not know him was zijn antwoord.
    Schaken moet een hobby blijven en zij die professioneel aan de slag willen moeten maar zorgen dat ze de nodige middelen vinden om dit te kunnen doen en niet bij de hardwerkende Vlaming.Wellicht zal de huidige situatie bijdragen tot het verwezenlijken van dit doel want nu heeft de KBSB geen middelen meer en nog proberen ze nu bij de VSF de centen te krijgen.

  22. louis
    louis15-12-2009

    Remi
    bedankt voor je antwoord maar de esentiele vraag blijft natuurlijk wat je met de vsf spaarpot van plan bent.

    francois
    Begin bij het begin en neem straks bij die vergadering, mbt AM, de enige voor de hand liggende en logische stap. Denk aan al die schakers en laat jullie, zeker aan Vlaamse kant, niet leiden door allerlei emoties of persoonlijke verhoudingen tov AM.

  23. Goendi
    Goendi15-12-2009

    Huh? Ik kan me niet inbeelden dat er nog mededogen gegund zou worden… Overigens zou het een slechte zaak zijn tout court, want als de AV het niet doet, kan een individu nog altijd de nodige stappen ondernemen. veel keuze hebben ze dus niet.

  24. louis
    louis18-12-2009

    een gepensioneerde zonder geld, een steen kun je niet kaalplukken, hij loopt al decennialang mee, misplaatst mededogen aan (W-)Vlaamse kant want hij heeft goed meegewerkt, een bekentenis afgelegd …

    ik ben er echt niet zeker van dat men de enige juiste stap zal zetten.

  25. Goendi
    Goendi18-12-2009

    Ik vrees dat ze geen keuze hebben. Laten we hopen dat ze tot dat besef komen, want ze riskeren een pak meer als ze geen melding maken. Dan gaan speculaties de kop opsteken, en komen ze in een hoogst onzekere situatie terecht waar eender welk individu de autoriteiten kan inlichten, wat in feite exact dezelfde gevolgen heeft, met dit verschil dat het initiatief niet uitgaat van de federatie. Dat laatste zou de perceptie weinig ten goede komen…

  26. Robin
    Robin19-12-2009

    Het gaat volgens mij niet alleen om academische beschouwingen over wat het toekomstige niveau van de Belgische topschakers zal kunnen zijn. Er zal ook moeten gekeken worden naar de brave kleine speler met zijn 1400 elootjes. Sommige clubs bijvoorbeeld verhogen het lidgeld drastisch om toppers voor de NIC te kunnen betalen. Toppers die je nooit op de wekelijkse schaakavond ziet. De kleine schakers krijgen dan soms nog te horen dat er geen plaats is voor hen in de ploegopstelling, terwijl zij het zijn die de sfeer in het stamlokaal maken, de tafels en stoelen verschuiven en de borden en materiaal klaar zetten en na afloop alles weer terug opbergen. Als je die dan gaat meer doen betalen voor een paar klinkende namen of voor projecten waar ze totaal geen voeling mee hebben, zou internet wel eens een serieuze concurrent kunnen worden. Een hobby is en blijft een luxe die sowieso al geld kost. En als mensen het moeilijker krijgen, gaan ze op de duur nadenken over de redelijkheid van lidgeld en bijdragen ten opzichte van wat ze er zelf aan hebben. De eerste die een site kan openen waar je je voor een klein bedrag voor toernooien kan inschrijven, in een groep van je eigen kategorie kan spelen en een prijzenpotje winnen zoals bij de rapid toernooien, die zou wel eens de discussie over lidgeld verhogingen en subsidies in een ander daglicht kunnen stellen voor wat betreft die grote massa bescheiden schakers. Of gaan de toppers dan hun eigen stoel en tafel zetten? 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.