“Hé, wil jy vry?” (1)

SkripchenkoToen ik bij de -10 West-Vlaams meisjeskampioen werd, vond de vader van de jongenskampioen het een uitstekend idee dat we later zouden trouwen en kindjes zouden krijgen die dan natuurlijk ook kampioen zouden worden.

Genetische manipulatie in haar prilste vorm. Zonder Bert oneer aan te willen doen, we zijn nu later en dat huwelijk lijkt mij nog niet echt voor morgen…

De toekomst verzekerd

Maar dat dat ene huwelijksplan op niets is uitgedraaid, betekent natuurlijk nog niet dat relaties tussen twee schakers onmogelijk zouden zijn. De Vlaamse jeugd laat het allicht niet aan haar hart komen: de relationele status van onze jonge schakertjes wisselt van toernooi tot toernooi, zodanig dat namennoemerij eerder tot een boek dan tot een column zou leiden.

In een zin waarin de woorden jeugdschaak en liefde voorkomen, mogen de namen Adrian Roos en Evy Deweird echter niet ontbreken, al waag ik mij niet aan uitspraken over hoe het tussen hen op dit eigenste moment precies zit. Als de twee ooit hun verlovingsring voor een huwelijksband inruilen, zullen ze wel niet het eerste getrouwde Belgische schaakkoppel zijn. Zo trippelen bij Aalter scheidsrechter Natasha Dalle en haar man Geert Callant rond, en ook Stijn Bertrem en Greet Van Laecke wonen in het Oost-Vlaamse stadje. Beide dames zijn niet echt actieve speelsters (meer), maar onder het motto “eens een schaker, altijd een schaker”, ben ik ervan overtuigd dat de kriebel nog steeds niet uit lijf en leden verdwenen is.

Kateryna Lahno vormt samen met Robert Fontaine een schaakkoppel ter waarde van 2534

En ook Malakhatko en Zozulia staan inmiddels op de Belgische schaaklijst. Het koppel is van een onovertroffen kaliber. In België. Want op de internationale ranglijst zien we wel meer dergelijke superkoppels staan. Almira Skripchenko, overlaatst nog in België voor een simultaan, is getrouwd met meervoudig Frans vice-kampioen Laurent Fressinet. Hun gemiddelde elo ligt op 2513. Ook Robert Fontaine en Kateryna Lahno vormen een erg succesvol koppel, met een elogemiddelde van 2534.

Als je denkt dat dat wel uitzonderingen zullen zijn, denk dan maar nog eens, want minstens tien koppels steken samen boven de 2500 uit! Die glansrijke lijst wordt aangevoerd door Alexander Grischuk en zijn echtgenote Natalia Zukhova, die maar liefst 2624 elopunten waard zijn!

De Zuid-Afrikaanse Niemandt had het dus goed op toen hij op het junioren-WK rondparadeerde in een t-shirt met in koeien van letters de weinig verhullende vraag “Hé, wil jy vry?”. Internationale jeugdtornooien ontpoppen zich vaak tot een broeiplaats voor ontluikende puberliefde. Zo maakte een zekere A. ooit voor aanvang van elke ronde een ommetje, waarop een niet nader vernoemde vader van een twee-eiige schakende tweeling hem bemoederend aanraadde braaf, zoniet verstandig te zijn.

Morgen volgt het tweede deel van de column…

  1. François
    François06-04-2010

    Malakhatko en Zozulia staan voor de Fide op de Belgische lijst,maar niet voor de KBSB daar ze bij geen enkele club aangesloten zijn.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.