Gespot: Het Belgische kampioenschap bij de dames

Evi van DyckTot op de dag van vandaag hebben we er nog met geen woord over gerept, maar dat maken we nu ruimschoots goed. In Westerlo is er namelijk ook een Belgische dameskampioene gekroond. dat gebeurde niet meer in een apart kampioenschap. De dameskampioene moest haar titel versieren in de open reeks.

Na 9 spannende rondes is er geen discussie over wie die titel behaald heeft: Wiebke Barbier eindigde een vol punt los op Michelle Gijsen, Evy De Weird en Lisa Lagaert. Met 6/9 speelde Barbier een prima toernooi. In deze fotocolumn de volledige uitslag van de dames, uiteraard mét foto’s …

Wiebke Barbier domineert

Op nummer 1: Wiebke Barbier met 6/9

Op nummer 2: Michelle Gijsen met 5/9

Op nummer 3: Evy De Weird, ook met 5/9, net als …

… Lisa Lagaert, die met 5/9 vierde eindigde.

Hanne Goossens was de grote favoriete, maar speelde een naar haar doen slecht toernooi. Zij eindigt met 4,5/9 vijfde.

Marigje Degrande heeft al Belgische titels op haar naam staan. Deze keer eindigde ze zesde, ook met 4,5/9.

7de plak: Annelies Cuvelier, net als Degrande en Goossens met 4,5/9

Laat u niet misleiden door het naamkaartje: deze dame heet uiteraard niet Geoffrey Poelman, maar wel Laura Saligo. Zij werd met 4/9 8ste.

Astrid Barbier bleef 2,5 punt achter haar zus, maar haar TPR lag ruim 100 punten boven haar elo.. Zij werd 9de met 3,5/9.

Charlotte Schroer probeerde om haar tong bijzonder lang naar onze camera uit te steken, maar de klik kwam uiteindelijk net toen ze hem terug binnen had. Zij eindigt 10de met 3,5/9.

Evi Van Dyck eindigt met 3/9 als laatste dame, maar moet zeker niet treuren. Als minder ervaren speelster deed ze het in feite uitstekend: een TPR van 1719 als 1362 zijnde is ronduit goed te noemen. Daarmee doet ze trouwens beter dan vele andere dames in de reeks.

 1. stefant
  stefant15-07-2010

  Ja een kort verslag is op zijn minst op zijn plaats. De dames/jufkes mogen gezien worden en spelen meer dan behoorlijk schaak. Dat was zo op het BK Jeugd en ook op het Open Maastricht al het geval. ‘k kan me niet van de indruk ontdoen dat meisjes meer en meer aan bod komen en eer halen uit de schaaksport. Ik weet niet of iemand cijfers bijhoudt van de aangesloten dames en meisjes onder de 20. Mogelijk is er hier een positieve trend. Proficiat aan allen om hun ‘vrouwke’ te staan !

 2. Harry Szöke
  Harry Szöke15-07-2010

  Een dikke proficiat voor Wiebke, geen discussie mogelijk deze keer ……
  en ook een dikke proficiat voor het Prutserke uit Turnhout met haar 2e plaats.
  ………..
  (alle andere ook proficiat ….)

 3. steven
  steven15-07-2010

  Jup, iedereen hier proficiat idd!

  Excuses ook voor het feit dat ik vrij luid ‘heeey poepkeee!’ heb geroepen tijdens de prijsuitreiking. Dat was nogal ongepast van me, om het nog zacht uit te drukken (had ik natuurlijk direct door, maar het stuk was al losgelaten :-S).

  Bij deze dus mijn welgemeende excuses hiervoor; en respect voor alle deelneemsters, hun sterke schaak en aangename aanwezigheid!

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans18-07-2010

  Ikzelf heb het niveau van de dames aan den lijve mogen ondervinden. Zowel in mijn partij tegen Lisa Lagaert als tegen Laura Saligo werd ik in de opening zwaar onder druk gezet. Met wat meer ervaring hadden ze me (en zullen ze me in de toekomst) wschl niet laten ontsnappen.

  Lisa heeft zich overigens heel sterk verdedigd in het in principe verloren eindspel en heeft heel terecht remise behaald!

  Niets dan lof dus!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.