Sterk drietal wint in Limburgs toptoernooi

DgebuadzeAlexandre Dgebuadze, Cekro Ekrem en Mher Hovhanisian: dat zijn de drie laureaten van het sterkste Limburgse toernooi dat er momenteel bestaat, het Schanstoernooi. De drie waren verwachte winnaars, maar kregen onderweg af te rekenen met te duchten concurrentie. Zowel Igor Khenkin als Luc Winants waren voorname favorieten.

Het toernooi was een succes en de organisatie pakte uit met allerlei kleine nieuwigheden, zoals gratis appels, bier en snoep…

Khenkin lost snel de rol

Op papier was er één grote topfavoriet: Igor Khenkin. Met zijn 2600+ was hij met overschot de sterkste elo van het toernooi. Toch zou Khenkin nauwelijks in het stuk voorkomen en dat had hij vooral aan zichzelf te danken. In ronde 3 verknalde hij een bijna gewonnen stelling tegen Arno Bomans en werd weergaloos van het bord gekegeld. Enkele rondes later had hij de aansluiting terug gevonden, maar zorgde een monumentale blunder tegen Cekro Ekrem voor een tweede nederlaag. De 2600 moest zich tevreden stellen met twee appels en een ‘Ter Dolen’.

Het wegvallen van Khenkin zorgde voor een boeiend schouwspel aan de top van het klassement. Twee zaken vielen daarin op: enkele échte salonremises na 10 seconden spelen (vooral Andrei Orlov toonde zich bedreven) en enkele héél erg spannende partijen. Zo ontsnapte Mher Hovhanisian aan de spreekwoordelijke dood door een ware Houdini tegen Francois Godart.

Mher Hovhanisian speelde niet zijn beste toernooi, maar sloeg wél genadeloos toe in ronde 6, toen hij een fout van Luc Winants afstrafte.

De meest stabiele prestatie tot dan toe kwam van Alexandre Dgebuadze en Luc Winants. Zonder veel boe of ba stonden ze mee op kop. Voor die laatste was de voorlaatste ronde cruciaal, want toen ging Winants onderuit tegen Hovhanisian, nadat de partij lange tijd gelijkopgaand was verlopen.

De schifting was gemaakt en met een salonremise verzekerden Hovhanisian en Cekro zich al van een gedeelde eerste plaats. Zij werden vergezeld door Alexandre Dgebuadze, die stunter Arno Bomans compleet zoek speelde. Uit de achtergrond kon niemand de drie nog bijhalen. Orlov, Alienkin, Maenhout, Levin en Renette volgden op een half puntje.

De jeugdreeksen werden gewonnen door Pieter Saligo, Nathan Gullentops, Yordi De Block, Laurent Marchal en Nathan Pirard.

Organisator Louis Soors was erg tevreden over het verloop van zijn toernooi. “Alles is vlot verlopen. Ik wil graag alle medewerkers bedanken. Ieder jaar zetten zij Limburg op de schaakkaart.” Net zoals de vorige jaren pakte het schanscomité uit met goedkope frietjes en hotdogs, maar nu vielen vooral de gratis appelbekers in de smaak. Op het einde van het toernooi kregen de volwassenen nog een lokale ‘Ter Dolen’ voorgeschoteld.

 1. Pavel
  Pavel08-10-2010

  Wij zijn al jaren aan het klagen dat er wenig meisjes schaken. Nu als zij in de prijzen vallen, mogen zij ook vermeld worden, niet?
  Open: 1 vrouw : Goosens Hanne
  -16 : : Saligo Laura
  -14 : : Vincent Ayla
  -12 : : Verstraeten Iris
  -10 : : Swennen Fleur
  – 8 : : Katranova Alicia

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.