Stefan Beukema: “Een toernooi van zeven rondes spelen”

BeukemaIn een erg spannende en tumultueuze laatste ronde heeft Stefan Beukema zijn voordelige positie verzilverd. Hij won in zijn laatste ronde en was daardoor zeker van de titel. “Dit had ik uiteraard niet verwacht na mijn 0/2”, reageerde een tevreden Beukema.

In de andere partijen viel vooral de nieuwe blackout van Glen De Schampheleire op, die na makkelijk een pion te hebben gewonnen die eerst weg gaf om dan pardoes mat achter de paaltjes te lopen. De scherpste partij was de remise tussen Barbier en Herman. De andere kampioenen zijn Francois Godart, Willem Van Melkebeke, Rein Verstraeten, Lennert Lenaerts, Nicola Capone, Natan Pirard en Nathaniel Faybish…

“Vergeten en partij na partij spelen”

Vergezeld van een applaus wandelde Stefan Beukema rond 12u30 de commentaarzaal van Schaakfabriek.be binnen. Verlost van alle stress en spanning na een helse comeback en een typische, tactische Beukematruc in de laatste ronde verscheen een glimlach op zijn lippen. “Na mijn 0/2 had ik uiteraard een probleem, maar tegelijkertijd was het ook eenvoudig: ik zou vanaf ronde 3 een toernooi van zeven rondes spelen. Daarna had ik wat meeval dat ik erg snel mijn drie volgende partijen won. Dat was heel goed voor het vertrouwen”, analyseerde de jonge Nederlander. “Cruciaal was zeker mijn partij tegen Jean Herman. Ik was ook getroffen door die vervelende griepaanval, of wat het ook was, en ik voelde me niet echt prettig. Het was heel belangrijk dat ik die partij overleefd heb. In mijn laatste ronde had ik actieve stukken en een truc won de partij, al had hij op het einde een cruciale variant waarin ik drie pionnen kreeg en hij een stuk.”

Wat er ook van zij, met een 6,5/7 heeft Stefan Beukema een finish ingezet die – wat het resultaat betreft – zelden gezien is op een elitekampioenschap met 10 aan elkaar gewaagde spelers. Vooral zijn tactische kracht en zijn handigheid in combinatoire stellingen viel op bij zijn tegenstanders. Beukema speelt niet altijd even zuiver, maar hij vindt altijd moeilijkheden voor zijn tegenstanders. Samen met een niet aflatende vechtlust was dat een goede formule dit toernooi.

Extra zout op de wonde voor Glen De Schampheleire, die met Te5?? in de voetsporen van Jean Herman een van de grootste blunders van het toernooi beging.

Haaks op het succes en de comeback van Stefan Beukema staat de neergang van topfavoriet Glen De Schampheleire. In zijn laatste partij leek de Zottegemse trots eindelijk nog eens aan te knopen met een relatief vlotte overwinning tot hij in vijf zetten een pion voorsprong omzette in een mat achter de paaltjes. “Ik citeerde gisteren Rimbaud, die aangaf dat hij zich als een andere voelde, maar ik wàs echt iemand anders dit toernooi. Ik kan het niet verklaren dat ik zo slecht gespeeld heb”, zuchtte hij. Het dieptepunt kwam er inderdaad in de laatste ronde, waar De Schampheleire hier net Te5 speelde. Wit speelt Td8 en mat volgt. Door die blunder was het zijn tegenstander Xavier Mastalerz die beslag legde op plaats 3.

De tweede plaats was dus enigszins verrassend voor de taaie Sigiswald Barbier. Hij was op verdedigen aangewezen tegen Jean Herman, die zijn aanval evenwel vrij traag op gang bracht. Een spectaculaire finish met een tactisch spervuur en een hevige tijdnood eindigde in een herhaling van zetten. En met die remise bekroont Barbier zijn prima toernooi met een tweede plaats!

In de open reeksen was er relatief weinig strijd in de laatste ronde. Francois Godart, Rein Verstraeten, Lennert Lenaerts en Nicola Capone hadden hun titel vrij snel veilig gesteld door een relatief snelle remise. Bij de -10 won Nathan Pirard zijn 9de ronde en zijn titel, net als Nathaniel Faybish. Die zette met 9/9 de beste score in het toernooi neer.

Willem Van Melkebeke pakte de titel bij de -20 na een geweldige thriller

Wél ongemeen spannend was de strijd voor de titel bij de -20. Het onderlinge duel tussen Wouter Schuurbiers en Willem Van Melkebeke was om duimen en vingers van af te likken. Schuurbiers had genoeg aan remise, maar in een tactische tijdnoodfase vergiste hij zich. “Ik had het juist uitgerekend en kon met eeuwig schaak wegkomen, maar om de een of andere reden speelde ik het anders en toen verloor ik nog. Pffff…”, blies de Antwerpenaar. Van Melkebeke won de partij én de titel.

Zo is het BJK 2011 afgelopen en behalve de damestitels, die we u in de loop van de dag nog zullen meedelen (we hebben nog niet alle informatie daarover), kraamt Schaakfabriek zijn winkel op. Het volgende toernooi dat live gecoverd zal worden op deze website is in principe het Vlaams Kampioenschap in Gent.

De eindstand bij de elite:
1. Beukema 6,5/9
2-3. Barbier, Mastalerz 5,5/9
4. Jean Herman 5/9
5-7. Roos, De Schampheleire, Ghyselen 4,5
8-9. Van Cappellen, Lafosse 3,5
10. Maddens 2

Om af te sluiten nog de reekswinnaars op een rijtje:

Beukema

Capone

Lenaerts

Verstraeten

Faybish

Godart

 1. kris
  kris23-04-2011

  Een dikke proficiat aan alle winnaars; maar zeker en vast ook aan de organisatie. Die werden toch met 2 grote onverwachte problemen opgezadeld; maar lieten het voor alle schakers toch probleemloos verlopen. En in tegenstelling tot wat anderen beweren, (zij die niet daar waren maar denken het altijd beter te weten) werden wij zeer goed op de hoogte gehouden bij de griepepidemie en zijn zeker en vast alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen.

  Een dikke pluim aan het ganse organisatie-team. Wij kijken alvast uit naar volgend jaar!!!

  familie Bex

 2. Bas Noorman
  Bas Noorman23-04-2011

  Proficiat aan de kampioenen!
  Niets is helaas zo lastig als top seed zijn op een jeugdtoernooi…

 3. stefant
  stefant23-04-2011

  Op de site van de KBSB en in de bulletins lees je nog allerlei randactiviteiten, want het is en blijft jeugd, jongens en meisjes onder elkaar die naast het schaken ook nog aan het ontwikkelen zijn. De locatie leent zich ook tot andere sporten met de ourthe in de buurt. De balans moet niet alleen voor de winnaars opgemaakt worden. Ik denk ook aan de laatste, vond die het tenminste ook leuk, en komen ze volgend jaar zeker allemaal terug. Een schaakwereld met alleen toppers zal op termijn niet overleven, dus
  een tevredenheidsenquete in de zin van zou je indien je kan volgend jaar opnieuw deelnemen is zoniet nog belangrijker.
  Een dikke proficiat aan de organisatoren en vrijwilligers om dit mee mogelijk te maken.
  Het is het velengstuk van de diverse schaakacademies en de resultaten mogen gezien worden. Winnaars moeten er zijn, maar deelnemers nog veel meer.

 4. Peter
  Peter24-04-2011

  @Stefant: wat is eigenlijk de bedoeling van jouw comment?

  Alle, dat klopt natuurlijk, he, maar ik begrijp niet wat het er hier toe doet :-).

 5. Arno
  Arno24-04-2011

  Proficiat aan de kampioenen!
  Allen zeer overtuigend en de terechte winnaars als je het mij vraagt.

 6. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck25-04-2011

  Persoonlijk bedank ik alle ouders spelers en medewerkers (vrienden) niet vergeten onze arbiters voor deze mooie schaakweek, tot volgend jaar.

 7. familie Lenaerts
  familie Lenaerts25-04-2011

  Wij willen de organisatie nogmaals een dikke proficiat en een dankjewel wensen voor het warme ontvangst, het harde werken en het hele toernooigebeuren. Bovendien waarderen wij hun professionaliteit waarmee ze te kampen kregen dankzij de wet van Murphy!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.