Ongedeelde titel? Of grootmeesternorm?

VdsLeider Mher Hovhanisian nam vandaag een opvallende beslissing door na amper acht zetjes remise te bieden tegen Petar Popovic. Met het oog op de titel is die beslissing uiteraard niet speciaal, maar met de norm in het achterhoofd des te meer. Hovhanisian geeft zijn laatste witpartij weg en speelt morgen met zwart tegen Malakhatko, een partij waarin hij moet winnen voor de norm. Dom? Of net heel erg leep? …

Want Dgebuadze en Malakhatko remiseerden, waardoor Hovhanisian al ten minste zeker is van een gedeelde eerste plaats. De grote inspanningen kwamen van de andere borden. Bart Michiels speelde een goede partij en voegde een tweede overwinning toe aan zijn lijstje. Ook Van der Stricht en Vandenbussche wonnen…

Climax uitgesteld tot laatste ronde

Zowel in de gesloten als in de open reeks kozen de topborden ervoor de punten te delen. Vooral in de expertengroep werd er letterlijk voor “gekozen”. Hovhanisian stond voor een moeilijke keuze. Hij kon met wit op veilig spelen en remise proberen te halen tegen Petar Popovic. Ervan uitgaande dat ook concurrent Dgebuadze niet zou winnen tegen Malakhatko, zou dat betekenen dat Hovhanisian in de laatste ronde genoeg heeft aan een remise om ongedeeld kampioen te zijn.

Anderzijds ontmoet Hovhanisian morgen Malakhatko, met zwart. Geen eenvoudige opdracht, zeker niet om te winnen. Want bij winst heeft Hovhanisian niet alleen de titel, maar ook een grootmeesternorm. In die optiek zou het logisch geweest zijn om vandaag met wit alles te geven tegen Popovic en proberen iets te maken met het typische witte voordeeltje.

Petar Popovic nam het snelle remiseaanbod van Hovhanisian aan.

Hovhanisian koos duidelijk voor het eerste. Na amper acht zetjes bood de Armeen remise. Hij is daardoor al zeker van een gedeelde eerste plaats en heeft genoeg aan een puntendeling morgen om zijn titel te verlengen. We weten niet hoe het met de scheidingspunten zit, maar misschien is Hovhanisian nu al zeker van zijn titel. Als dat het geval is, kan hij morgen uiteraard zorgenloos gaan voor zijn norm. Het rekenen en tellen kan beginnen!

De partij tussen Dgebuadze en Malakhatko eindigde inderdaad op remise, waardoor de winstpogingen op de andere borden gezocht moesten worden. De voornaamste zege daarbij is die van Bart Michiels. Michiels speelde zoals hij al heel het toernooi speelt: oerdegelijk, zoekend naar een veilig voordeeltje. Tegen Stéphane Hautot vond hij dat voordeel en een simpele ruiloperatie later had hij simpelweg een pion meer in een stukkenloos eindspel. 1-0. Michiels haalt door zijn zege Dgebuadze in. Beiden volgen op een punt van Hovhanisian.

De normendroom van Stefan Beukema is voorbij! Hij verloor vandaag tegen Geert Van der Stricht na een boeiende partij. De Gentenaar pakte de Hollander van Beukema agressief aan en kreeg het initiatief, dat hem uiteindelijk een pion opleverde. In het eindspel molk Van der Stricht dat voordeeltje uit om zijn eerste zege van het toernooi te boeken. In Vandenbussche-Meessen won Vdb na een typische Vdb-partij: scherp en gecompliceerd.

De stand na de voorlaatste, achtste ronde:

1. Hovhanisian 6
2-3. Dgebuadze, Michiels 5
4. Popovic 4,5
5-6. Hautot, Malakhatko 4
7-8. Beukema, Vandenbussche 3,5
9. Van der Stricht 2,5
10. Meessen 2

In de open reeks speelde de top drie eveneens remise. Een opvallende protagonist is Niculae Atanasiu. Hij won vandaag van Jan Rooze en wipt daarmee mee aan kop, na een ronde eerder al Robin Leenaerts te kloppen. Er zijn vier leiders: Zozulia, Draftian, Sadkowski en Atanasiu.

  1. KAra
    KAra10-07-2011

    Ongedeelde titel? Of grootmeesternorm?

    Het ziet er naar uit dat het beide is, en met wat voor een partij! Dikke proficiat Mher, het werd dan ook eens tijd om die GM-norm te scoren!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.