Hovhanisian: “Mijn beste toernooi ooit”

MherMher Hovhanisian heeft in de laatste ronde van het BK opnieuw gewonnen. Hij klopte met zwart Vadim Malakhatko na een erg spannende partij, waarin hij enkele zetten voor het einde zelfs remise voorstelde. Met zijn zege verzekerde Hovhanisian zich niet alleen van het kampioenschap, maar ook van zijn eerste grootmeesternorm! “Dit had ik nooit verwacht”, glunderde Hovhanisian na de partij. De Armeen legt uit waarom dat die uitspraak veel meer is dan een cliché.

Door een reglementswijziging in januari 2011 is Hovhanisian geen Belgisch kampioen. Die eer is weggelegd voor een sterk finishende Bart Michiels…

Hovhanisian: “En dan te bedenken dat ik enkele zetten voor het einde nog remise vroeg”

Mher Hovhanisian heeft het klaargespeeld: én de toernooizege, én de grootmeesternorm. Niemand had hem na zijn gemiste mat tegen Stefan Beukema nog in staat gezien om de vereiste 7/9 binnen te halen, inclusief hijzelf niet. “Eigenlijk was het ideale scenario voor de norm om van alle lagere elo’s te winnen. Toen ik tegen Stefan mat in vier miste en remise speelde, was ik eigenlijk vooral op de titel gefocust”, aldus de Armeen.

“Na de zege tegen Geert Van der Stricht wilde ik het wel nog proberen. Ik besloot om een risico te nemen: mijn witpartij tegen Popovic rust nemen. Een snelle remise, herbronnen en dan alles op alles zetten in de laatste ronde tegen Vadim. Hij had misschien wel wit, maar ik dacht op voorhand betere kansen te hebben tegen hem, omdat hij dit toernooi duidelijk niet in zijn normale vorm zit. Ik denk dat hij erg vermoeid was, omdat hij rechtstreeks van een toernooi in Roemenië kwam. Dat is bijzonder zwaar!”

Mher Hovhanisian, hier nog naast Popovic. 8 rondes later er ver voor.

En zo geschiedde. Hovhanisian koos voor de scherpe Benoni en zette zijn tegenstander onder druk. De tijd slonk echter voor beide spelers, waardoor een spetterende finale onvermijdbaar was. “Na g4 stond ik ietsje beter en bood ik remise. Ik wilde zekerheid over de eerste plaats, maar toen weigerde hij. En enkele zetten later was het al gedaan. Een erg vreemd moment, maar ik ben natuurlijk dolgelukkig”, vertelde Hovhanisian enthousiast.

“Het was zonder twijfel het beste toernooi dat ik ooit gespeeld heb”, ging hij verder. “Eerste eindigen een punt voor de tweede en drie grootmeesters achter mij laten. En Bart. Dat is bijzonder goed. Het is een cliché om te zeggen dat ik het niet verwacht had, maar deze keer had ik ook echt mijn redenen. Ik was nauwelijks voorbereid. Ik werk sinds een jaar en behalve het toernooi in Maastricht heb ik simpelweg geen tijd gehad om er veel tijd in te steken. En net nu haal ik mijn beste niveau. Ik denk niet dat ik in één partij minder heb gestaan, behalve misschien tegen Geert. Ik heb natuurlijk wel slechte momenten gehad. De blunders tegen Stefan en Thibaut waren maar matig, maar goed, dat gebeurt nu eenmaal in zulke toernooien.”

Geconfronteerd met het gegeven dat hij wel toernooiwinnaar, maar geen Belgisch kampioen is, viel Hovhanisian compleet uit de lucht. Met een bulderlach relativeerde hij snel dat niet hij, maar wel nummer twee, Bart Michiels, de titel op zak steekt. Vorig jaar was het nog voldoende om op het Belgische grondgebied te wonen, sinds januari dit jaar is de regelgeving veranderd. Artikel 13 van dat nieuwe reglement luidt als volgt:

Bart Michiels, enkele seconden eerder nog bloedserieus achter zijn bord, ontspant net voor zijn laatste ronde begint. Een ronde die hem de Belgische titel zou opleveren.

“a) Dit artikel geldt voor het Belgisch Kampioenschap (Experten, Dames en Open), de Nationale Snelschaakkampioenschappen (elke reeks), de Nationale Rapidkampioenschappen (elke reeks), de Nationale Jeugdkampioenschappen bij jongens en meisjes (elke reeks), de Nationale Snelschaak- en rapidkampioenschappen voor de Jeugd bij jongens en meisjes (elke reeks).
b) De titel van nationaal kampioen wordt toegekend aan de eerst eindigende speler:
• van de Belgische nationaliteit of
• die door de FIDE als Belg beschouwd wordt of
• die niet geregistreerd staat bij de FIDE maar die bij aanvang van het kampioenschap als Belg kan geregistreerd worden volgens de voorwaarden vermeld in het FIDE handboek hoofdstuk C 05 paragraaf 1.
c) De spelers die aan geen van die drie voorwaarden voldoen, kunnen geen aanspraak maken op de titels of de rechten alsook niet op de daarmee gerelateerde trofeeën voor de 1ste, 2de of 3de plaats. Ze kunnen wel aanspraak maken op alle andere prijzen en kunnen wel als winnaar van het toernooi uitgeroepen worden.”

De bloedstollende eindfase, waarin Hautot Dgebuadze op remise hield en Michiels zelf won van Meessen, levert dus een nieuwe kampioen op. Bart Michiels speelde het hele toernooi bijzonder stevig en sloeg toe op de momenten dat hij kon. Een +3-score is alles behalve slecht in dit deelnemersveld. Hij haalt voor de tweede keer de titel binnen.

In de open reeks zijn er twee winnaars: Anna Zozulia en Ashote Draftian. Van zodra we weten wie van hen wint, laten we het meteen weten!

De eindstand:

1. Mher Hovhanisian 7/9 (toernooiwinnaar)
2. Michiels 6 (Belgisch Kampioen 2011)
3. Dgebuadze 5,5
4. Popovic 5
5-6. Hautot, Vandenbussche 4,5
7. Malakhatko 4
8. Beukema 3,5
9. Van der Stricht 3
10. Meessen 2

  1. JooP
    JooP11-07-2011

    En dan hebben we het hier nog niet eens over een Nederlandse hoofd-arbiter tijdens dit BK.

  2. koen
    koen11-07-2011

    Voor iemand die in 1998 is gaan werken, heeft die blijkbaar heeeeeel veel tijd om hier het forum vol te kladderen.

  3. brabo
    brabo11-07-2011

    @Francois,

    Je bent het wellicht vergeten maar ik ben ondertussen wel al verscheidene jaren getrouwd met een Russische dame en ben erg goed op de hoogte van de immigratiewetten. Ik vang trouwens momenteel beide Russische schoonouders op waarvoor ik 100% garant sta. Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook verklaren waarom ik mij zo afzet tegen allerlei discriminerend gedrag.

    Tenslotte vind ik het uiterst zwak om nog steeds die ene uitnodiging voor de Brugse meesters te gebruiken alsof ik je eeuwig dankbaar moet zijn. De beslissing om mij uit te nodigen was toen gebaseerd op het feit dat ik 1 van de hoogst gekwoteerde spelers was afkomstig uit West-Vlaanderen, ik minder dan 30 jaar oud was wat een voorwaarde was van het tornooi (Pieter Claesen was reeds 35 toen) en ik tevens een mooie waterdrager leek voor de echte normkandidaten (wat achteraf klopte). Ik kan je zelfs zeggen, had ik geweten dat je zulke loyaliteitsvoorwaarden had gelegd bij deelname dan had ik het nooit aangenomen. Nu we toch bezig zijn met oude koeien uit de sloot te halen. Ik vond het trouwens toen bijzonder zwak om net voor het tornooi nog het tempo te laten veranderen naar 90 minuten + 30 seconden voor de ganse partij terwijl op voorhand een veel trager tempo was afgesproken. Ik heb mij toen niet meer teruggetrokken uit het tornooi omdat we net voor de start stonden en ik iemand van mijn woord ben.

  4. Jan Lagrain
    Jan Lagrain11-07-2011

    Heren, ik ben aan het genieten van een fijne vakantie in Portugal en zou dat willen blijven doen. Het tempo van deze posts is te hoog en de inhoud gaat er dikwijls ver over.

    Ik heb enkele posts gewist, waarin personen worden geviseerd of fout worden beoordeeld. Hierbij vraag ik om deze discussie toch maar te eindigen nu. Daarbij eindig ik nog met de volgende statements:

    1) Het is niet aan mensen hier om andermans identiteit prijs te geven. Voor zolang ik het toelaat om een nickname te gebruiken (iets wat overigens onmogelijk te vermijden is, aangezien ik het nog erger zou vinden mensen hier onder valse namen te moeten zien posten), is dat het recht van iedere poster. Brabo kan misschien doordrammen etc. maar hij heeft hier nog nooit iemand beledigd in de scheldende zin.

    Ik wil nog eens benadrukken dat scheldpartijen hier niet gewenst zijn. Daar voeg ik graag aan toe dat dit reactieplatform niet hetzelfde is als een vrijblijvend forum.

    2) Mher is al meer dan een jaar geen asielzoeker of vluchteling of wat ik hier allemaal ook heb gelezen meer. Zijn verblijfsvergunning is al meer dan een jaar in orde, vandaar dat hij ook mag werken en dat ook doet. Gelieve dus op te houden met allerlei veronderstellingen over politieke vluchteling dit en ondersteuning dat te doen. Dit is zijn privéleven en jullie hebben hier geen uitspraken daarover te doen, zeker niet als er duidelijk onvoldoende kennis van zaken is.

    Ik dank u en blijf zeker discussieren bij volgende gelegenheden.

  5. brabo
    brabo11-07-2011

    @Goendi:

    De onderwerpen die ik aansnijd zijn onderwerpen die iedereen aan belangen en bijgevolg beter in een open forum gebeuren dan in enkele mails die al snel geklasseerd zullen worden. Trouwens ik wil vooral duidelijkheid voor de mensen die betrokken zijn en niet perse voor mijzelf (want zoals je zelf opgaf, nam ik dit jaar niet eens deel).

  6. Valery
    Valery11-07-2011

    Als insider kan ik verzekeren dat het voor de organisatie insloeg als een bom toen de nationale toernooileider na afloop van de negende ronde aangaf dat Mher geen kampioen kon zijn vanwege een nieuw reglement.
    Men kan nu de organisatie daarvoor aanvallen in Brabostijl of toch respect blijven houden voor maandenlange voorbereiding, te kort aan nachtrust tijdens het toernooi maar met een mooi kampioenschap als resultaat.
    Een opmerking van Goendi vond ik heel wijs:
    zelf posten onder een schuilnaam om geen schade te lijden maar anderen bij naam openlijk bekladden is wel erg bedenkelijk.

  7. Noekepoek
    Noekepoek11-07-2011

    Uit betrouwbare bron weet ik dat iemand een rake opmerking heeft geplaatst over het smijten met geld ten koste van de jeugd. Omdat daar GEEN ENKELE KEER Mher, Hovhanisian of de Armeen in voorkwam is dat commentaar alweer verwijderd. Ga zo door, schaakfabriek.

  8. brabo
    brabo11-07-2011

    @Valery,

    Vind je het zelf niet vreemd dat een organisatie een tornooi organiseert maar zelf niet op de hoogte is van alle regels en dat ondanks maandenlange voorbereiding? Het is een onbewuste fout maar wel een hele pijnlijke. Het stoort mij vooral dat er niemand enige verantwoordelijkheid op zich wil opnemen hiervoor en steeds de zwarte piet naar een ander tracht door te schuiven. Je zal mij trouwens niet kunnen ontkennen dat er nog voor de start van het tornooi een andere onbewuste fout is gemaakt.

  9. pierke
    pierke11-07-2011

    @ Jan Viaene :
    de gevraagde inlichting is o.a. te vinden op http://www.creb.be (“télécharger les cahiers 1-2”) (links onderaan de openingspagina)

  10. brabo
    brabo11-07-2011

    @Carine:
    Het lidgeld van de KBSB wordt betaald door de KBSB-leden en dat zijn zowel belgen als niet belgen. Als de KBSB een Belgisch kampioenschap inricht met geld van alle KBSB leden dat vind ik het normaal dat ook niet Belgen die hier permanent wonen, ook mogen deelnemen en een geldprijs kunnen behalen.

  11. luc oosterlinck
    luc oosterlinck11-07-2011

    Dag Goendi, ik heb je nog meegenomen uit Houffalize in mijn auto en langs Antwerpen rond gereden om u thuis af te zetten, een paar maanden later duw je gewoon het mes in mijne rug, van respect gesproken.

  12. Valery
    Valery11-07-2011

    @Brabo, omdat ik weet wat voorbereiding allemaal omvat verwondert het mij niet
    dat de aangehaalde reglementswijziging aan de aandacht is ontsnapt. Wel dat de KBSB de organisatie er niet tijdig heeft op gewezen maar dat zeg ik niet om jouw zwarte piet door te schuiven.
    Een andere onbewuste fout waarna je verwijst duidt er op dat je op dat vlak meer weet dan ik.
    Alles in acht genomen was het een van de mooiste kampioenschappen ooit…mijn bescheiden mening…en wat denk je zelf?

  13. brabo
    brabo11-07-2011

    @Valery:
    Zonder twijfel 1 van de mooiste. Ik heb erg veel vechtschaak gezien waar we vingers en duimen konden van aflikken. Het is in het verleden vaak anders geweest maar met enkele namen zoals o.a. VDB, Michiels, Rooze,… kon je niets minder verwachten. Ook het niveau was 1 van de sterkste ooit wat deels door de locatie was maar minstens evenzeer door het vele werk van de organisatie die hiervoor een flinke pluim verdienen. Met de live-uitzendingen werden schakers zoals mijzelf verwend. Je hebt zeker gelijk dat ik met mijn kritiek soms te vaak doordram op die paar fouten en het fantastische geheel hierdoor wat onrecht aandoe. Ik besef dat mijn stijl soms hard overkomt maar uiteindelijk als perfectionist tracht ik gewoon tot nog betere resultaten te duwen.

  14. brabo
    brabo11-07-2011

    Er zijn leden die klagen over de budgetten gespendeerd in het Belgisch kampioenschap. Ik raad hun aan om eens volgend artikel te lezen op de Nederlandse website.
    http://www.schakers.info/?p=2298
    Daarin wordt geklaagd dat zelfs een veelvoud van het Belgisch budget eigenlijk geen loon naar werken is. Je kan toch moeilijk alle toppers laten spelen voor 1 symbolische euro of niet?

  15. Goe bezig manne
    Goe bezig manne11-07-2011

    Geachte heer webmaster, het is me een raadsel hoe (en, meer to the point, waarom? 😉 ) u erin slaagt om vanuit het verre Portugal toch up-to-date informatie online te zetten.

    Enige kans op een leuk vakantie kiekje om het treurige vaderlandse weer hier even te vergeten?

  16. Stephan
    Stephan11-07-2011

    @ brabo

    Sorry, maar als je België met Nederland wilt vergelijken, moet je wel eerst even de feiten checken. De KNSB telt ongeveer 22000 leden, de KBSB een goede 4000. Het gemiddelde lidmaatschap bedraagt daar ongeveer het dubbele van België. Met andere woorden : de inkomsten van de Nederlandse bond vanuit de leden bedraagt een tienvoud van wat er bij de KBSB binnenstroomt of beter gezegd binnendruppelt (en er occasioneel uitstroomt). Als je dat dan extrapoleert naar het nationaal kampioenschap, ligt het prijzengeld (gesloten groep en vrouwen) hier 25% hoger dan in Nederland. En nog iets : het niveau ligt daar duidelijk een stuk hoger : enkel onze grootmeesters hadden eventueel aan het toernooi mogen deelnemen (en enkel omdat een pak Nederlandse toppers niet speelt).

  17. brabo
    brabo11-07-2011

    @Stephan:
    Je hebt uiteraard gelijk vanuit jouw standpunt. Echter ik was niet aan het kijken vanuit het standpunt van de leden maar vanuit het standpunt van de toppers. De Nederlandse toppers krijgen een veel hoger bedrag per partij dan de Belgische toppers. Je kan het gemakkelijk vergelijken want in beide kampioenschappen werden evenveel partijen afgewerkt.
    Nu ik moet toegeven dat we dit jaar naar Belgische normen niet te klagen hadden qua budget.

  18. Johan
    Johan11-07-2011

    Toppers kreeeren is werk van lange adem 20 tot 30 jaar en een aantal keer met uw gezicht tegen de muur lopen het is niet investeren in mensen naar hier halen die al topper zijn en ze dan nog plaatsen laten innemen op basis van fidereglementen Belgisch kampioenschap het woord zegt het zelf! dit is niet discriminerend dit is de
    realiteit ik denk niet dat een belg in armenie of waar dan ook aan hun titelstrijd
    misschien wel aan het tornooi maar zij kunnen zich nooit tot armeens of van welk land dan ook kampioen kronen. en inderdaad over het open werd echt wel veel te weining gezegd en daar spelen toch ook echt wel belgische topspelers in mee?

  19. Goendi
    Goendi11-07-2011

    @Mr Oosterlinck: en hoe is dit relevant? En waar heb ik u dan een “mes in de rug geduwd”? Ik wil dit gerust op een forum gaan uitvechten hoor, maar weet dat ik absoluut recht in mijn schoenen sta over wat en hoe ik de zaken aanpak.

  20. JASE
    JASE12-07-2011

    Woord van het jaar 2011: “Brabostijl” 😉

  21. JASE
    JASE12-07-2011

    En als ik deze thread lees, krijgt het woord ‘vechtschaak’ ook een nieuwe betekenis 🙂

  22. JASE
    JASE12-07-2011

    De oplossing is simpel, isn’t it? Brabo en Goendi, spreek eens af, drink een goeie en praat het uit. En laat ons het resultaat weten, we zijn benieuwd.

  23. LH
    LH12-07-2011

    mja
    wat is het nut van een belgisch kampioenschap als de gehele erelijst uit buitenlanders bestaat? wat is het nut van jeugdkampioenschappen moest ikzelf de -8 mogen winnen? wat is het nut van dameskampioenschappen als notoire 2300’ers genre schampheleire (vergeef me glen) daar
    de hoofdprijzen mogen wegkapen?

    het is inherent dat aan een Belgisch kampioenschap enkel Belgen mogen deelnemen omdat je andere per defintie geen bk hebt. Het concept is tenslotte dat je de beste Belg in een bepaalde discipline zoekt (in dit geval schaken)

    Met winnaars als Mher (experten), ashote (open), zozulia (dames) en zelfs Beukema (Jeugd) lijkt het mij tijd om het bk een andere naam te geven of om de criteria juist te leggen. (heeft beukema de dubbele nationaliteit?)

    het verhaal rond fidebelgen lijkt me onzin.
    Federer kan geen belgisch kampioen tennis worden omdat hij aangesloten is bij tc waregem en de Chinees uit Nieuwzeeland kan geen Belgisch kampioen ping pong worden omdat hij toevallig “pingpongbelg” is. Ook de uitgewezen asielzoeker uit Argentinië mag niet meedingen om de titel Bk veldrijden.

    het gaat niet om namen maar om het systeem dat voor geen meter klopt.
    Er is een logiszche reden dat 99% vd sportbonden in binnen- en buitenland een nationaliteitsvoorwaarde opleggen voor hun nationale kampioenschappen, net zoals je een leeftijdslimiet oplegt voor jeugdkampioenschappen.

  24. Carine
    Carine12-07-2011

    @LH
    Dat is gesproken!

  25. Dennis
    Dennis12-07-2011

    Is het niet het belangrijkste dat we gewoon kunnen schaken op een degelijke en goed bereikbare accomodatie? En hoe meer “sterke” spelers (van gelijk welke (fide)nationaliteit) meedoen, hoe interessanter toch voor het tornooi?

  26. Alain
    Alain12-07-2011

    @LH ik zeg het niet graag maar moet ik moet je wel 100% gelijk geven ! Anders moeten we er van maken Internationaal kampioenschap !

  27. brabo
    brabo12-07-2011

    @Dennis:
    Volledig akkoord. Als (sterke) spelers met een andere nationaliteit of niet Belgische afkomst meespelen dan vind ik dit een aanwinst en geen verlies. Mensen zijn bang geworden van vreemdelingen dankzij onze media en politici. Iedereen heeft de mond vol van integratie en dergelijke maar o wee als het in de eigen achtertuin gebeurt want dan kan het plots niet meer. Schaken leent zich heel goed toe tot bruggen leggen tussen mensen met verschillende achtergronden en het zou echt jammer zijn om die uitgelezen kans te missen.
    Ik vind het bedroevend dat er voor mensen zoals Mher, Zozulia, Draftian,… die heel wat bijdragen in de reeds erg kleine Belgische schaakgemeenschap, geen respect kan worden opgebracht. Zozulia en Draftian hebben trouwens de Belgische nationaliteit maar worden liever door sommigen niet gezien in het bk, puur op basis van hun afkomst. Al deze personen hebben hun leven hier, niet in hun geboorteland dus waarom ze dan uitsluiten van een Belgisch kampioenschap dat door de KBSB wordt ingericht en waar ze tevens lidgeld voor hebben betaald? Discriminatie is een groot woord zoals Goendi mij al attent op maakte maar zeg mij eens wat het dan wel is? De vergelijking met andere landen is flauw want nationalisme en protectionisme primeert vandaag steeds vaker als bang antwoord op de wereldglobalisatie.
    Ik ga er nu mee stoppen met dit onderwerp want ik betwijfel dat ik een radicaal protectionistisch persoon kan doen veranderen van zienswijze met commentaren.

  28. Johan
    Johan12-07-2011

    @brabo,
    Dit heeft niks met respect voor buitenlanders te maken dit is hoe goed en mooi ze ook schaken spijtig maar als ze aan
    het bk willen meedoen kunnen ze zonder meer
    belg worden aangezien hun leven toch hier
    is kan dat toch geen probleem zijn. Een bk
    is voor belgen en je hoeft helemaal niet
    iemand te veranderen in onze club spelen ook
    tal van nationaliteiten mee dus…

  29. LH
    LH12-07-2011

    Brabo

    begrijp je eigenlijk waarom ik met mijn 32j onmogelijk kan en mag meedoen aan het belgische jeugdkampioenschap en ik mij niet bij de meisjes vd -8 mag inschrijven?

    begrijp je waarom men mij daar weigert ondanks dat ik ook lidgeld betaal bij de kbsb, een aanwinst ben voor dat tornooi en daar zelfs een brug tussen generaties zou kunnen slaan?

    de meeste vreemdelingen zijn sympathieke mensen maar dat is totaal irrelevant eigenlijk

  30. brabo
    brabo12-07-2011

    @LH:
    Ik begrijp jouw standpunt best en daarom verdient jouw post een uitzondering om mijn statement te kunnen verduidelijken.
    Het meningsverschil ligt bij de definitie van het Belgisch kampioenschap. Is dit het kampioenschap van de mensen wonend in Belgie of de mensen met de Belgische nationaliteit of een soort mix van beiden? Er is hier geen juist of foute definitie. Echter wel is zo dat in het verleden spelers zoals Hovhanisian, Mohandessi, Vetema … kampioen van Belgie zijn geworden en nu de definitie plots wijzigen, laat verstaan dat mensen terug willen naar de tijd van de jaren 60 en ervoor. Ik dacht dat we geevolueerd waren uit die (post-)koloniale tijd met stricte apartheidsregels maar de realiteit spreekt het tegen.

  31. Johan
    Johan12-07-2011

    Je kan het ook gewoon anders stellen misschien spelen ze mee in Belgie omdat
    ze in hun land geen schijn van kans hebben
    om daar kampioen te worden?

  32. Yen
    Yen12-07-2011

    Juist, het BK is voor Belgen en dat heeft weinig of niets met discriminatie te maken. Er zijn voldoende open tornooien die buitenlanders op hun naam kunnen schrijven en ze kunnen ook interclub meespelen. En ook hier vind ik dat er per ploeg max.de helft buitenlanders zouden mogen meespelen, anders komen we terecht in Beveren-ivoriaanse toestanden. Nu ik over die regels nadenk: kan ik na een transseksuele operatie meedoen bij de vrouwen? Indien wel lijkt dit het overwegen waard

  33. LH
    LH12-07-2011

    brabo

    ik heb geen zin in een semantische discussie over woordefinities, woordenboeken en wat je er nog zoals zult bijsleuren.

    95% vd sportbonden in binnen- en buitenland hanteert nationaliteit. daarmee is duidelijk dat de kbsb en jij op het verkeerde spoor zitten. gelieve niet met belachelijke voorbeelden af te komen dat men vroeger dacht dat er heksen bestonden of andere totaal niet ter zake doende onzin.

    op een bk wil men de beste belg bepalen. om de beste belg te vinden kunnen russen, chinezen en armenen simpelweg niet deelnemen. ze kunnen de titel niet winnen en in het slechtste geval beïnvloeden ze de titelstrijd negatief.
    net zoals ik de titelstrijd negatief zou beïnvloeden moest ik bij de -8 meespelen op het bjk

  34. Jan Viaene
    Jan Viaene12-07-2011

    @LH : mogen op de Antwerpse Ligakampioenschappen dan alleen Antwerpenaren meespelen? Ik heb, als geboren en getogen Westvlaming al meerdere keren meegespeeld.Mag dat dan wel?En wat in mijn club, SKOG Mortsel?Mogen alleen inwoners van Mortsel er clubkampioen worden?Nee, dan is gewoon lid zijn van een club,liga of federatie een veel eenvoudiger criterium.Met kameraadschappelijke groeten..

  35. brabo
    brabo12-07-2011

    Ik betrap mijzelf erop dat ik mijn mond hierover niet kan houden maar Jan Viane bracht mij op het volgende doemscenario waaraan sommigen zeker voor een stuk willen aan meewerken.

    – Vandaag kunnen mensen zoals Hovhanisian de Belgische titel niet meer krijgen.
    – Morgen wordt beslist om die mensen uit te sluiten voor deelname aan het bk daar ze de stand beinvloeden, startplaatsen wegnemen van Belgen en tevens het prijzengeld wegkapen die voornamelijk door Belgen betaald is geweest.
    – Overmorgen mogen ze tevens niet meer meedoen in de kampioenschappen van de Vlaamse en Waalse federatie want dit beinvloedt de kwalificaties naar het bk en de spelers zijn tevens noch Vlaams of Waals.
    – Vervolgens zijn de ligakampioenschappen aan de beurt want die gelden als kwalificatie voor de federatiekampioenschappen.
    – Tenslotte is de stap klein naar verdere uitsluiting tot Belgische clubkampioenschappen en Belgische interclubkampioenschappen want ook die mogen enkel door Belgen gespeeld worden want anders kan je het niet onder de noemer Belgisch plaatsen. Gevolg, schakers zoals Hovhanisian mogen niet meer spelen in de KBSB.

    Rinkelt er al een belletje?

  36. JASE
    JASE12-07-2011

    Er rinkelt inderdaad een bel: de standpunten divergeren.
    De vraag is of Hovhanisian emotioneel of rationeel als Belg gezien wordt. De ene haalt rationele renenen aan (reglement), de andere emotionele (hij speelt hier al zo lang in ons land). Beide standpunten zijn (misschien) correct, maar zolang beide kampen over verschillende gronden discussiëren, dan zal er geen oplossing komen.

  37. Hyves
    Hyves12-07-2011

    @ Yen, dat is volgens mij al eens gebeurd: in Spanje is nog niet zolang geleden een omgebouwde man nationaal schaakkampioen bij de dames geworden (meen ik me toch te herinneren, maar vind het niet meteen terug op het net)

  38. gert
    gert12-07-2011

    Dank aan de organisatie voor dit prachtige BK. Ik heb me geweldig geamuseerd.
    Mijn mening over het discussiepunt: ondanks enkele millennia evolutie denken mensen nog steeds in termen van stammen.

  39. Mathias
    Mathias12-07-2011

    Wat is het “gevolg” van belgisch kampioen zijn? In de jeugdreeksen wil dat zeggen dat je naar het WK mag, maar bij de volwassenen waarschijnlijk niet…

    In de nabije toekomst zal iedereen 2011 herinneren als het jaar dat Mher het bk won met een schitterende norm erbij. In de verre toekomst zal Bart op de lijstjes staan. No big deal, zou ik zeggen.

    Trouwens natuurlijk ook alle respect en proficiat voor Bart.

  40. jvanmechelen
    jvanmechelen12-07-2011

    Food for thought: Hein Donner zei ooit dat hij wereldkampioen was van het Leidscheplein …

  41. brabo
    brabo12-07-2011

    @Mathias,

    Interpreteer ik je juist dat je stelt dat Belgisch kampioen zijn geen big deal is? Wat is dan volgens jou wel nog een big deal? Uiteindelijk spreekt over 100 jaar wellicht ook niemand meer over ons. Ik bedoel er moet toch niet altijd een gevolg voor iets zijn.

  42. Marki
    Marki12-07-2011

    @Mathias

    In de jeugdreeksen mag de Belgische kampioen enkel naar het WK als hij de eerste of de tweede is van zijn reeks
    (zie artikel 62) (NB: voor de Elite reeks geldt een speciale regeling).

    Dus als die arme Belgische jeugdkampioen derde eindigt in zijn reeks na 2 Russen, dan mag hij thuis blijven.

  43. Johan
    Johan12-07-2011

    Eigenlijk zit waarschijnlijk gans het verhaal fout bij de organisatie die er een grootmeestertornooi van hebben willen maken
    om mensen een kans op een norm te geven bovendien en dat was blijkbaar gebruikelijk kon de winnaar van het open van vorig jaar alzo zijn kansen niet in het gesloten verdedigen het hek is nu van de dam dit brengt blijvende schade toe aan het Belgische schaken want de verdedigende belgisch kampioen kon zijn titel dus nooit verdedigen alleen waar ze het hem vergeten te vertellen. het bk opzich was prachtig en
    zowel bij de experten als in het open werd
    prachtig gespeeld en was er veel spanning
    alleen is hier vanuit commerciele belangen
    gehandeld en blijven de spelers met een kater achter …

  44. Valery
    Valery12-07-2011

    Post 92: Kakelen is nog geen eieren leggen

  45. Jan Lagrain
    Jan Lagrain12-07-2011

    @Goe bezig manne: Wifi en telefoon, maar zo weinig mogelijk!

  46. Luc Winants
    Luc Winants13-07-2011

    Voici un droit de réponse pour l’article que vous avez publié ce 2 juillet sur schaakfabriek.

    Vous pouvez le traduire si vous le souhaitez, mais je vous prie de laisser la version française bien en vue, et ce afin d’éviter toute confusion.

    Voici mon texte :

    Il est absurde d’écrire que « Luc Winants ne joue plus les Tournois de la Fédération depuis des années » puisque je participe régulièrement au championnat interclubs (11 titres depuis 1977 !) Olympiades et championnats d’Europe. (sans même parler de mon coaching chez les jeunes)

    Il est également absurde d’écrire que je suis le seul grand absent de ce championnat. Il suffirait de vérifier le classement Élo pour s’en convaincre.

    La vérité est que je refuse systématiquement de jouer en dessous du salaire moyen brut en Belgique.

    Je suis né ici, j’ai grandi ici, je travaille ici (je suis déclaré comme travailleur indépendant) je paie impôts et charges sociales ici… Je demande un cachet correspondant au niveau de vie d’ici… Et ce montant (le salaire moyen en Belgique) n’est pas déterminé par moi, mais par l’état belge. Je ne vois donc pas où mes prétentions sont exagérées.

    Si vous décidiez d’installer une tente devant le cabinet d’un médecin, pour le contraindre au tarif de l’Arménie ou de l’Ukraine, ce serait plutôt culotté ensuite de prétendre que vous le faites pour aider la médecine belge…

    Lorsque les organisateurs ont décidé d’inviter Popovic, Hovhanisian ou Malakhatko, ils ne se sont pas demandé si cela pouvait éliminer des joueurs belges. Non, c’était juste une question de niveau et de prix : Comment se faire un maximum de publicité en payant le moins possible. C’est toujours comme ça avec les tournois sponsorisés par Scrooge McDuck.

    Il faut d’ailleurs rappeler que le tournoi a été annoncé plusieurs mois à l’avance. Or pour présenter cette affiche, il fallait également être certain qu’au minimum trois joueurs qualifiés à l’Élo ne se présenteraient pas… Et en ce qui me concerne je n’ai même pas été contacté. Même pas un coup de téléphone, même pas un e-mail, rien !

    Il y aurait beaucoup de choses à ajouter, mais l’essentiel est dit. Le lecteur a certainement compris qu’il s’agissait d’une banale affaire de travail déclaré contre travail en noir.

  47. gert
    gert13-07-2011

    @Valery : sinds de overbevolking, methaan-en CO2-uitstootdemonisering verliest je gezegde wel wat van z’n kracht.

  48. Twootarrr
    Twootarrr14-07-2011

    Na al die discussie over al dan niet Belgisch Kampioen zijn heb ik ook nog wel iets op te merken 😀

    Mij is vooral opgevallen dat het socialistisch/democratisch denken van veel toernooiorganisatoren tot soms wel hilarische paradoxen kan leiden (toch wat prijzengeld betreft)

    Dit was dan vooral te zien bij de ratingcategorie -2100.

    Ik en een zekere Atanasiu behaalden 6.5/9 en zouden op zich de ratingprijs -2100 mogen delen, wat neerkomt op een 75 euro per persoon (100+50/2).

    Maar wat blijkt nu, door onze 6.5 op 9 kwamen we ook in aanmerking voor een toernooiprijs voor een gedeelde 6e plaats met 7 andere personen, wat ons 85 euro opbrengt en wat dus meer is dan de ratingprijs en alle ratingprijzen werden dus gedeeld door de 7 personen met 6 op 9

    Het grappige is dus op te merken dat je eigen prijs afhankelijk is van anderen, wat op zich logisch is, maar niet als het neerkomt op de ELO van anderen.

    Want stel: Ik of Atanasiu waren ipv -2100 +2100: Dit komt er op neer dat een van ons dus de enige is -2100 en die krijgt dan 100 euro voor de eerste ratingprijs, de andere zal dan een toernooiprijs krijgen voor die gedeelde 6e plaats, ECHTER krijgt die OOK meer dan die 85, want ik krijg al een eloprijs en door de niet-cumuleerbaarheid moeten ze die prijs met minder delen.

    Dan mag je nog niet denken wat er gebeurde als mijn Fide-Elo NIET gestegen was boven de 1900, dan zouden op zich ik en Atanasiu ieder de eerste ratingprijs krijgen van elke categorie, en zouden de heren met de gedeelde 6e plaats voor hun prestatie MEER dan 100 euro krijgen, wat dan op zich niet eerlijk zou zijn want wij haalden de zelfde score als die heren, maar als we dan toch voor toernooiprijs zouden moeten gaan is die prijs weer minder dan 100 euro…

    Maar goed 🙂 Ik zit echt niet te wenen voor die paar euro 🙂 ik vind het gewoon merkwaardig dat zoiets kan gebeuren, daardoor vind ik dat ratingprijzen en toernooiprijzen WEL cumuleerbaar zouden moeten zijn (geldprijzen delen op zich is nog wel een goed idee)

    In ieder geval, het was een leuk BK, en zeer handig dat het eens achter de hoek was en niet in één of ander boerengat (no offense) 🙂

  49. brabo
    brabo14-07-2011

    Ratingprijzen bestaan zodat iedereen het gevoel heeft dat hij een prijs kan behalen. Hoe meer deelnemers een prijs kunnen behalen, hoe meer de deelnemers het gevoel zullen hebben dat er een realistische kans op een prijs is. Als je cumulatie toelaat, dan zakt het aantal deelnemers die een prijs kan behalen en zal het gevoel dat iedereen een prijs kan behalen verminderen. Het verbieden van cumulatie, leidt inderdaad tot bizarre berekeningen. Echter als je beseft dat het aantal prijswinnaars belangrijker is dan de kwaliteit van de prijswinnaars dan is het niet onlogisch.

    Tenslotte heb ik in een vorige artikel aangehaald dat voor mijn part, ratingprijzen beter afgeschaft worden. Mijn argumentatie vermeldde ik al eerder.

  50. Hyves
    Hyves14-07-2011

    100 (101…) reacties – is dat nu een record voor Schaakfabriek? En zou het aan het BK liggen, het weer, het verlof, of nog iets anders …

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.