Viertal wint in Antwerpen

Drazic (foto), Dgebuadze, Hovhanisian en Ikonnikov: vier van de vijf top seeds losten alle verwachtingen in tijdens de Antwerp Winter Open, dat afgelopen week voor de tweede keer werd georganiseerd door Gunther Van Landegem en zijn ‘Gouden Burcht’. Met 7/9 deelden zij de eerste plaats.

Die vier kwamen er niet zonder slag of stoot. Vooral Hovhanisian moest herstellen van een nederlaag in een topduel om nog bij de winnaars te horen. Het pleit werd beslecht in een, weeral, veel besproken laatste ronde. Deze keer echter vooral door een incident op een van de lagere borden, waar een speler gediskwalificeerd werd na het uitdelen van een serieuze klap aan zijn tegenstander, die bebloed verzorgd moest worden. Dat staat te lezen in het verslag van hoofdscheidsrechter Jos Pots…

Vier favorieten op gelijke voet

De Antwerp Winter Open 2012 volgde lange tijd een typisch patroon voor een sterk open toernooi, waar enkele grootmeesters de favorietenrol delen: tegen de ‘mindere goden’ pakken ze de punten en onderling remiseren ze enkele partijen. Dit gold vooral voor Dgebuadze, Ikonnikov en Drazic, die onderweg wel hier en daar een halfje lieten, maar op de keper beschouwd een logisch toernooi speelden. De uitzondering op die regel was Mher Hovhanisian, die in ronde 5 een cruciale topper tegen Dgebuadze verloor en een heuse remonte moest inzetten om nog bij de top te komen. Hij deed dat door drie zeges op rij te boeken, waarvan de belangrijkste ongetwijfeld die tegen medefavoriet Geert Van der Stricht was.

Voor de laatste ronde stond Hovhanisian opnieuw helemaal bovenaan, samen met zijn tegenstander voor ronde 9, Viatcheslav Ikonnikov. Beide heren hadden een half punt meer dan onder andere Dgebuadze en Drazic en de salonremise in die laatste ronde verzekerde hen alvast van een gedeelde eerste plaats.

Mher Hovhanisian was de enige van de vier winnaars, die een partij verloor. Zijn comeback was echter succesvol, met drie zeges op rij in de 6de, 7de en 8ste ronde.

Het was dus uitkijken of de twee achtervolgers hen konden bijbenen. Geen eenvoudige opdracht, want met Todorov en Bodiroga, twee stevige 2400+’ers, als tegenstanders kon alles nog mislopen. Sinisa Drazic was het snelste klaar. Zijn tegenstander Todor Todorov kreeg na amper zes zetten telefoon en verloor de partij dus met forfait. Dgebuadze won een pion uit de opening en ook hij kon de eerste plaats claimen. Enkele toeschouwers vermoedden in reacties op de live-uitzending dat de partijen geregeld zouden zijn, maar hiervoor bestaat geen enkel bewijs. Hulpscheidsrechter Jan Vanhercke sloot de zaak klaar en duidelijk af: “Of een GSM incident berust of toeval, of een afspraak tussen spelers onderling, kan niet worden aangetoond. Er zijn ook geen meldingen geweest bij het arbiter team van dergelijke feiten.”

Waar meer om te doen was, was een spijtig voorval enkele borden lager. Daar verkocht Leonid Gorchkov zijn tegenstander Quinten Ducarmon een klap, net nadat die eerste een toren had geblunderd.

In het scheidsrechterlijke verslag lezen we het volgende over het incident: “Het hele toernooi is er hilariteit en verbazing over het gedrag van de heer Gorshkov. De heer Gorshkov zwaait constant naar arbiters, medespelers, toeschouwers en objecten. Meestal met één hand omhoog en soms met beide handen in de lucht. Donderdagmiddag [29 december] krijg ik van collega IA Sylvin De Vet de mededeling dat de heer Gorshkov recent in een toernooi in Gent IA Marc Bils in het gezicht heeft geslagen (…) Hij (NA Jan Vanhercke) was juist door de vader van Maarten De Vleeschauwer [speler op bord 6] ingelicht over het feit dat de heer Gorshkov inmiddels ook was begonnen met het opsteken van de middelvinger. Dit was voor NA Jan Vanhercke aanleiding om dit bord extra in de gaten te houden. Volgens NA Jan Vanhercke was er geen spoor van spanning en zaten beide spelers rustig te schaken. Verder uit de getuigenis van NA Jan Vanhercke: “Vervolgens stapte Gorshkov rustig van de tafel weg, zoals hij zeer vaak deed, om echter vervolgens Ducarmon een mep in het gezicht te geven. Dan ben ik onmiddellijk naar de tafel gegaan. Tussen de melding van het vreemde gedrag van Gorshkov door De Vleesschouwer en het incident zat er misschien een of twee minuten tussen.” Ik zie iemand rechts voor in de speelzaal van zijn stoel vallen [wegduiken]. Ik ren direct richting dit bord [bord 7]. Ik tref daar staande Quinten Ducarmon aan, zijn gezicht helemaal onder het bloed, bloed op zijn kleren en op de grond.”

Wat de precieze reden van de klap is, is dus onduidelijk, maar Gorchkov werd meteen uit het toernooi gezet. “Gorchkov is onmiddelijk gediskwalificeerd en er is klacht neergelegd bij de politie (die ter plaatse is geweest). Het incident wordt ook opgenomen in het verslag van het toernooi door de hoofdarbiter. Mij lijkt alvast dat de nodige stappen hier genomen zijn om verdere behandeling van het incident te verzekeren”, aldus opnieuw hulpscheids Vanhercke.

Alle uitslagen en resultaten vind je op deze website.

  1. Gonzo
    Gonzo02-01-2012

    Gorchkov maar nooit meer toelaten op een toernooi.

  2. Peter
    Peter02-01-2012

    Een soort fysieke La Tourette?

  3. Bas Noorman
    Bas Noorman02-01-2012

    Deze madness doet het incident in Gent gewoon verbleken (dat stond volledig los van het schaken en ik denk zelfs dat Bils achteraf nog gezegd heeft dat het terecht was ook). Dit hier is gewoon zo willekeurig … Ik kan niet geloven dat Quinten (of iemand van die anderen) Gorshkov geprovoceerd zou hebben.

  4. Oscar
    Oscar02-01-2012

    Hij kan nog altijd aan chess boxing doen. Wellicht is hij al aan het oefenen.

  5. David roos
    David roos03-01-2012

    Marc bils heeft nooit gezegd dat het terecht was… Hij had geen idee waarom dat gebeurd was, en was gewoon aan het gokken waarom dat die dat gedaan had…

  6. Oscar
    Oscar03-01-2012

    Iets verkeerd begrepen misschien…

  7. Himpe Rudy
    Himpe Rudy03-01-2012

    wat mij opvalt is de goede prestatie van Maarten De Vleeschauwer, als 14 jarige
    vooraan eindigen in het klassement met 6 op 9. Een dikke proficiat

  8. hasanovitch
    hasanovitch03-01-2012

    weet iemand waar de partyen te vinden zijn ij deze beste wensen allemaal voor 2012

  9. Henk
    Henk04-01-2012

    Wel verdraaid, ik heb de show gemist. Mijn partij was blijkbaar te snel afgelopen !
    Ik vroeg me ook al het ganse toernooi af waarnaar die man de ganse tijd wuifde, ik dacht eigenlijk dat hij last had van één of ander pijnlijk spiertje.
    Het grappigste was toen de scheids op een bepaald moment begon terug te wuiven …

  10. Valery
    Valery04-01-2012

    partijen:

    http://www.chesszone.be/AWO2011.pgn

  11. Theo
    Theo05-01-2012

    Wie was dan eigenlijk de winnaar?

  12. Valery
    Valery06-01-2012

    Theo wat een vraag, Jan Lagrain zal wel zijn best doen…

  13. Twouter
    Twouter08-01-2012

    Ik denk dat ik het voorval van Gorshkov in Gent van het dichtste bij heb kunnen bewonderen, hij stapte heel traag langs de toog (ik wou ook passeren) en plots sloeg hij toe…

    Daarna stapte hij zeer rustig naar de poort om buiten te gaan, op een zeer bizarre manier, wat aanduidde dat er duidelijk iets scheelt aan de heer Gorshkov.

    ik herinner mij ook enkele bizarre partijen die hij speelde op het BK in Berchem ed…

    Lijkt mij duidelijk: Gorshkov heeft last van een ‘ouderdomskwaaltje’ 😀

  14. Oscar
    Oscar09-01-2012

    Een medisch attest vragen ?

  15. Harry Szöke
    Harry Szöke10-01-2012

    Enkele foto’s van het Antwerp Open 2011 zijn te vinden op http://www.flickr.com/photos/hszoke/sets/72157628801963631

  16. Gert
    Gert12-01-2012

    En als ik het goed heb zijn zowel slachtoffer als dader lid van dezelfde club.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.