“Lagere” borden verzorgen spektakel in Wijk

Terwijl toppers Topalov-Aronian en Radjabov-Carlsen rustige, kabbelende partijtjes bleken, was het vandaag aan de lagere borden om het publiek te verwennen met doelgericht spektakel. Zowel in Caruana-Ivanchuk, Giri-Gashimov, Gelfand-Kamsky en Navara-Van Wely spetterden de vonken van het bord.

Aan de situatie is echter niets veranderd: Aronian en Carlsen domineren het veld, nog steeds met een halfje voorsprong op Radjabov. Verslag met foto’s…

Toppers stellen teleur

Waar eerder topduels à la Karjakin-Aronian en Carlsen-Aronian goed waren voor geweldige gevechten, stelden de blikvangers vandaag enigszins teleur. Topalov-Aronian was een prachtaffiche, maar na zijn pijnlijke nederlaag gisteren had Topalov weinig zin om veel risico’s te nemen. De partij stuurde richting eindspel en nog voor er grote aardverschuivingen konden plaatsvinden, was de remise een – logisch – feit. De Armeen lijkt tot nog toe erg volwassen het toernooi door te komen: enkele zeges, afgewisseld met solide zwartremises tegen gevaarlijke tegenstanders houden hem aan de kop van het klassement. “Alles loopt zeker volgens wens momenteel, maar nu ben ik erg moe”, vertelde de Armeen, die na zijn partij nog even de tijd nam voor een hartelijke ontmoeting met zijn oude vriend Mher Hovhanisian.

Naast hem staat nog steeds Magnus Carlsen. De Noor speelt tot nog toe vooral bijzonder degelijk en kwam enkel in zijn partij tegen Caruana even in de problemen. Voor het overige zien we het typische Carlsen-recept: gelijke stelling en dan drukken tot de laatste druppel water uit een harde steen is geperst. Vandaag in het topduel tegen die andere baken van soliditeit, Teimour Radjabov, zagen we hetzelfde stramien. Na een lange, gelijkopgaande partij werden de punten gedeeld. “Ik had verwacht dat hij wat ambitieuzer zou spelen”, vertelde Carlsen na de partij. “Na het ruilen van de dames stelde hij remise voor, maar toen dacht ik dat ik misschien net ietsje beter stond. Uiteindelijk ‘overdrukte’ ik zodanig dat ik misschien zelfs slechter kwam te staan. Maar mijn weekend was geslaagd. Niet met geweldig spel, maar genoeg om te leiden, dus ik ben tevreden.”

Vugar Gashimov behaalde vandaag zijn eerste zege na een knotsgekke partij tegen thuisspeler Giri.

Het spektakel vandaag was er op de andere borden. Caruana toverde een boeiend offer op het bord in zijn partij tegen Ivanchuk, maar kon geen winnende voortzetting winnen (die was er waarschijnlijk trouwens niet). Eeuwig schaak was zijn beste optie. Anish Giri toonde al snel dat hij zin had in een avontuur en koos voor een bijzonder exotische variant in de al veel bestudeerde Najdorfvariant in het Siciliaans. De ontwikkelingen pakten echter niet zo goed uit voor de Nederlander en al snel verdedigde hij een hopeloos eindspel. Gashimov liet zijn schip niet stranden ergens op een zandbank in Wijk Aan Zee, maar bracht het veilig thuis. 0-1, een eerste zege voor de Azeri. Gata Kamsky leek op zijn beurt op weg naar zijn tweede volle punt op rij, maar na meerdere zetten op een ongelooflijke -6 te hebben gestaan, kantelde de partij nog tot een remise.

Loek Van Wely ten slotte, kwam vandaag ook dicht in de buurt van een welverdiende eerste overwinning. Tegen David Navara haalde hij alles uit de kast, maar ook hij kwam niet tot het volle punt. Of zoals Van Wely het zelf zei: “Het lukt me goed om mijn stelling in orde te houden tegen die toppers, maar er meer uithalen is nog niet aan de orde momenteel. Hopelijk lukt dat in de laatste ronde.”

De postmortem tussen Carlsen en Radjabov, bijgewoond door tal van Belgen. U herkent Fabrice Wantiez, Xavier Mastalerz en Wessel van Kessel

Pentala Harikrishna blijft leiden in de B-groep.

Belgisch bezoek in Wijk met onder andere Jan Rogiers (rechts). In de tienkampen spelen ook Jan Rooze en Vincent Schepens mee.

Veselin Topalov staat voorlopig op een voor hem teleurstellende -1.

David Navara, van wie de bril zijn gedachten perfect weerspiegelen.

Ivanchuk balde zijn vuist net voor het begin van zijn partij .Het goddelijke licht daalde echter niet neer vandaag.

Fabiano Caruana speelt een goed toernooi, al toonde hij zich wel teleurgesteld met enkele gemiste kansen, vooral in zijn partij tegen Magnus Carlsen.

Anish Giri was vandaag net iets te optimistisch. Hij blijft echter op een degelijke 4/8 staan.

Bijzonder veel toeschouwers volgden de toppartijen vandaag in Wijk Aan Zee.

Sergey Karjakin, vandaag goed voor zijn eerste remise in het toernooi.

  1. Joris
    Joris22-01-2012

    Hoe kan je de post-mortem bijwonen? Wie moet je daarvoor omkopen?

  2. David Roos
    David Roos22-01-2012

    Bwa, nu en dan eens een artikeltje schrijven en dat komt inorde 😉

  3. Patrick
    Patrick23-01-2012

    denk gewoon een perskaart hebben volstaat 🙂

  4. Oscar
    Oscar23-01-2012

    Er waren elke dag veel toeschouwers voor de topvedetten, hoor.

  5. Jan Lagrain
    Jan Lagrain23-01-2012

    @Oscar: gisteren was, volgens de organisatie (ze vermelden het ook in hun dagelijkse videoupdate), de drukste dag tot nog toe. De schatting lag op 1100 toeschouwers/spelers.

    Los daarvan is het idd iedere dag wel druk daar :).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.