Dgebe

Belgen maken zich op voor clash met Nederland

Na vijf rondes in de olympiade in Istanbul hebben zowel de mannen- als de vrouwenploeg postgevat in de top 50. Armenië en Rusland leiden…

Belgen wisselvallig

De olympiade is als sterkste landencompetitie ter wereld zowat de olympische spelen van het schaken en een heus prestige-evenement. Het is niet alleen een hoogmis van het topschaak, met landen als Rusland, Armenië, Oekraïne, Azerbeidjan, China, Hongarije etc. maar ook een festival van het internationale schaak. Zo spelen er landenploegen mee uit landen als Togo, de Maagdeneilanden, de Chinese Taipei, Papoea Nieuw-Guinea, Palau, Palestina, Mozambique en dies meer. Tussen al die landen ook twee Belgische teams, een mannenploeg – zoals altijd – maar ook een vrouwenploeg en dat is toch al een tijdje geleden.

De mannenploeg heeft voor het eerst sinds lang een van de sterkste opstellingen mogelijk: Dgebuadze, Winants, Michiels en Ringoir zijn bij de sterkste schakers van het land. Zij worden aangevuld met Stéphane Hautot. Daarmee speelt ons land op zijn sterkst met een gemiddelde van boven de 2500 elo, waardoor we bij de brede subtop horen.

Tanguy Ringoir verloor al één keer, maar won er drie en is met 3/4 topschutter.

Na vijf rondes is dat ook precies waar de Belgen rondhangen. Palestina werd vlotjes opzij gezet, maar tegen Montenegro, een ploeg die op papier ongeveer even sterk is als de onze, werd er nipt verloren. Daarna knokten onze landgenoten voor elke morzel op het schaakbord, maar twee keer moesten ze vrede nemen met een gelijkspel, tegen Costa Rica en Turkmenistan. Schotland werd dan weer geklopt. Het levert de Belgen 6 punten op, goed voor een 45ste plaats op 157 teams. Een opmerkelijke loting: in ronde 6 spelen onze landgenoten tegen de zwalpende Nederlanders, die op papier wel een ijzersterke ploeg hebben. Tot nog toe zijn onze noorderburen echter uit vorm en misten ze topspeler Anish Giri in de eerste rondes door problemen met zijn paspoort.

De vrouwen presteren ongeveer op hetzelfde niveau. Anna Zozulia, de heroptredende Eva Baekelant, Hanne Goossens, Wiebke Barbier en Mieke Maeckelbergh hebben 6 punten. Hun ontmoetingen zijn een stuk duidelijker dan die van hun mannelijke collega’s: er werd drie keer zwaar gewonnen, één keer zwaar verloren en één keer eerder nipt.

Wiebke Barbier, 3/4.

Rusland verrast (of niet?)

Intussen gaat de meeste aandacht uit naar de top van de rangschikking bij de mannen. De Russen zijn, zoals altijd, de grote favoriet, maar de afgelopen edities liep er telkens wel wat mis bij Kramnik en zijn collega’s. Dit toernooi verloopt alles echter naar wens. De eerste topduels met China en Hongarije werden gewonnen. Daarmee staan de Russen zowaar aan kop, samen met een andere topfavoriet: Armenië. Bij hen geldt het omgekeerde van de Russen: behalve Levon Aronian is het eerder een ploeg met subtoppers, maar in landencompetities komt het beste in de Armenen naar boven. Dankzij een flitsende Aronian (3,5/4) werd een andere topfavoriet, Oekraïne, verslagen.

  1. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck02-09-2012

    Goed werk van team coach Jan Rooze, een man van weinig woorden en veel daden. Zo hebben we meer nodig in de bond.

  2. David Roos
    David Roos03-09-2012

    Owla, Giri has arrived! 🙂 Dgebuadze zal zijn handen vol hebben, net zoals de andere 3 Belgen trouwens. Met allemaal +2600 spelers is Nederland verre van een hapklare brok!

  3. gert
    gert03-09-2012

    Kan men de partijen ergens volgen of naspelen ? Als ik op de desbetreffende buttons click krijkg ik telkens een lege pagina.

  4. Peter
    Peter03-09-2012

    Ik had dat ook Gert, tot ik doorhad dat ik dan gewoon naar boven moest scrollen. Dan staan ze er.

    Ze hebben 3-1 verloren. Giri duidelijk te sterk voor Dgebuadze, maar Ringoir had mss ergens wel remisekansen tegen Smeets.

  5. Valery
    Valery03-09-2012

    @Peter en gert: Bij mij hielp scrollen niet, het lag aan de firewall.

  6. Oscar
    Oscar03-09-2012

    Hetzelfde bij mij.

  7. gert
    gert03-09-2012

    Raar, ik krijg het niet opgelost. Er wordt niks geblokkeerd door mijn firewall (ook geen vraag of melding) en toch niks te zien. Gigantische witte pagina maar scrollen in alle windrichtingen brengt geen soelaas. Ik neem wel genoegen met de uitslagen, zo’n halszaak is die Olympiade nu ook weer niet.

  8. Valery
    Valery03-09-2012

    Gewoon firewall eens afzetten en dan weet je al meer.
    Zelf heb ik gewoon kaspersky pure 2.0 vervangen door PC Tools Firewall plus
    en Microsoft Security Essentials en dan had ik live games zonder scrollen.

  9. Gonzo
    Gonzo04-09-2012

    Nederland tegen België in de zesde ronde…ai ai ai.

  10. Oscar
    Oscar04-09-2012

    Een karabinier van Offenbach ?
    Vandaag is het tegen Albanië te doen.

  11. gert
    gert04-09-2012

    Firewall afzetten is geen optie ; mijn pc is nogal porno ‘beladen’.

  12. Dieter
    Dieter04-09-2012

    http://livechess.chessdom.com/site/
    Hier kan je elke ronde naspelen, ga naar de room chess olympiad en scroll dan wat naar beneden de (vorige rondes zijn niet uitgeklapt)

  13. Valery
    Valery04-09-2012

    @gert: je moet je firewall natuurlijk maar even afzetten als test

  14. gert
    gert04-09-2012

    Was maar een grapje hè Valery. Ik heb dus je raad opgevolgd en inderdaad : Kaspersky afgezwierd (liep toch nog maar enkele dagen) en hupsakee, het lukte. Enkel de firewall van Windows is nu nog actief. Thanks mate.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.