Armenie

Armenen winnen de olympiade

Sergey Movsesian heeft Armenië vandaag goud bezorgd in de Olympiade. In een bijzonder spannende laatste ronde haalde Armenië leider China in. De Belgen zakten in de laatste rondes weg in de rangschikking. Kapitein Rooze vat samen…

“Dit zal in Armenië een volksfeest teweegbrengen”

China, Armenië en Rusland stonden na 10 rondes samen aan kop met 17 punten. De laatste ronde beloofde dus bijzonder spannend te worden, zeker omdat de paringen vooral voor China en Armenië lastig waren. De Chinezen namen het op tegen het ijzersterke Oekraïne, de Armenen bekampten Hongarije. Rusland had met Duitsland een taaie, maar haalbare kaart en was dus licht favoriet.

Dankzij Vladimir Kramnik, die Naiditsch klopte, haalden de Russen alvast de nodige zege binnen, maar het echte spektakel speelde zich af op de eerste twee tafels. Daar ontbond Vassily Ivanchuk al zijn duivels. Wang Hao werd met de grond gelijk gemaakt en China was op achtervolgen aangewezen. Op bord 2 en 3 volgden remises, maar op bord 4 was Pavel Eljanov oppermachtig. De Chinezen 3-1 de boot in.

Daarom hing alles af van Armenië-Hongarije en meer specifiek van de partij tussen Sergey Movsesian en Zoltan Almasi op bord 2. De andere borden hadden de punten gedeeld en Movsesian rammelde een paar pionnen van het bord. Zijn zenuwen hielden stand en nog voor de promotie volgde, gooide Almasi de handdoek in de ring. Omdat Armenië er beter voorstaat met de scheidingspunten, winnen zij en niet Rusland de olympiade. Zoals zo dikwijls bij de Armenen is hun zege te danken aan een sterk collectief onder leiding van Levon Aronian, die na Mamedyarov en Navara de hoogste tpr van het hele toernooi scoorde. We vroegen aan Armeen Mher Hovhanisian wat de impact van deze zege zal zijn in het thuisland.

In Armenië is schaken enorm populair. Het is, samen met worstelen, een van onze nationale sporten. Deze zege is vergelijkbaar met een wereldtitel in het voetbal voor de rode duivels en hoe jullie Belgen daarop zouden reageren. De vijf Armenen gaan als helden onthaald worden, krijgen een prachtige vergoeding en er zal een waar volksfeest losbarsten. Levon Aronian is in Armenië razendpopulair, zoals Messi in Barcelona. Dit is een grandioos succes. – Mher Hovhanisian

Belgen eindigen in mineur

Voor de Belgische mannenploeg is deze olympiade jammer genoeg zonder zeges geëindigd. De mannenploeg verloor zijn laatste drie rondes en zakte helemaal weg in de stand. Ze klokken af op de 89ste plaats. De enige speler die ratingpunten wint, is Tanguy Ringoir, die met 6,5/10 ook de beste score had.

Kapitein Jan Rooze vatte de laatste ronde en het toernooi als volgt samen:

Bij onze heren liep het mis vanaf het begin, omdat Alexandre Dgebuadze niet op tijd aan zijn bord was – forfait dus op bord 1. Later bleek dat Alexandre niet wist dat het aanvangsuur in de laatste ronde gepland was om 11 u (tegenover 15 u in alle vorige ronden), en daarvoor moet ik als captain de verantwoordelijkheid nemen. Vanzelfsprekend werkte deze forfait ontmoedigend op onze andere spelers, want iedereen wilde ervoor gaan, wetende dat Egypte geen klant was. En dat bleek ook. Alleen Tanguy Ringoir wist remise te halen, Bart Michiels had het heel de partij moeilijk, en ook Luc Winants had het niet onder de markt tegen de gewezen jeugdwereldkampioen Adly, maar miste wel ergens een huizenhoge kans. Door dit resultaat, na onze nederlaag in de 10e ronde tegen Portugal, belanden we op een teleurstellende 89e plaats, en doen het zo veel minder goed dan onze startpositie op plaats 41. We moeten er ons over bezinnen wat hier fout gegaan is, want de inzet was er heel het tornooi lang, en de verstandhouding onder onze spelers was goed. Misschien heeft de vermoeidheid van een 14-daags tornooi meegespeeld, of was het gewoon een kwestie van iets minder geluk en wat meer pech? Uiteraard alle respect voor onze tegenstanders, waarbij we vaststellen dat schaken in alle delen van de wereld in de lift zit, en er voortdurend vooral sterke jongeren opkomen, van wie de ELO dikwijls ondergewaardeerd is. In ieder geval wil ik een lans breken voor ieder van onze spelers, en twijfel er niet aan dat zij ons land nog veel diensten zullen bewijzen! Een speciale vermelding toch voor onze 18-jarige Kampioen van Belgie, die met 6,5 op 10 onze topscorer is, met een tornooiprestatie van 2505. – Jan Rooze

De dames brachten het er iets beter vanaf. Onder impuls van een na zulke lange afwezigheid opvallend solide spelende Eva Baekelant en Hanne Goossens speelden onze landgenotes op hun niveau. Ze werden 47ste en haalden de top 50.

  1. Valery
    Valery09-09-2012

    Natuurlijk waren onze mannen tot meer in staat en de 89ste plaats neemt niet weg dat ze
    een beduidend hogere tpr behaald hebben dan in 2010 waarmee onze ploeg toen de 60ste plaats kon inpalmen. Bosnië bijvoorbeeld was toen met torenhoge tpr’s zelfs maar 66ste.

    http://results.chessolympiadistanbul.com/tnr77681.aspx?art=20&lan=17&flag=30&snr=41

    http://www.chess-results.com/tnr36795.aspx?art=20&fed=BEL&lan=17&flag=30

    http://www.chess-results.com/tnr36795.aspx?art=20&fed=BIH&lan=17&flag=30

  2. Peter
    Peter09-09-2012

    Is dat niet een beetje een logisch gevolg van hogere elo’s, Valery? Van een 2550 kan je een tpr van rond de 2500 verwachten, van een 2300 niet. Als ik zie dat Saibulatov met een rating van 2400 een tpr van 2280 heeft, dan lijkt dat voor mij op een Dgebuadze die met 2556 nu een tpr van 2420 haalt. En voor Winants is het verschil nog een stuk groter. Kortom: het is toch normaal dat Dgebuadze een hogere tpr haalt dan pakweg Saibulatov, maar dat ze beiden gezien hun niveau ongeveer even “zwak” (ik overdrijf) gespeeld hebben? Of zie ik dat verkeerd?

    Enkel voor Bart was het toen duidelijk beter dan nu.

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain09-09-2012

    Ik vraag me trouwens af wat er gebeurd is met Dgebuadze in de laatste ronde. De 1-0 verscheen zonder dat er zetten bijstonden (en al erg vroeg). Zou hij te laat zijn gekomen? Of gsm afgegaan? Of iets anders?

  4. Bart
    Bart09-09-2012

    Overigens al even vreemd: op Chessvibes en de officiële site titelen ze twee keer dat Armenië en Rusland goud winnen, maar in het verslag op de off. site staat dan wel: “Russia finished equal first on match points but with weaker tie-breaks and thus is awarded with the silver medal.”

    Dan winnen ze toch niet beiden goud? Ik vind dat erg bizar. De formulering hier lijkt mij dan de enige juiste eigenlijk…

  5. brabo
    brabo09-09-2012

    Op http://results.chessolympiadistanbul.com/tnr77681.aspx?art=20&fed=BEL&lan=17&flag=30 kan je zien dat de laatste partij van Dgebuadze niet meetelt voor rating. Dit kan enkel betekenen dat hij geen zetten gespeeld heeft want normaal na 1 zet gespeeld te hebben, telt de partij mee. Tegen een sterk Egypte starten met een nederlaag is geen cadeau en zal wel invloed hebben gehad op het spel van de anderen die verplicht waren te forceren.

    Je kan moeilijk de ploeg van 2010 vergelijken met 2012 daar de selectie toen helemaal anders is gebeurd.

    De 30 zetten-regel was zeker een pluspunt en vermeed grotendeels de korte strategische salonremises. De nultolerantieregel vind ik onzin maar de 30 zetten-regel invoeren in Belgische competities lijkt mij wel wat.

  6. Jan Lagrain
    Jan Lagrain09-09-2012

    @Bart: ik denk dat het een misverstand is. Met Armenië en Rusland halen goud doelen ze op de mannen- en de vrouwenploeg, niet op de twee mannenploegen.

  7. Valery
    Valery09-09-2012

    @Peter: er zit inderdaad een boodschap achter, Brabo heeft deze keer geen zin 🙂

  8. gert
    gert09-09-2012

    Ik zou eerlijk gezegd toch ook liever een stukje Turkije zien dan m’n hersenen elke dag te pijnigen. Trouwens, de Olympische gedachte is dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

  9. brabo
    brabo10-09-2012

    In het artikel van Jan Rooze: http://frbe-kbsb.be/nl/articles/olympiade-vreugde-en-drama-laatste-ronde kan je ondertussen lezen dat Dgebuadze zich van uur had vergist.

    Om dit soort blunders te vermijden, hadden wij met Lille (Rijsel) in de top 16 altijd een 15/30 minuten voor de wedstrijd een laatste teammeeting. Hierin werden de gemaakte afspraken nog eens herhaald en kreeg het team van de kapitein of president ( zo wordt in Frankrijk de voorzitter vaak genoemd) een motiverende korte toespraak.

  10. Gonzo
    Gonzo10-09-2012

    België houdt van de europese landen alleen Monaco, Wales en Luxemburg achter zich…

  11. brabo
    brabo10-09-2012

    @Gonzo: De Belgische TPR over de 5 borden was 2388,4. Dat is meer dan de Europese landen: Ierland, Andorra, Litouwen, Estland, Schotland, Albanië, Portugal, IJsland en Oostenrijk die allemaal hoger zijn geëindigd in de officiële rangschikking. Oostenrijk haalde met 2381 een 41ste plaats dus 48 plaatsen hoger ondanks de iets lagere TPR. Kwestie van alles in het juiste perspectief te bekijken.

  12. Ruben
    Ruben10-09-2012

    Dit is eigen aan Zwitserse toernooien. Het Zwitsers systeem is uitgedokterd om de sterkste van het toernooi aan te duiden, niet om de ploegen in de middenmoot correct te rangschikken. Het resultaat van de laatste 2 ronden is te doorslaggevend in een Zwitsers systeem, om een correcte uitslag van de middenmoot weer te geven. Om dezelfde reden zijn eloprijzen in Zwitserse toernooien meestal een pure lottrekking. Hoewel de TPR zeker niet alles zegt, is dit een betere weergave van de prestatie.

  13. brabo
    brabo10-09-2012

    70 deelnemers hadden/hebben nog geen officiële fiderating op de Olympiade. Je kan erg grote eloverschillen zien tussen de spelers en tenslotte hebben heel wat spelers (jonge of uit exotische landen) een vrij onnauwkeurige elo. TPR is zelden een correct scheidingssysteem.
    Luc Winants haalde een TPR van 2315 volgens de officiële site. Echter als je zijn overwinning van de 1ste ronde aftrekt dan stijgt zijn TPR naar 2440 elo !!! Zijn niet gekwoteerde tegenstander uit ronde 1 hebben ze voor de berekening 1000 elo gegeven. Normaal gebruik je de 400 eloregel om dit soort vreemde kronkels te vermijden. Je moet alles met een vergrootglas bekijken vooraleer je serieuze conclusies kunt trekken.

  14. Gonzo
    Gonzo11-09-2012

    De enige conclusie die ik trek, is dat België alleen Wales, Monaco en Luxemburg achter zich hield. Veel slechter kan ook niet.

  15. Tom V
    Tom V11-09-2012

    Bwa mensen kunnen altijd slechte toernooien hebben. Op zich hebben we toch een degelijke ploeg afgevaardigd. Of we nu 40ste of 80ste eindigen is op zich toch vrij betekenisloos. Plus zoals al aangehaald is in een zwitsers toernooi niet ideaal voor middenmotors als België.

    Plus wat jij doet is geen conclusie trekken maar een observatie. Een conclusie vergt enige analyse… .

  16. Peter
    Peter11-09-2012

    Gonzo, niet alleen je conclusievermogen is beneden peil, ook je aardrijkskunde.
    Eindigden van de Europese landen ook nog achter België: Cyprus, Liechtenstein, Malta en San Marino. Om van de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey nog maar te zwijgen.

  17. Gonzo
    Gonzo12-09-2012

    Als jij België graag met dit soort operettestaatjes wil vergelijken,mij best.

  18. Tom V
    Tom V12-09-2012

    En wat is je punt nu Gonzo?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.