Anish

Rochade Eupen gooit titelstrijd open

Rochade Eupen heeft – toch wel enigszins verrassend – koploper Eynatten geklopt. Daardoor is de titelstrijd opnieuw helemaal open. Amay versloeg mét Anish Giri op 1 Gent en komt mee aan kop…

Speeldag vol blunders

Rochade Eupen-KSK Eynatten is het Club Brugge-Anderlecht van onze interclubcompetitie. Twee clubs die de afgelopen tien jaren telkens wel meestreden bovenaan. Voor Eupen is er de laatste seizoenen wat minder reden tot feesten. Net als Club Brugge in het voetbal was hun start matig: met 3 punten bengelde het zelfs in de degradatieregionen. De lokale derby tegen leider en buur Eynatten was dus een match met extra inzet, wat ook blijkt in de ploegopstellingen. Beide teams gingen over de 2400-grens.

Het werd een spannend duel. Borden 2, 3, 5, 7 en 8 remiseerden, waardoor alles afhing van bord 1, 4 en 6. Op het eerste zwoegde Berelovich met een vrije a-pion en een klein ruimtevoordeel voor de zege, tot zijn tegenstander, Hoffman, plots Pc7 speelde. Een blunder van formaat, die op slag een punt op de teller van Eupen zette. Daar voegde Igor Glek nog een punt aan toe. Hij speelde met zwart tegen Mathias Roeder, die op het einde van de partij kraakte. Voor wie de partijen op de interclubsite naspeelt: Roeder miste in de eindfase even dat Txe2 het veld e7 dekt. De woelige zege van Christian Braun over Rudolff Meessen kon de eerste nederlaag van de competitieleider niet afwenden. Braun en Meessen lieten in de spannende slotfase beiden steken vallen. Het veranderde niets aan de ploeguitslag, maar het was een symbolische partij voor heel de speeldag.

Achtervolger Amay lijkt titelambities te hebben. Het ontving Gent met het vermoeden dat die een paar kleppers zouden meegenomen hebben uit Oost-Vlaanderen. Een verkeerde veronderstelling, maar dat veranderde niets aan het feit dat Amay zo maar even Anish Giri op bord 1 had geposteerd. Hij won tegen Bart Michiels. De match werd afgewerkt op de laagste borden, waar het eloverschil het meest frappant was. Amay komt mee aan de leiding en met dergelijke ploeg kan het zeker meespelen voor de titel.

Fabrice Wantiez weerde zich kranig tegen GM Winants, maar kraakte na een fout in de slotfase.

Eén punt verder volgt Wirtzfeld, dat met groot overwicht Fontaine versloeg. Tanguy Ringoir bevestigde zijn goede zomer met een goede remise tegen Daniel Fridman. De andere Fontainespelers konden niet op tegen het overwicht, al speelde Fabrice Wantiez een puike partij op bord 4. Hij miste prima remisekansen tegen Luc Winants. De stunt kwam van Renaud Barreau, die Sonntag op remise hield. Met 1888 elo is dat – tegen een ervaren 2300+’er – toch wel opmerkelijk.

In de andere duels waren er enkele speciale momenten te bewonderen. Borgerhout-Eynatten 2 bijvoorbeeld. Met zes Nederlanders was de Antwerpse club zoals verwacht te sterk voor de laatste in de stand. Toch gebeurden er in de partijen zelf heel wat opmerkelijke dingen. Vincent Diepeveen won in 23 zetjes ogenschijnlijk simpel, maar wie de partij naspeelt, zal zeker enkele vreemde momenten opmerken. In dezelfde match blunderde Jurgen Kaufeld op bord 2 met Ta7?? waarna een simpele mat de partij beëindigde. Ook bij Andy Baert-Vanstreels liep er op korte tijd heel wat mis voor de witspeler, die een mooie positie in enkele zetten als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Meer vreemde blunders in Anderlecht-Zottegem, waar Mher Hovhanisian zomaar een eindspel met een stuk meer aan zich liet voorbijgaan. Er is dus heel wat om na te spelen!

De stand na vijf speeldagen:

Alle informatie vind je op :

  1. Marcel
    Marcel04-12-2012

    Borgerhout was sterker dan Eynatten 2 omdat ze op elk bord een hogere Elo hadden, niet omdat ze met zes Nederlanders waren.

  2. Valery
    Valery04-12-2012

    Jan zegt toch niets verkeerd? De Nederlanders bij Borgerhout behoren tot de elotop en omdat ze opgesteld werden had Eynatten2 geen kans 🙂 Geen inspiratie vandaag?

  3. Valery
    Valery05-12-2012

    De vreemde momenten bij Diepeveen-Dischinger zijn inmiddels opgelost, correcties vanaf zet 17

  4. Theo
    Theo06-12-2012

    Giri is nu een Belg?

  5. Mathias
    Mathias07-12-2012

    Ja, hij is genaturaliseerd omdat er hier zo’n fantastische steun voor topschiakers is, met onze toptornooien die wereldfaam genieten.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.