Geert

“Ik wilde wat te veel”

Geert Van der Stricht en Stef Soors zijn de smaakmakers van de eerste twee rondes geworden. Na twee boeiende partijen staan ze ook samen aan kop. Dgebuadze en Hautot zijn mee met 1,5/2…

Lindner Hotel was eigenlijk voor een ander toernooi bezocht

Het is nog niet vaak gebeurd dat uw verslaggever zijn verslag kan uitschrijven in een skybar op de 12de verdieping van een luxehotel, met een sublieme cocktail in de rechterhand en een skyview over Antwerpen aan de linkerkant. Het Lindnerhotel is in alle opzichten een knappe locatie, niet alleen om een verslag te schrijven. Het hotel ligt letterlijk naast de uitgang van het Centraal Station. De twee speelzalen zijn fris en comfortabel, al zijn ze door de onverwacht grote opkomst (meer dan 160 spelers) wat aan de krappe kant als er ook toeschouwers zouden willen rondwandelen. Desalniettemin een prachtplaats om te schaken, al kwam Organisator Dimitri Logie hier eigenlijk eerder “per toeval” terecht.

Eigenlijk ben ik dit hotel tegengekomen toen ik enkele jaren geleden op zoek was naar een locatie voor een Europees Kampioenschap. Toen we hoorden dat er nog geen kandidaat was voor het BK van dit jaar, hebben we opnieuw contact opgenomen. Het personeel is erg vriendelijk en dankzij wat hulp van onder andere de stad Antwerpen konden we deze locatie vastleggen. Ik denk dat ze erg goed is, zeker nu het zo heet is en de airco toch voor een aangename speelomgeving zorgt. Daarnaast proberen we de sfeer erin te houden met dagprijzen en bordprijzen, zodat elke schaker eens een prijsje kan meepikken. – Dimitri Logie

Net voor aanvang van het toernooi zag Steven Geirnaert zich genoodzaakt zich terug te trekken. Hij werd vervangen door Pieter Claesen. GM Motwani verkoos zelf in de open reeks te spelen en gaf aan “vooral wat leuke partijtjes zonder te veel stress” te willen spelen.

Dimitri Logie, organisator.

Soors start met kleine stunt

Natuurlijk zijn we hier vooral voor het schaken en al in de eerste ronde spetterden de stukken. Stef Soors zorgde voor een kleine verrassing door titelverdediger Tanguy Ringoir te verslaan, al ging dat niet zonder slag of stoot, als we afgaan op de uitleg van de spelers zelf.

Ik denk dat de stelling vrij gelijk was. Toen offerde Tanguy een pion voor spel en dat had hij ook. Alleen dacht hij toen dat hij gewonnen stond, wat volgens mij niet klopte. Hij had dat zelf iets te laat gezien en ik kon met een pionnetje meer het eindspel afwerken. – Stef Soors
Ik kan de versie van Stef enigszins beamen. Ik dacht echter dat hij zijn hand wat overspeelde en heb nog steeds het gevoel dat ik zonder enkele slechte zetten de betere kansen moet hebben gehad. Nu, er is niets gebeurd. Ik begin bijna altijd slecht, dus ga ik nog niet panikeren. Er komen nog rondes genoeg om het tij te keren. – Tanguy Ringoir

Alexandre Dgebuadze profiteerde optimaal van het puntenverlies van een van zijn grote concurrenten. Hij won met zwart van Kim Le Quang. De derde winnaar van de dag was Geert Van der Stricht, die Pieter Claesen klopte in een Belgische all time classic. Het meest geanimeerde duel was echter de clash tussen Stefan Docx en Rein Verstraeten. Docx leek de winst naar zich toe te trekken, maar liet enkele kansen liggen. Uiteindelijk werd het na 127(!!) zetten remise.

Rein Verstraeten weert zich kranig. 1/2 is een goede start.

Hautot mee aan kop

Dat was meteen de inleiding voor de eerste resultaten in de tweede ronde: Claesen-Dgebuadze en Ringoir-Docx eindigden in erg snelle remises, al gaven de spelers achteraf aan dat het meer strategische resultaten waren en dat ze niet zozeer ingegeven waren door de partijen van de dag eerder.

Het spektakel in die 2de ronde kwam van Stef Soors en Geert Van der Stricht. In een razendspannend duel kantelden de kansen naarmate de partij vorderde.

Ik had het gevoel dat ik vrij degelijk uit de opening kwam en dat mijn stelling vlotter te spelen was dan die van Stef (wit). Maar op een bepaald moment wilde ik wat te veel, ik speelde wat te arrogant, moet ik eerlijk toegeven en toen zag ik de grond onder mijn voeten verdwijnen. Uiteindelijk mag ik zelfs nog blij zijn dat ik niet verloor. Na mijn gelukje gisteren tegen Pieter, die blunderde in een vrij gelijke stelling, was het vandaag met ups en downs. – Geert Van der Stricht

Stéphane Hautot profiteerde met zwart optimaal van de foutjes van zijn tegenstander. Hij komt mee aan kop met 1,5/2. Jan Rooze en Rein Verstraeten maakten er eveneens een stevige pot van, die uiteindelijk op remise eindigde.

We geven ook nog graag mee dat de eerste échte grote stunt in de open reeks een feit is. GM Motwani raakte niet verder dan remise tegen Ritsaart Willockx.

De stand na 2 rondes:

1-4. Dgebuadze, Soors, Van der Stricht, Hautot 1,5
5-8. Docx, Verstraeten, Rooze 1
9. Ringoir 0,5
10. Le Quang 0

 1. brabo
  brabo07-07-2013

  De 1ste ronde bevatte heel wat meer drama dan de tweede ronde:
  – Met de 30 seconden increment is er moeilijk te spreken van een echte tijdnood maar ik heb wel het gevoel dat Tanguy zich liet meeslepen met de erg beperkte bedenktijd van Stef.
  – Jan nam de remise aan in een gewonnen stelling tegen Stephan Hautot.
  – Rein kon remise claimen op zet 40 door zetherhaling. Ik kan moeilijk geloven dat Rein nog op winst speelde in deze verloren stelling dus het lijkt mij meer op een fout.
  – Het zag er erg lang naar uit dat Dgebuadze er niet door zou geraken tegen Le Quang want het was pas in het eindspel dat de beslissende fout werd gemaakt dus er was niets mis met het Hollands. 🙂

  Het tempo is zeker deels verantwoordelijk voor de geanimeerde partijen met ups and downs. Als je ziet dat er zelfs spelers zijn die na 8 zetten al minder dan een uur op de klok hebben dat weet je op voorhand dat er ofwel snel remise zal volgen ofwel de onvermijdelijke fouten.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.