Wijk Aan Zee terugblik

Peter SvidlerJan Lagrain verbleef het grootste deel van zijn januarimaand in Wijk Aan Zee. Hij maakte daar verslagen en interviewde zelfs enkele spelers, zoals het intussen beruchte audio-interview met Peter Svidler (foto), dat je hier nog kan beluisteren. Zoals geweten werd het tornooi gewonnen door Levon Aronian, Veselin Topalov en Teimour Radjabov. Om de schaakfabriek te openen, blikken we nog eens terug op Wijk Aan Zee 2007…

Groep A

“Aan de overwinning denk ik niet”, zei Aronian woensdag nog. Wel, vrijdag veranderde die situatie plots helemaal. Svidler deed het onmogelijke en won van Topalov, de autoritaire leider, en bracht iedereen weer samen. Aronian zelf won van Karjakin. Plots was de outsider de topfavoriet. Aronian had een “makkelijk” programma in vergelijking met Topalov en Radjabov, die elkaar nog mochten bekampen in de laatste ronde.

Nu, de situatie was dus opnieuw spannend, waarop Roy Schoemans en ik in de auto sprongen en zaterdag gingen kijken naar de bijna-finale van Wijk Aan Zee. Er stond ook veel moois op het programma: Shirov-Aronian, Karjakin-Carlsen, Motylev-Radjabov en last but not least Topalov-Kramnik.

drukteLaten we daar maar even mee beginnen. Voor hen die de voorgeschiedenis nog niet geheel kennen: de twee zijn aartsvijanden sinds enkele maanden. Toen ontaardde hun strijd om de wereldtitel in een enorme ruzie nadat Topalov Kramnik ervan had beschuldigd computers te gebruiken. Kramnik won uiteindelijk dat beruchte WK. En nu stonden die twee terug tegenover elkaar. De spanning hing al vroeg in de zaal en het is nooit gezien dat er zoveel toeschouwers (foto) klaarstonden om te kijken of de twee elkaar wel een hand zouden geven en of er iets speciaals zou gebeuren.

persOok de pers ruikte een verhaal. Alle kranten in Nederland stuurden hun reporters en zelfs de VPRO (openbare omroep, zoals de VRT hier) kwam met een cameraploeg polshoogte nemen. Het was bijgevolg bijna onmogelijk om een glimp op te vangen van de twee en twee fotografen begonnen zelfs ruzie te maken over hun plaats (de ene was een bijzonder arrogante Nederlander die een brave rus gewoon aan de kant probeerde te duwen).

topalovkramnikDe twee gaven elkaar geen hand, trouwens, dat kan je zien op de chessvibes-video, waar je trouwens ook uw verslaggever op kunt zien. Op dat filmpje kan je ook zien dat uw verslaggever een prima positie had in heel die drukte, waar enige journalistieke ervaring (ik heb nog de zaak van Conceicao moeten filmen, dat was even erg) zeker van pas komt. De partij zelf was niet zo boeiend als het voorgenoemde. Topalov koos voor een veilige aanpak en Kramnik haalde, weliswaar na enige strijd, al bij al vlotjes remise. Ook na de partij gaven de twee geen hand. Grappig om volwassen, intelligente profs zo bezig te zien.

Topalov remise, en Radjabov had intussen al gewonnen van Motylev na opnieuw een konings-indiër. De andere tweede in de stand, Peter Svidler, kende een dramatische middag. Hij werd van het kastje naar de muur gespeeld door Loek Van Wely, een triest einde aan de titelkansen van Svidler. Wat zei hij ook alweer in het interview met mijzelven: “I just have bad days”, was het, dacht ik. Wel, dit was er zeker zo een, en een op een heel slecht moment.

shirovDat brengt ons uiteraard bij onze favoriet, Levon Aronian. Hij kwam zoals gewoonlijk iets te laat binnen om zijn partij tegen Shirov aan te vatten. En Aronian deed het prima. Hij stond op een bepaald moment zelfs gewonnen. Maar Shirov liet zich niet zomaar doen en begon de trucendoos boven te halen, evenals zijn bekende “recht-in-het-publiek-blik”(foto). Helaas miste Aronian een simpele vork waarna hij enkele zetten later tevreden moest zijn met remise. Een zware tegenvaller en ik kan met enige trots zeggen dat wij de enigen waren die na de partij met Aronian konden babbelen (take that, zogenaamde schaakjournalisten). Veel werd er wel niet gezegd. Levon besefte dat hij een unieke kans op tornooiwinst had laten liggen en was bijzonder teneergeslagen (zo hebben we hem nog nooit gezien, durf ik zelfs zeggen). “And the worst now is that i have to play again tomorrow”, voegde Aronian er nog aan toe.

levonaronianMaar zondag bleek Aronian het verlies al verteerd te hebben. Hij begon met volle moed aan zijn partij tegen Tiviakov en toen Topalov en Radjabov het in hun onderlinge duel op remise besloten, leek de eindzege toch nog in zicht voor de vriendelijke Armeen. Hij koos resoluut voor de aanval, offerde een pion, kwam daarna zelfs een toren voor te staan en liet het deze keer niet glippen. Aronian wint en komt op gelijke hoogte met Radjabov en Topalov. Volgens Chessbase is Aronian de winnaar, want hij haalde in de onderlinge duels 1.5/2 (remise tegen Topalov en winst tegen Radjabov). We zullen de eer aan alledrie de spelers geven, maar voor ons is Aronian de winnaar.

Groep B

Dan is er nog de B-groep natuurlijk. Want ook daar was het erg spannend.

eljanov-jakovenkoPavel Eljanov stond een punt voor maar speelde tegen de rechtstreekse concurrent Jakovenko. Die had wit en speelde dus om te winnen, maar zoals zo dikwijls kwam er een Petrov-verdediging op het bord en het is algemeen bekend dat wit daar bijna niet doorraakt. Zo ook zaterdag, want Eljanov haalde remise.

Dat betekent dat onze favoriet, Gabriël Sargissian (die mij hier had opgemerkt en er mee kon lachen), moest winnen tegen Daniël Stellwagen.

sargissianGabi wond er geen doekjes om en domineerde de partij. De analyse was ook duidelijk: Stellwagen was na de opening gewoon overspeeld. Gabi gaf het achteraf ook toe dat het eigenlijk allemaal vrij makkelijk ging die partij. Zondag werd dus ook in de B-groep alles beslist. Sargissian speelde met zwart tegen l’Ami en was deze helemaal aan het wegcombineren. Toen Eljanov het moeilijk had tegen Kosintseva, zag het er even goed uit voor de Armeen. Maar het lot besliste er anders over. Eljanov kwam geleidelijk aan terug in de partij en Sargissian blunderde zijn pluspion weg. Gabi kwam niet verder dan remise en Eljanov won zelfs nog.

In groep C tenslotte won Krasenkow na een ware thriller de reeks. Nepomniachtchi, een jonge Rus, had het veld gedomineerd tot dan toe en stond een half punt voor. Maar om een of andere reden vond die jonge knaap het nodig om bijna te blitzen in zijn laatste partij en in plaats van een veilige, snelle remise te spelen, verloor Nepom. Krasenkow won en ging er in extremis nog over om zich volgend jaar in de B-groep te hijsen.

Voor de foto’s in goede kwaliteit en ook veel extra fotomateriaal (met een paar hele mooie foto’s), bekijk het fotoalbum hier.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.