Linares/Morelia mét Ivanchuk!

IvanchukMorgen begint in Morelia het jaarlijkse Super-GM tornooi van Morelia/Linares. 8 spelers spelen de heenronde in het Mexicaanse Morelia en de terugronde in het Spaanse Linares. Het tornooi is een van de zogenaamde “Grand Slams” in het schaken, een absoluut toptornooi dus, met maar 1 deelnemer onder 2700 ELO (Magnus Carlsen). Iedereen keek al uit naar de protagonisten van Wijk Aan Zee, namelijk Aronian, Topalov en Radjabov. Maar een erg vervelend voorval heeft deze laatste doen afzeggen voor het tornooi. Het goede nieuws is dat zijn vervanger Vassily Ivanchuk heet…

Teimour Radjabov was de revelatie van Wijk Aan Zee en van hem werd in Linares dan ook veel verwacht. Het is immers het tornooi dat hem ooit wereldberoemd maakte, toen hij er als 16-jarige van niemand minder dan Kasparov won. Nu zegt Radjabov dus in extremisch af en de reden is opmerkelijk.

De Mexciaanse organisatoren van Morelia/Linares 2007 hadden de deelnemers geïnstrueerd om van de reis te acclimatiseren in het kleine stadje Patzcuaro, Mexico. Ik kwam erg goed voorbereid aan en was helemaal klaar om te spelen voor de eerste prijs in dit toernooi. Wat mijn vader-coach en ik niet wisten, is dat Patzcuaro een hoog misdaadgehalte heeft. Op de avond van 10 februari gingen mijn vader-coach en ik op pad voor een snel avondmaal. Toen we binnen dertig minuten terugkwamen in mijn kamer, zagen we dat mijn vaders deur open stond, met het slot kapot, en in de kamer, die was doorzocht, een gigantische troep. Na inspectie bleek dat veel belangrijke en waardevolle spullen waren gestolen, die zowel met mijn professionele schaakcarrière als met mijn vaders persoonlijke activiteiten te maken hebben.

Gezien de snelheid waarmee de misdaad plaatsvond en de specifieke waardevolle spullen die gestolen zijn, moet deze misdaad zorgvuldig gepland zijn en voorbereid door lokale criminelen. We vroegen onmiddellijk om hulp en hebben de misdaad gemeld, maar hebben geen enkele hulp ontvangen van de plaatselijke autoriteiten, niet eens een politieonderzoek.

Dit fragment komt uit de persverklaring van Radjabov. De arme jongen is dus overvallen. Ik denk niet dat dit al ooit gebeurd is op zulke manier op zulk een toptornooi. Je kan de hele persbrief van Radjabov lezen op de site van chessvibes. Radjabov zal dus niet meedoen wat erg jammer is. Zijn agressieve speelstijl wordt best gesmaakt door het publiek, maar helaas…

De vervanger van Radjabov heet Vassily Ivanchuk. Ivanchuk is waarschijnlijk de best mogelijke vervanger die het tornooi zich kon voorstellen. De Oekraïner wisselt momenten van pure luiheid af met momenten van ongeziene genialiteit. Hij heeft zich weliswaar niet optimaal (tot niet) kunnen voorbereiden op het tornooi, maar zal zeker een meerwaarde betekenen.

CarlsenDe andere deelnemers zijn Veselin Topalov, Vishy Anand, Peter Leko, Levon Aronian, Peter Svidler, Alexander Morozevich en Magnus Carlsen. Een mooie lijst als u het mij vraagt. Vorig jaar werd het tornooi gewonnen door Levon Aronian toen die in de laatste ronde met zwart Peter Leko versloeg. Van hem wordt ook dit jaar veel verwacht, maar de favorieten blijven uiteraard Topalov en Anand. Uitkijken doen we naar Magnus Carlsen. Hij kon in Wijk Aan Zee geen enkele partij winnen en zal het hier niet makkelijker krijgen. Carlsen is amper de pamper ontgroeid, maar past met zijn rating van 2690 uiteraard wel in het rijtje. De vraag is maar of dat hij ervaring genoeg zal hebben om hier wel enkele punten mee te pakken. Wij volgen het tornooi in ieder geval op de voet.

  1. Marc
    Marc16-02-2007

    Veel artikels op korte tijd.
    Alles ziet er goed uit en het is bovendien interessant.
    Proficiat!

  2. Jelle
    Jelle16-02-2007

    Ivanchuk is de enigste GM die bereid is zonder voorbereiding aan een tornooi te beginnen, buiten shirov misschien ….

  3. Trui
    Trui18-02-2007

    Interessante site, goede lay-out, heel overzichtelijk, proficiat!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.