Commentaar: Piceu – Miroshnishenko

Stelling na zet 10Evgenij Miroshnishenko won vandaag met zwart tegen Tom Piceu. Frederic Decoster woonde voor ons de analyse van die partij bij en heeft de partij doorgestuurd met enkele nuttige opmerkingen. Het is leerzaam om te zien hoe Piceu in een ogenschijnlijk gelijke stelling geleidelijk aan wordt weggespeeld. Een erg knappe prestatie van de Oekraïner.

(1) Piceu,Tom (2318) – Miroshnichenko,Evgenij (2623) [E00]
Brugse Meesters 2007  (3), 19.02.2007
[Decoster,Frederic]


1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Lg5 een typisch systeempje dat Tom hanteert, wit wijkt snel af van gekende theoretische stellingen, maar positioneel is de zet gezond en meestal heeft wit een iets aangenamere stelling na de opening. Miro weet er in het gevolg wel raad mee. 3…h6 4.Lxf6 Dxf6 5.Pf3 g6 de loper staat natuurlijk het beste op de lange diagonaal Als zwart de loper naar b4 zet, speelt wit niet het standaard Pc3 maar wel Pd2 om zo zwakke pionnen te vermijden 6.g3 zoals ik daarstraks al aangaf, Tom speelt op eenvoudig positioneel voordeel dwz koning veilig en straks de pionnetjes op de koningsvleugel opspelen om daar verzwakkingen te maken. In dit geval staat de loper natuulijk het beste op g2 6…Lg7 7.Lg2 0-0 8.0-0 d6 het zwarte plan is ook duidelijk, tegenprikken in het centrum met e5 zodat er lijnen vrijkomen voor de lopers 9.Pc3 nu gaat het paard natuurlijk naar het actievere c3 ipv d2 9…De7?! een vreemde beslissing van Miro, zeker als we naar een van zijn volgende zetten kijken. Direct e5 spreekt voor zich natuurlijk 10.Dc2 e5  11.dxe5? volgens Miro de beslissende fout! wit krijgt nu positioneel nadeel dat hij niet meer kan redden, het is instructief hoe het verder gaat. Er moest e3 volgen en daarna verder gaan met b4, hoewel het me lijkt dat zwart ook in dat geval beter staat 11…dxe5 12.Pd5 Dd8 het ziet er prima uit voor wit, maar schijn bedriegt 13.Tad1 Een vreemde beslissing van Tom om deze toren te spelen ipv de f1 toren. Omdat Tom hier al het plan van in de partij aan het berekenen was (met b4), wilde hij met deze toren uit de diagonaal van Lg7. 13…c6 14.Pc3 De7 15.Pe4? een te gekunsteld plan, iets waar Tom zich nochtans meestal niet door laat verleiden. Het geeft aan dat wit al helemaal niet meer ok staat. 15…Le6 16.Pd6 Td8 17.c5 het ziet er leuk uit voor wit met een paard op d6, tenminste als wit dit paard daar kan houden. Het vervolg is instructief, iedere volgende zwarte zet is een aanslag op c5, het steunpunt van het paard! 17…Pa6! met eenvoudige middelen krijgt zwart nu duidelijk de overhand, het zal wel typisch zijn voor een+2600 18.a3 b6! zijn dit niet zetten die we ook allemaal zouden spelen? 19.b4 bxc5 20.bxc5 Tab8! vergelijk de activiteit van de stukken eens met elkaar 21.Da4? Na deze fout is de partij afgelopen, vissen in troebel water is nooit een goed idee en Miro weet er overigens wel weg mee. 21…Pxc5 22.Dxc6 Pb3! heel simpel gespeeld 23.Pe4 de enige zet, en dit is geen goed teken. De dreiging was overigens Tb6 met stukwinst [23.Pc4? Tbc8!-+] 23…Dxa3 en hop een extra pionneke mee, en wat voor ene als we even kijken naar de lopers van zwart die ondersteuning geven tota1? 24.Txd8+ Txd8 25.Db5 f5 26.Dc6 De7 en het eens zo trotse paard van wit is nu zijn ondergang! 0-1

Met veel dank aan Frederic Decoster voor het materiaal.

  1. Kara
    Kara20-02-2007

    Kleine correctie:

    De partij was al afgelopen toen ik langskwam. Aan Tom heb ik gevraagd om de partij te tonen.
    Zijn eerste commentaar was: “Het was een slachting, na 15 zetten had ik al door dat het de verkeerde kant uitging, na 20 zetten dacht ik dat het niet lang meer zou duren en op zet 25 was het zover…”

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.