Ivanchuk scalpeert Topalov

Vassily IvanchukOekraïne heeft er zin in. Miroshnishenko domineert in de Brugse Meesters. Een andere Oekraïner Vassily Ivanchuk was op het laatste moment toegevoegd aan de spelerslijst in Morelia/Linares, maar is altijd te vinden voor een verrassing. Hij klopte in de tweede ronde topfavoriet Veselin Topalov. Aronian en Carlsen maakten er een erg boeiende partij van die eindigde op eeuwig schaak en remise. Peter Svidler onderdrukte Anand, maar kon in een eindspel met ongelijke lopers niet anders dan de punten delen. Leko-Morozevich eindigde op remise.

De voorbeschouwing hier op schaakfabriek maakte het al duidelijk. Ivanchuk is een uiterst onvoorspelbare speler. Hij heeft zich niet kunnen voorbereiden op het tornooi omdat hij pas in extremis werd toegevoegd. Maar zoals hier ook geschreven werd: zijn tegenstanders hebben zich ook niet kunnen voorbereiden op hem. In de eerste ronde verraste hij op die manier Leko met een Schotse opening. Die partij eindigde op remise.

Ivanchuk-Topalov 1-0Gisteren belandde Ivanchuk in een normale Siciliaanse partij, maar werd zelf verrast. Veselin Topalov, de nummer 1 van de wereld, de vice-wereldkampioen, speelde in deze stelling Df7??? waarop Ivanchuk zijn wenkbrauw fronste en meteen Dxc4 op het bord toverde. Topalov gaf op na deze monumentale blunder, want hij verliest simpelweg een vol stuk. Danailov’s gebarentaal stond precies nog niet op punt…

Anand-Svidler was een gelijkopgaande partij waarin Svidler een pionnetje won. Er werden echter ongelijke lopers op het bord getoverd en dat betekent dikwijls remise, zo ook hier. Leko-Morozevich was een boeiende partij waarin er na een ruilactie toch niet meer inzat dan remise.

Aronian-Carlsen 1/2Nog boeiender was Aronian-Carlsen. Die twee bekampen elkaar binnenkort in de kandidatenmatchen voor het Wereldkampioenschap (een voorronde om het simpel uit te leggen). Ze stelden niet teleur, er werd hard gevochten en Aronian kwam met een verrassing in deze stelling. Het paard op f4 staat aangevallen, maar daar trekt onze Armeen zich niets van aan. Hij speelt e4?! Dit offer lijkt dubieus, maar bleek toch voldoende om wat spel te hebben, want een tijdje later vond Aronian een eeuwig schaak. Remise dus.

Magnus Carlsen en Vassily Ivanchuk zijn de twee leiders met 1.5/2. Topalov en Morozevich hebben een halfje en de rest heeft 1 punt. Vanavond is het uitkijken naar Topalov-Leko en het altijd interessante duel tussen Morozevich en Aronian.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.