Miroshnichenko meesterlijk in Brugge

Evgenij Miroshnishenko

Update: Analyse Hovhanisian – Alienkin (Frederic Decoster) 

Het Brugse Meesters-tornooi lijkt definitief beslist. Miroshnichenko versloeg in de topper Maenhout en de andere tweedes lieten allen punten liggen. Hovhanisian en Alienkin speelden remise. De vierde achtervolger, Steven Geirnaert, had zijn dagje niet. Hij kroop door het oog van de naald tegen Frederic Verduyn, die door zijn remise wel weg is van de laatste plaats. Miroshnishenko heeft nu al 2.5 punten meer dan de tweede in de stand.

Het was de laatste kans op een beetje spanning vandaag. Thibaut Maenhout moest winnen tegen Miro als er nog om de eerste plaats gestreden zou worden. Maar de nummer 83 van de wereld is gewoon enkele klassen te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Hij versloeg Maenhout zonder veel foefjes. Simpel en goed. Naast Maenhout waren er nog 3 achtervolgers. Twee van hen kwamen elkaar tegen, Mher Hovhanisian en Alexander Alienkin. Mher had heel de partij een voordeel, maar vond geen winnende voortzetting. Het eindigde op remise, een resultaat waar vooral Alienkin best tevreden mee zal zijn (onderaan de pagina vind je een analyse van deze partij).

Steven GeirnaertDan moest het van Steven Geirnaert komen, de vierde man die op de tweede plaats stond. Maar Steven had zijn dagje niet. Hij werd van het kastje naar de muur gespeeld door de laatste in de stand, Frederic Verduyn. Verduyn won 2 pionnen, maar speelde het toreneindspel verre van nauwkeurig en liet zijn eerste overwinning van het tornooi aan zijn neus voorbijgaan. Daarmee verliezen alle nummers 2 punten en loopt Miro verder uit. Met een voorsprong van 2.5 (!) punten zien wij zelfs Jezus himself niet in staat om de uitslag van deze Brugse meesters nog te veranderen.

Niet alleen Miro profiteerde van het puntenverlies van de anderen, ook Tom Piceu deed dat. Hij won tegen Tanguy Ringoir, die een pak leergeld aan het betalen is. Piceu klimt daardoor terug naar de tweede plaats. Philipowski – Michiels tenslotte eindigde op remise na een boeiend gevecht. We kunnen nog het goede nieuws meedelen dat de officiële website (met live-relay van de partijen, die nog niet optimaal verloopt maar toch stilaan vorm krijgt) operatief is.

De uitslagen:
Miroshnishenko – Maenhout 1-0
Hovhanisian – Alienkin 1/2
Verduyn – Geirnaert 1/2
Piceu – Ringoir 1-0
Philipowski – Michiels 1/2

De stand na ronde 6:

 1. Miroshnishenko 6/6
 2. Hovhanisian, Alienkin, Piceu, Geirnaert 3.5/6
 3. Maenhout, Philipowski 3/6
 4. Michiels 2.5/6
 5. Verduyn 1/6
 6. Ringoir 0.5/6

  

(2) Hovhanisian,Mher – Alienkin,Aleksander [E20]
Brugse Meesters, 21.02.2007
[Decoster,Frederic]


Een interessante affiche, de nummers twee en drie op elo tegen elkaar 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.f3 met deze zet geeft wit aan dat hij zoveel mogelijk ruimte wil nemen in het centrum door straks verder te gaan met e4. Voor wat hoort wat, en dat wit het centrum inneemt gaat ten koste van zijn ontwikkeling waardoor zwart straks allerlei gevaarlijke taktische mogelijkheden krijgt. 4…c5 zwart kan ook andere zetten spelen, bijvoorbeeld d5. Met de gespeelde zet lokt zwart het witte centrum vooruit om het vervolgens aan te vallen 5.d5 Ph5!? doordat de pion op f3 staat dreigt zwart nu schaak op h4, een andere mogelijkheid die zwart nu krijgt is f5, een nuttige zet om het witte centrum aan te vallen 6.e4!? wit trekt er zich niets van aan. Op bijvoorbeeld Ph3 kan zwart de pion op c4 gaan winnen [6.Ph3 Dh4+ 7.Pf2 Dxc4 8.e4 Dd4! en Mher zag niet direct de compensatie voor de pion] 6…Dh4+ 7.Ke2 Lxc3 8.bxc3 f5!? [8…Pg3+!? de computer is niet erg enthousiast over de witte stelling in deze variant, maar dit lijkt wel mee te vallen 9.hxg3 Dxh1 10.Kf2 Dh5~~ het logische vervolg en een moeilijk te beoordelen stelling. Wit staat een kwaliteit achter en heeft daarnaast twee dubbelpionnen maar daar staat wel wat compensatie tegenover in de vorm van een sterk centrum, een relatief veilige koning, en straks allemaal mooie velden voor zijn stukken] 9.dxe6 [9.Ph3!? hier had Mher een leuke variant op het oog 9…fxe4 (9…Df6!= de reden waarom hij geen Ph3 speelde) 10.Lg5 exf3+ 11.Kxf3 0-0+ 12.Ke3!! en zwart verliest zijn dame!] 9…fxe4 10.exd7+ Pxd7 11.Dd6 exf3+ 12.Pxf3 De7+? een foutje omdat de zwarte koning nu in het vervolg in het centrum blijft staan [12…Df6! en zwart lijkt toch iets beter te staan] 13.Dxe7+ Kxe7 14.Lg5+ Kf7 15.Kd2 wit loopt snel weg van e2 zodat hij met de rest van zijn stukken de vijandige koning kan lastig vallen 15…h6 16.Lh4 b6 als wit niet snel iets verzint, zal hij straks enkel met zijn zwaktes overblijven 17.Ld3 Lb7 18.Thf1 Lxf3?! dit lijkt wit wat te helpen om zijn stukken nog sneller in aanvalspositie te brengen, een andere logische zet was [18…Phf6 en straks de torens activeren lijkt prima voor zwart] 19.Txf3+ Phf6 20.Le4 op weg naar het sterke veld d5 20…Tae8 vanaf hier geeft de officiële website een foutieve zettenreeks aan, wat volgt is wat Mher aangaf na de partij 21.Ld5+ Kg6 22.Taf1 Pxd5 hier zat Mher allerlei fantastische varianten uit te rekenen om uiteindelijk gewoon terug te nemen 23.cxd5 nu wit zijn dubbelpion heeft kunnen oplossen lijkt hij nog op winst te kunnen spelen maar Alienkin verhindert dat de pion te sterk wordt 23…Pe5 24.Tf4 b5! 25.Td1 Pc4+ 26.Kc1 Pe3 en het staat ongeveer gelijk 1/2-1/2

 1. RM
  RM22-02-2007

  Lieve schaakfabriek,
  kijk de stand even na want tenzij ik gestraft ben heb ik 2,5 op 6…

 2. Kara
  Kara22-02-2007

  Lieve RM,
  Misschien is het een stille hint dat je je 2,5 in de ogen van schaakfabriek niet verdient…

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain22-02-2007

  Jajks, das al mijn tweede standfout, excuses 🙂 Nu is het uiteraard aangepast

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.