Alekseev wint Aeroflot Open

Evgenij AlekseevDe Rus won in de laatste ronde tegen Gabriël Sargissian. Zijn twee co-leiders, Tomashevsky en Jakovenko, hielden het op een salonremise. Daardoor is Alekseev helemaal alleen eerste met een mooie score van 7/9. Het is al het tweede succes van Alekseev in korte tijd, want nog niet zo lang geleden won de man ook het Russische kampioenschap.

Een laatste ronde van Aeroflot is altijd spannend. Waarom? Wel, omdat er zoveel topspelers zijn die meedoen dat het niet anders kan dat het tornooi in de laatste ronde beslist wordt. En het was dit jaar niet anders. Drie leiders gingen de laatste ronde in: Alekseev, Tomashevsky en Jakovenko. Op een half puntje stonden er een hele hoop spelers, waaronder een van de favorieten, Gabriël Sargissian en de winnaar van vorig jaar, Baadur Jobava. De paring voor de laatste ronde kon moeilijk mooier: Tomashevsky en Jakovenko ontmoetten elkaar en Alekseev kreeg Sargissian geserveerd.


Tomashevsky en Jakovenko stelden in feite teleur. Ze hadden er blijkbaar vertrouwen in dat Alekseev niet zou winnen en kozen eieren voor hun geld: remise na amper 14 zetjes. Die twee hebben zich toch danig misrekend. Sargissian moest nu eenmaal winnen om kans te maken op de eerste prijs en Alekseev had wit en had ook geen zin in een snel verhaaltje. De Rus speelde een heel nette partij. Gabi, zoals Sargissian door zijn vrienden genoemd wordt, werd van het kastje naar de muur gespeeld. Alekseev deed nog enkele schijnzettenherhalingen om uit tijdsproblemen te raken, maar zette zijn voordeel geleidelijk aan om in een overwinning. De partij kan je naspelen in het venstertje.

Jakovenko zal ongetwijfeld een flashback hebben. Een dikke maand geleden vocht hij immers met Alekseev om de eerste plaats in het Russische kampioenschap. Toen scoorden de 2 beiden +4 en was het een onderlinge rapidstrijd die de beslissing zou brengen. Ook toen beet Jakovenko in het zand. Alekseev trekt er zich waarschijnlijk niet veel van aan, hij wint opnieuw een toptornooi en kan al uitkijken naar het gesloten super-GM-tornooi in Dortmund in juli. De winnaar van Aeroflot krijgt daar immers een wildcard. De laatste maanden zullen ook financieel niet zo slecht zijn voor Alekseev. Met het Russisch kampioenschap haalde hij al eens 40 000 dollar binnen en nu, een dikke maand later, is het weer een soortgelijke prijzenpot die naar de jonge Rus gaat.

Er deden trouwens ook Belgen mee in Aeroflot. In het B-tornooi deed de open Belgisch kampioen Fabrice Wantiez het prima. Hij scoorde 4.5/9 en haalde een tpr van 2354. De sterkte van het tornooi wordt duidelijk als je weet dat Wantiez 84ste eindigde. In het B-tornooi! Je moet niet vragen…

In amateurgroepen speelde Eddy Mattheys en Philippe Lombart matig. Ze haalden elk 3/9. Simonne Peeters scoorde 2.5.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.