“Top-20 is een doel”

Evgenij MiroshnishenkoVorige week won hij nog de Brugse Meesters, vanaf zaterdag zal hij te bewonderen zijn in Capelle-La-Grande, een tornooi dat hij al een keer won in 1999. Na afloop van zijn laatste partij, sprak Evgenij Miroshnichenko (korter Miro, zoals hij zelf graag genoemd wordt) even met Jan Lagrain. Wat vindt Miro van zijn tornooi in Brugge? Wat vindt hij van de jeugdspelers? En waar wil hij nog met zijn carriére naartoe? Op onze radiopagina kan je het interview ook beluisteren…

________________________________________________________________________ 

Je kan het interview lezen of beluisteren door op de pijl te klikken (mogelijk 2 keer).   

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

________________________________________________________________________

“Ik ben moe”, zegt Miro na de analyse van zijn partij tegen Philipowski. Moe?, vragen wij ons spontaan af. Miro had nauwelijks een half uur nagedacht en de partij op zijn gemakje gewonnen. Toch is hij nog bereid ons even te woord te staan. “Zijn er moeilijke vragen”, vraagt de Oekraïner oprecht ongerust. Ik verzeker hem dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Het zal een korte pijn zijn.

Miroshnichenko is de huidige nummer 83 van de wereld. Met zijn rating van 2632 stak hij ruimschoots boven de rest van het deelnemersveld uit. Onze eerste vraag spreekt dan ook voor zich…

JL: Uiteraard met respect voor de andere spelers, maar dit was toch een makkie?
Miro: Wel, ik was natuurlijk een beetje overrated in dit tornooi, maar toch kan je niet zeggen dat het echt simpel was. Je moet soms twee keer per dag spelen, dat is vrij zwaar. En ik heb heus wel mijn zwakkere momenten gehad, zoals in de eerste ronde.
JL: Tegen Frederic Verduyn was dat, het moeilijkste moment in het tornooi?
Miro: Wel, ja, uiteindelijk wel, ook al werd Frederic nog laatste. Ik was wel verrast over de laatste dag. Ik kreeg eigenlijk 2 punten zonder spelen, dat ging dus wel makkelijk, maar dat was ook mijn geluk in dit tornooi. Vooral van Steven had ik eigenlijk wel meer verwacht
Maenhout-RingoirJL: Een jonge Bruggeling, zoals de meeste deelnemers hier. Denk je dat er wat talent in de groep zit?
Miro: Mja, wat kan ik zeggen. Thibaut Maenhout heeft nu al het niveau van een IM. Hij speelt nu al goed, misschien dat hij mentaal nog wat sterker moet staan, maargoed, hij is nu al prima. En Tanguy Ringoir, ik denk dat hij zeker IM zal worden, het is moeilijk om meer te zeggen, want hij is nog maar 12, maar hij heeft zeker talent, ja.
JL: Nog niet zolang geleden won je ook het open tornooi in Leuven. Speel je graag in België of is het toeval dat je hier regelmatig opduikt?
Miro: Wel, België is toch wel een speciaal land voor mij. Ik heb hier 3 tornooien gespeeld en ik heb ze alledrie gewonnen. Het is een beetje een geluksland, denk ik (lacht). Maar ik speel hier natuurlijk ook voor Bredene en heb een prima band met Francois Van Damme (voorzitter van de Belgische Bond en dé grote man achter Bredene, red.). Dus ja, ik kom graag in België.
JL: Bereid je je speciaal voor voor zulke tornooien?
Miro: Nee, zoals voor een zwitsers tornooi eigenlijk, dat wil zeggen voor de partijen een beetje. Maar dat is ook niet zo eenvoudig met het drukke schema. Je hebt eigenlijk enkel de avonden. Ik heb dus gewoon mijn spel gespeeld, zoals anders, zo simpel is het.
JL: Dan is concentratie en motivatie waarschijnlijk belangrijker. Je won vorige week in de Bundesliga tegen David Navara, een absolute topspeler (Navara heeft 2720 en staat in de top-15 van de wereld, red.). Is het moeilijk om dan de knop om te draaien en hier tegen enkele niveau’s lager te spelen?
David NavaraMiro: Ik bekijk het als volgt: Iedere partij is anders en in iedere partij speel ik voor de overwinning. Dat werd iets moeilijker omdat ik na de zevende ronde al zeker was van de tornooizege, maar dan kon ik nog spelen voor die 9/9 én voor mijn Elo’s uiteraard. Dus ik vind altijd wel een motivatie.
JL: Over die Elo’s gesproken, waar liggen de ambities? Vandaag zei iemand me dat je mikt op het supergrootmeesterschap.
Miro: Hehe, je bedoelt waarschijnlijk 2700 of iets in die aard. Wel, ik pin me niet echt vast op een Elo-grens, want de ELO’s zijn de laatste jaren aan een serieuze inflatie bezig. Maar het doel is toch wel rond de top 20, ja. Maar dat is voor de toekomst. Ik wil stap per stap gaan. Dit jaar is hét doel de wereldbeker bereiken. Ik speel de Europese kampioenschappen in Dresden en ik hoop mij daar te kwalificeren. Dat is het eerste doel.
JL: Waar kunnen we je binnenkort bewonderen?
Miro: Dat zal Capelle La Grande zijn.
JL: Dat is een ander paar mouwen.
Miro: Ja, dat zal helemaal anders zijn. Ik heb daar in ’99 gewonnen (gedeeld eerste) en heb sindsdien elk jaar gespeeld. Maar mijn resultaten werden elk jaar slechter (lacht). Dit jaar wil ik dus de traditie breken en opnieuw goed scoren.
JL: We zullen je daar zien, bedankt voor het interview.

Het tornooi in Capelle-la-Grande begint zaterdag. Wij coveren het ter plaatse.
Dit interview is ook toegevoegd aan onze Radio-pagina, waar je ook de interviews met Philippe Maenhout en Peter Svidler vindt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.