De gokchinees: Capelle La Grande

Capelle TornooizaalZaterdag begint het tornooi in Capelle La Grande. Capelle is een van de grootste open tornooien ter wereld, met een brede waaier aan nationaliteiten en een berg grootmeesters. Capelle ligt net over de grens en is dus ook voor vele Belgen een jaarlijkse afspraak. De schaakfabriek trok naar Peking om daar ondergronds te gaan en te kijken wie de gokchinees dit jaar naar voren schuift…

Vorig jaar werd Capelle La Grande gewonnen door de Oekraïner Alexander Moiseenko. Hij werd met zijn 7.5/9 zelfs alleen eerste. Niet evident in een tornooi als Capelle. Er waren immers 627 deelnemers, waarvan ongeveer 100 grootmeesters en dan hebben we het nog niet gehad over de talrijke Fide Meesters en Internationale Meesters. Al die bollebozen hebben slechts 9 ronden, dus is het best verwonderlijk dat er één iemand solo het tornooi wint.

Om de kracht van het Capelle-tornooi te bewijzen, hoeven we enkel naar de stand te kijken. Achter Moiseenko vinden we namelijk enkele klinkende namen: Krishnan Sasikiran (nu 2700), Vugar Gashimov (+-2660), Azarov (2582), Guseinov (2605), Baklan (2601) en dan beperken we ons tot enkele top-10-namen, want nog verder in de stand: Oleg Korneev (2650), Friso Nijboer (2620), … . Op de 256ste plaats vinden we GM Michael Brodsky terug met 4.5/9. Dan sta je daar mooi met je 2581 Elopunten.

Ik denk dat het punt gemaakt is: Capelle is een ijzersterk tornooi met zoveel deelnemers dat het moeilijk is om ook maar enige voorspellingen te doen. Maar laten we toch even gokchinees spelen voor de editie die zaterdag begint.

Vugar GashimovVugar Gashimov is met zijn 2658 de Elo-favoriet. Gashimov eindigde vorig jaar tweede en zal ongetwijfeld uit zijn op revanche. Vugar is een jonge Azeri die eigenlijk gespecialiseerd is in blitz (je kan hem geregeld bewonderen op Playchess). Hij speelt fris en agressief en in een open tornooi kan dat 2 dingen betekenen. Enerzijds is het positief omdat hij iemand is die altijd voor de overwinning kan spelen en weinig remises laat optekenen. Anderzijds loop je dan natuurlijk wel het risico op een onverwachte nederlaag die alles in de war kan gooien. Maargoed, laten we hem sowieso als de topfavoriet beschouwen.

Maar hij is niet de enige. Zoals op ieder groot tornooi, doen er ook in Capelle weer enkele Chinezen mee. Die Chinezen vallen meestal niet op, ze halen zelden het grote nieuws maar ze kunnen allemaal wel een pakje schaken. Met Yue Wang, Pengxian Zhang, Hua Ni en Hao Wang leveren onze Aziatische vrienden 4 spelers met meer dan 2600 Elopuntjes.

Wang HaoVooral die laatste is een interessant figuur. Hij verwierf 2 jaar geleden bekendheid als Wang who? toen hij als niet-geklasseerde het open tornooi in Dubai won (een tornooi vergelijkbaar met Capelle) en daarmee geschiedenis schreef. Het spreekt uiteraard voor zich dat Wang lichtjes ondergeklasseerd was met zijn 0 punten. De knaap kwam erg snel waar hij hoorde: in de top-100.

Andere namen om naar uit te kijken zijn natuurlijk de “Belgische” spelers Evgenij Miroshnichenko en Vadim Malakhatko. Miro won het tornooi in ’99 en is razend ambitieus. Malakhatko is waarschijnlijk iets minder favoriet, maar is sinds kort schaakbelg en we zullen hem dan ook van nabij volgen. 

Maar op wie moet u uw geld nu inzetten? Wel, probeer misschien Lazaro Bruzon eens. De Cubaan heeft enkele jaren geleden al mee mogen spelen in de A-groep van Wijk Aan Zee en mits een goede vorm wordt hij absoluut iemand om rekening mee te houden. Bruzon zakte wat op de wereldranglijst door een slecht tornooi in Havana (eind 2006), maar herstelde zijn vorm in Merida waar hij de finale haalde van een knock-outtornooi. Daarin verloor hij van Ivanchuk. Desalniettemin durft de schaakfabriek te gokken op Lazaro Bruzon.

Tanguy Ringoir in Capelle 2006Zoals al vermeld is Capelle voor de schaakfabriek extra interessant omdat er ook veel Belgen meedoen. Vorig jaar nog vielen er zelfs enkele in de prijzen. Tanguy Ringoir won toen de pupillen-categorie en Pieter Reyniers de 1600-1699-reeks. Ook dit jaar zijn er al een 50-tal Belgen ingeschreven voor het tornooi, met Malakhatko, Dgebuadze, Saibulatov, Vandevoort en Laurent als bekende namen. Voorts is het kijken naar enkele jeugdspelers. Ik denk hierbij vooral aan Galeh Konghaloos en Tanguy Ringoir (vergeef me als ik iemand over het hoofd zie).

Wie het tornooi zeker niet zal winnen, zijn Frederic Decoster en ondergetekende. Zij zullen weliswaar een poging tot schaken ondernemen, maar brengen natuurlijk vooral verslag uit op de schaakfabriek. Hopelijk zullen ze dat beter doen dan schaken, anders wordt het nog een chaotisch boeltje hier. In ieder geval, vanaf zaterdag mag u hier veel uitleg en foto’s verwachten.

By the way, voor de foto’s van vorig jaar moet u zijn bij Fabrice Wantiez.

  1. KAra
    KAra01-03-2007

    Ik zal er alles aandoen om de gokchinees zijn ongelijk te bewijzen! hoeveel sta ik eigenlijk genoteerd? 1.000 tg 1 of 10.000 tg 1? en aan wie kan ik mijn geld komen innen binnen 2 weken?

  2. steff
    steff02-03-2007

    Allee, omda gij het zijt: 10000 duvels tegen 1, voor de eerste plaats in het tornooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.