Anand wint topper

AnandVishy Anand-Magnus Carlsen was dé affiche in Linares vandaag. Beide heren deelden namelijk samen de leiding. Anand had de heenronde al gewonnen (toen met zwart) en deed nu hetzelfde met wit. Daardoor komt Anand alleen aan de leiding. In de andere partijen werden er puntjes gedeeld. Topalov-Leko duurde weliswaar tot in de late uurtjes. Uitgebreid verslag

In Wijk was Anand nog een schim van zichzelf, in Linares lijkt hij volledig herboren. De jonge Carlsen moest er gisteren weer ongenadig aan in opnieuw een briljante aanvalspartij van de Indiër. In een zijvariant van de Tsjigorin-variant van het Spaans, lijkt er na 25 zetten weinig aan de hand voor Carlsen. Er zijn wat stukken van het bord geruild, op de c-lijn kan wit weinig beginnen, de gevreesde ‘spaanse’ loper op b3 is enkel theoretisch wat waard, en als het paard na h6 opnieuw naar f3 moet, kan zwart rustig zijn koningsvleugel beschermen.

Anands 27. Pe6!! Moet als een donderslag bij heldere hemel zijn aangekomen bij Carlsen. Vaarwel toernooiwinst, in een luttele krachtzet. Na Pe6 is het onmiddellijk uit. Het paard slaan, gaat natuurlijk niet, de pion op d5 slaat terug, en tegelijkertijd staat de loper aangevallen en hangt h6 en g6, bovendien wordt de loper die enkele zetten geleden er nog zo troosteloos uitzag, een achtkoppige draak die wild om zich heen slaat. Carlsen maakt er relatief het beste van met Kh7 en laat het Trojaanse paard voor wat het is. 4 zetten lang blijft het paard en prise, telkens moet de Noor er zijn handen van afhouden, terwijl de stelling zienderogen meer en meer pijn doet aan de ogen. Carlsens 31… f6 is eigenlijk psychologisch opgeven. 7 zetten later wordt hij daartoe ook effectief gedwongen, middels een petite combinaison. Een echte Anand-partij!
Veel strijd was er eveneens bij het duel tussen Leko en Topalov. De supergrootmeester uit Hongarije is de enige die nog droog staat en wou daar gisteren absoluut iets aan doen. Tegen de nummer 1 van de elo-ranglijst probeerde Leko een positioneel variantje van de Najdorf. Op het eerste gezicht slaat Leko erin wat dreigingen op te bouwen op de damevleugel, maar Topalov countert gevat op de andere vleugel. Op fraaie wijze weet Topalov het complexe middenspel in een voordelig toreneindspel om te buigen. Het extra pionnetje blijkt echter niet voldoende om de Hongaar nog verder in het verlies te doen storten, remise dus.

Ivanchuk toont opmerkelijk veel goesting in Linares. Wellicht heeft hij veel goede herinneringen aan het toernooi, want hij won het al vele malen. Zijn partij tegen Svidler mocht er opnieuw zijn. In een Zaitsev-variant van het Spaans komt Svidler tot bevrijding op de 21ste zet met d5. Ivanchuks 23. Txe5 lijkt in eerste instantie een combinatie die onmiddellijk leidt tot eeuwig schaak. Met de remise in de hand begint de Oekraïner plots lang na te denken en besluit voor de winst te gaan met 34. Pd7! Deze poging blijkt volledig gerechtvaardigd te zijn; ook Fritz moet alle moeite van de wereld doen om met een stuk voorsprong de stelling in evenwicht te houden. In plaats van La3 geeft onze Duitse vriend 24… Ld6 aan, maar na 25. Df5+ Kh8 (vooral niet Kg8, want dan 26. c5, Lf4, 27.c6 en zwart verliest een stuk) 26. c5! moet zwart al 26… g6 spelen, want 26… Le7 is onmiddellijk uit na 27. Pe5. In de eigenlijke partij verdedigt Svidler zich erg goed. Hij geeft het stuk terug en vindt een eeuwig schaakje.
Aronian stelt tot nu toe het publiek teleur. Weliswaar is hij de enige die Anand tot nu toe wist te verslaan, maar voor de rest heeft de Armeniër nog niets laten zien. Zijn partij tegen woelwater Morozovich had opnieuw weinig om het lijf, zodat de partij geen diagrammetje verdient.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.