Wang Yue en Miro stomen door

MiroNa 4 rondes zijn er nog 2 leiders overgebleven: Wang Yue en Evgenij Miroshnishenko wonnen vandaag 2 keer en hebben beiden als enige spelers het maximum van de punten. Bekijk hier vooral Miro-Mamedov, een krankzinnige partij. Bij de Belgen was het Frederic Decoster die voor een stunt zorgde door te winnen van Sebastian Feller, een bijna-GM.

In de ochtendpartij maakte Miro er een show van. Zijn tegenstander, de Azeri Mamedov, offerde een stuk en leek op weg naar een beslissende mataanval. Maar de Oekraïner verdedigde goed en pakte dan uit met een knappe tegenaanval. Vooral de zetten 27. Pf6 en het heerlijke 29. Ka4!! beslisten de partij. De tweede partij liep een stuk moeizamer. Tegen de verrassing van het tornooi totnogtoe, David Prues, ontsnapte Miro aan de remise door langdurig gemanoevreer. Maar Miro won alsnog en start dus met 4/4.

De tweede geplaatste Wang Yue moest niet onderdoen. Tegen Goloshapov wikkelde hij af naar een eindspel met een pion meer en haalde het punt al bij al vlot binnen. In de namiddag kreeg hij Dvoyris met zwart. Een rappe remise, dacht wij dan, maar dat draaide even ander uit. Wang offerde een pion voor actief spel en won al snel een kwaliteit. Het punt was rap binnen. Ook Wang Yue 4/4.

De leiders na ronde 3 hebben 3/3 en de logica wil dan dat de tweeden in de stand 2.5/3 hebben. Wat de logica niet wil, is dat Frederic Decoster daarbij staat. Hij won na een boeiende partij van Sebastien Feller (2433). Feller kennen we ook van in Namen en van zijn 3 grootmeesternormen die de knaap al behaalde. Maar Frederic kon het niet hebben dat een snotter van 15 zijn naam zou bezoedelen en won dan maar. Frederic Decoster Frederic profiteerde van een onnauwkeurigheid en haalde het punt binnen. Dat betekende dat ook de namiddagpartij een zware klepper zou worden. Jean-Pierre Le Roux (2486) maakte echter geen indruk en Frederic kreeg zonder problemen een gelijke stelling. Na een razendspannende tijdnoodfase kwam een remiseeindspel op het bord. Frederic blunderde daar helaas een stuk, weg half punt en weg nieuwe stunt.

De Belgische favoriet Vadim Malakhatko maakt nog niet echt indruk totnogtoe. Vandaag speelde hij opnieuw 2 remises en zijn achterstand op de leiders is al anderhalf punt. Een andere Belg die we nog geen aandacht hebben gegeven, maar die wel schitterend bezig is, is Etienne Bauduin. Hij had 2/2 en mocht tegen (naam). Gisteren was Bauduin nog te sterk voor (naam), maar deze GM was toch net iets te sterk. In de vierde ronde moest hij remise toestaan tegen een jonge Nederlandse jeugdspeler.

Ikzelf speelde ’s morgens een boeiende remise tegen FM Scetinin, maar in de namiddagpartij liep het mis. Tegen een jong
gastje met 2303 blunderde ik in een gelijke stelling een vol stuk weg. 1.5/4.

Belg speelt met sigaretNog een ludieke noot om mee te eindigen: De man op deze foto is een Belg en heet Didier Deccelier. De man viel op omdat hij een uur lang met de sigaret in de mond achter zijn bord zat. Of dit een nieuw ritueel is om de concentratie te bevorderen, betwijfelen wij, maar het is wel grappig om te zien.

 1. Damja
  Damja06-03-2007

  Twee kleine correcties :
  – de man op de ludieke foto heet Patrick Decellier (geen Didier).
  – Sébastien Feller heeft (zo ver dat ik weet) pas één GM-norm gemaakt (in Bethune) maar toch drie IM-normen.

  Proficiat voor de website !

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain07-03-2007

  Aha, dankuwel,

  Volgens Francois Van Damme had Feller al 3 GM-normen gescoord. Maar sowieso dank voor de opmerking

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.