Anand! Anand! Anand!

Vishy AnandAnand is de winnaar van het Linarestoernooi 2007. Hij maakte met zwart remise tegen Ivanchuk en werd onbedreigd winnaar met 8.5 uit 14. Anand was al enkele rondes geleden begonnen met uitbollen en koos daarmee voor een comfortabel tornooieinde. De Indiër is ook de nieuwe nummer 1 van de wereld…

Zijn partij tegen Ivanchuk paste in de reeks uitbolpartijen. De Oekraïner probeerde in een klassieke egelstelling wel eventjes, maar kwam al snel tot de conclusie dat de positie volstrekt gelijk was. De vooraf hoog ingeschatte Oekraïner eindigde hiermee met 6.5 punten.

Anand werd door de schaakfabriek niet als de favoriet beschouwd. In dit toernooi liet hij echter vrank schaak zien. Zijn beide overwinningen tegen Carlsen legde de basis van zijn toernooioverwinning. Voor de rest kwam hij zelden in gevaar, en moest hij slechts één nul incasseren (tegen Aronian). Voor Anand is dit een groot succes na de teleurstelling in Wijk Aan Zee. Na het wegvallen van Kasparov was hij de gedoodverfde nieuwe nummer 1, maar door de opmars van Topalov leek het alsof Anand een eeuwige 2de zou worden. Maar nu breekt hij dus met die “negatieve” spiraal. Anand is de nieuwe nummer 1 van de wereld en wint Linares. 

De schaakfabriek had het wel bij het juiste einde wat de tweede plaats betreft. Door een ultieme eindsprint werd Alexander Morozovich (gedeeld) tweede . Vandaag moest Svidler er met de witte stukken aan. Een overwinning vanuit de opening werd het. In een bekende variant van het Frans ging Svidler vreselijk mis op de 17e zet.

Van Stellingen

Na 17. bxa zou de stelling nog steeds een klein plusje voor wit opleveren. Het vervolg van de stelling is redelijk geforceerd: Svidler moet ingaan op een kwaliteitsoffer dat totaal verkeerd uitdraait. 17. Txa3 Td8 18. De3 Dxb2 19. Dxc5 Db1 en de toren op h1 gaat verloren. “I have some bad days”, zie Svidler ooit, wel vandaag had hij er zo een.

Wie ook een bad day had, was Magnus Carlsen. De Noor had tot nu toe erg goed schaak laten zien. Op de twee uitschuivers tegen Anand na, kwam hij tegen niemand in de problemen en pikte regelmatig de nodige punten mee. Vandaag kon hij nog voor de toernooiwinst gaan als hij tegen Cellar Dwellar Peter Leko zou winnen. De Hongaarse grootmeester stond nog droog en had tot nu toe erg weinig laten zien. Een overwinning voor de Noor was dus denkbaar. Ook hier draaide het volledig anders uit. Carlsen had de dubieuze eer het enige volle punt te heten voor Leko. De Hongaarse grootmeester speelde een model-posititiepartij tegen Carlsen. In een dame-indiër kreeg de stelling al snel veel kenmerken van een catalaanse partij. Zwart werd gedwongen om met de hangende pionnen te spelen. Het is geweten dat het opspelen van de pionnen op het verkeerde moment meestal het einde betekent van de zwarte stelling.

Van Stellingen

Met 21. Pe4!! dwingt Leko de Noor om d4 te spelen. In hogere zin is de stelling dan uit. Carlsen maakt van de nood een deugd door een pion te offeren, maar krijgt er eigenlijk geen compensatie voor.

Van Stellingen

Wanneer het zwarte tegenspel met 28. g4! volledig wordt uitgeschakeld dankzij de dreigingen op de onderste rij, wordt de stelling een kwestie van techniek. Iets wat bij de Hongaar in goede handen is.

Veselin Topalov had een ontgoochelend tornooiDoor zijn late overwinning wordt Leko niet de enige Cellar Dwellar. Deze dubieuze eer komt ook Topalov toe. Vooraf had de schaakfabriek inderdaad goed ingeschat dat Topalov niet met de eerste prijs ging lopen. Dat hij laatste zou eindigen hadden zelfs wij niet kunnen vermoeden. Zijn spel was in Linares redelijk plat. Weinig spectaculaire aanvalspartijen, weinig diepgang en vooral veel platte remises à la Ivanchuk. Vandaag speelde Topalov een korte remise tegen Aronian. De stelling van Topalov-Leko werd lange tijd gevolgd; de afwijking die Topalov speelde bracht de Armeen weinig hoofdzorgen. Deze laatste eindigde met 7 punten precies in de middenmoot, in gezelschap van Svidler.

 1. Wim
  Wim11-03-2007

  Ik begrijp niet waarom Svidler moet ingaan op 17. Txa3 Td8 18. De3 Dxb2 19. Dxc5 Db1. Volgens mij is 19.0-0 een waardig alternatief. De Toren op a3 kan niet genomen worden omdat Lb5 volgt.

 2. kamiel
  kamiel11-03-2007

  Wit’s voordeel na 17.bxa3 zie ik ook niet echt. Rybka geeft al bijna +1 voor zwart.

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain11-03-2007

  Idd, na 0-0 geeft fritz 10 gewoon een gelijke stelling. Fritz 10 vindt Txa3 trouwens beter dan bxa3. Nu, het is sowieso Svidler die zwaar geblunderd heeft…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.