Spektakel op laatste dag in Cappelle

Wang YueDe slotdag kon geen spannender verloop kennen. De 2 leiders, Bocharov en Dvoirys gingen beiden de boot in, waardoor het tornooi uiteindelijk gewonnen wordt door Wang Yue en 5 andere GM’s met 7/9. Het spektakel kwam niet alleen van de uitslagen, maar ook van het schaken zelf…

2 leiders, een hoop achtervolgers en een heerlijke paring: de leiders moesten het namelijk niet onderling uitvechten, maar wel met enkele directe achtervolgers. En niet de minste. Bocharov moest met zwart tegen Gashimov en Dvoirys had wit tegen Miroshnishenko.

De toppers stelden niet teleur, meer zelfs, het werd een absoluut spektakel. Vooral Dvoirys-Miroshnishenko was om vingers en duimen van af te likken. In een bijzonder scherpe partij won Miro uiteindelijk met de zwarte stukken. Wij zouden u erg graag de partij aanbieden, en zullen dat ook nog doen, maar de officiële site is voorlopig slechts geupdate tot ronde 8.

GashimovMiro had dus al gezorgd voor de eerste ommekeer en Vugar Gashimov maakte het spektakel compleet. Hij versloeg met wit Dmitry Bocharov. De twee trotse leiders, Bocharov en Dvoirys, zijn zo dus alsnog van hun troon gestoten. Gashimov en Miro, toch 2 topfavorieten, lossen de verwachtingen dus in.

Maar Gashimov en Miro waren niet de enigen die nog voor de winst gingen. Ze werden namelijk vergezeld door nog 4 grootmeesters. Wang Yue won van Dobras, Drozdovskij van Georgiev, Arutinian van Ninov en Yemelin van Vovk. Zo staan ze met 6 op 7/9 en zijn er 6 winnaars. Wang Yue bleek de beste scheidingspunten te hebben en is de officiële nummer 1.

Bij de Belgen haalde Tanguy Ringoir opnieuw een goed resultaat. Na 25 zetten theorie koos Tanguy voor de eeuwig schaak tegen IM Sagafos (2421). Het sprak niet echt tot de verbeelding, maar stevig was het wel! Ringoir haalt 5/9 en een TPR van 2243 en dat is al bij al zeker niet slecht. 

Ook een goede uitslag kwam van Pieter Reyniers, die op weg leek naar een overwinning tegen Rue (2150), maar uiteindelijk tevreden moest zijn met remise. Toch een goed resultaat, 4.5/9 en een TPR van 2090. Ook deze jongeman zal best tevreden zijn met zijn tornooi.

Galeh KonghaloosGaleh Konghaloos was ook in de gaten te houden. Hij verloor helaas zijn laatste ronde en eindigt met 4.5/9 in de middenmoot. Toch lijkt het ons dat Galeh niet zo tevreden zal zijn met de afloop van zijn tornooi. Met een TPR van 2130 scoort hij onder zijn elowaarde en dat kan in zekere zin ontgoochelend zijn.

Tot zover enkele jeugdspelers. Hoe deden onze toppers het? Vadim Malakhatko verloor geen enkele partij dit tornooi. Toch haalde hij maar 5.5/9 en dat lag dus vooral aan het feit dat de brave man erg moeilijk tot een overwinning kwam. Hij speelde maar liefst 7 remises! De andere Belgische GM, Alexandre Dgebuadze, deed het niet veel beter. Ook 5.5 en een magere TPR van 2477 tonen aan dat dit tornooi voor iedereen erg zwaar is.

FredericHoe zit het met uw verslaggevers? Wel, de laatste dag was er wat te veel aan. Frederic stond erg snel verloren tegen de Nederlander Tom Meurs (1970), die zomaar even 30 zetten theorie uit zijn mouw schudde. Indrukwekkend, zou je denken, ware het niet dat de jongeman na die theorie en na die gewonnen stelling een hoop winstkansen liet liggen en uiteindelijk remise moest toestaan. Frederic eindigt met 4.5 en een TPR van 2270, die de ronde daarvoor wel nog ruim boven de 2300 lag. Vooral zijn winstpartij tegen IM Feller zal nog wel even blijven nazinderen.

Jan leek op weg naar een comfortabele remise tegen Mihaela Sandu (2207), maar verloor zijn concentratie op het einde van de partij en blunderde. Jammer, maar geen ramp en bovendien haalde Sandu zo een vrouwelijke IM-norm. Het weze haar gegund. Jan scoorde uiteindelijk 4/8 (één ronde niet gespeeld) en een TPR van 2160 en dat is bevredigend te noemen.

Om af te sluiten nog enkele foto’s van winnaars Arutinian, Miro en van pechvogel Dvoirys en tenslotte nog even de speelzaal.

Van CAppelle
Van CAppelle
Van CAppelle
Van CAppelle

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.