Aronian en Kramnik nemen leiding

Aronian en zijn vestDe spelers spelen blindschaak, maar doen dat niet met een lap voor hun ogen. Helaas voor Peter Leko. Hij werd verblind door het jasje van Aronian en incasseerde een nederlaag in de rapidpartij. Ook Kramnik is in prima vorm. Loek Van Wely was weer het lijdend voorwerp. Voorts was er de krankzinnige blindpartij tussen Ivanchuk en Morozevich…


Onze gokchinees voorspelde het vooraf: in Amber is er altijd erg veel spektakel. Ten eerste omdat blindschaken altijd goed is voor een groot aantal blunders of wonderlijke combinaties, ten tweede omdat het tornooi niet meetelt voor de ratinglijst en de spelers dus ook echt willen spelen.

Dit jaar is er een derde bijgekomen: de schaakmode. Wie herinnert er zich nog Nigel Short met zijn geel geverfde haar en lange leren jas? De anecdote gaat dat Short zo verscheen aan het bord, waar bleek dat zijn tegenstander een bril met spiegelglazen op zijn neus had staan waardoor Short 4 uur lang naar zichzelf zat te kijken. Het zal wel vooral een anecdote zijn, maar het zijn toch verhalen die het schaakcircus iets extra geven. Clown van dienst in Monaco is Levon Aronian die een wel erg opvallend kostuum draagt. Weliswaar niet zo erg als de gouden tijden van de psychologische kledingcode, maar het is toch vrij grappig.

Leko-Aronian 0-1
Van Amber Blindfold

In Wijk Aan Zee werd Aronian nog verkozen tot best geklede schaker. Benieuwd of hij die prijs nu weer kan binnenhalen.

Enfin, genoeg gelachen, nu humor. En humor, daarvoor hebben we twee andere clowns in Monaco: Ivanchuk en Morozevich.

De twee staan er sowieso al om bekend bij momenten de gekste dingen uit hun hoed te toveren en gisteren was dat niet anders. Wij bieden u de gehele blindpartij aan. Speel het eens na en laat uw mond openvallen van verbazing. Of het allemaal zo goed is, weten wij niet, maar het oogt erg spectaculair en ingewikkeld en is een lust voor het oog, vooral als je weet dat het hier gaat om blindschaak. Vanaf zet 18 ontploft de partij die in het totaal 62 zetten lang zal duren om dan op remise te eindigen. Ook in de rapid deelden de twee de puntjes. Ivanchuk start zo met 3/4 en Moro met 2.5/4, voor beiden een al bij al geslaagde start.

Op een van de andere borden stond de heruitgave van het WK Rapid op het programma: Anand-Radjabov. Toen deed Radja de indiër wankelen, maar in Monaco loopt het anders. Anand blaakt immers van zelfvertrouwen na zijn zege in Linares en domineerde de 2 partijen. In het blindschaak kwam er na een vreemde zettenvolgorde een Sveshnikov op het bord, een geliefd wapen van Radjabov. De stelling ontaardde in een tactische strijd.

Radjabov: Txc3?!
Van Stellingen

In deze leuke stelling zag Radjabov zich verplicht om Txc3?! te proberen. Het rustige De8 was objectief bekeken waarschijnlijk een stuk sterker, maar de Azeri kon zich blijkbaar niet meer bedwingen. Anand hoeft het offer niet aan te nemen en kiest voor het eenvoudige …Txa4. Er volgde nog f5, bxc3 Pxc3 en Anand won de partij al bij al vlot. Ook in het rapid kende de nieuwe nummer één van de wereld weinig tot geen problemen. 2-0.

Toch staan noch Anand, noch Morozevich op de eerste plaats. Wie dan wel? Twee outsiders doen het voorlopig meer dan ok: Vladimir Kramnik en Levon Aronian. Kramnik moest het opnemen tegen Loek Van Wely. De vriendelijke Nederlander had gisteren al 2 keer rammel gekregen van Ivanchuk en vandaag was hij opnieuw het lijdend voorwerp van dienst. Het had nochtans gerust de andere kant kunnen opgaan.

Kramnik gaat voor het dubieuze Pxf7
Van Stellingen

In deze stelling uit de blindpartij kiest Kramnik met wit voor het onKramnikiaanse Pxf7?! Het offer lijkt eigenlijk hoegenaamd niet gevaarlijk. Op Kxf7 Txe6 T6d7 is het niet duidelijk hoe wit precies een voordeel kan claimen. Van Wely ging echter niet in op het offer en dan komt de man natuurlijk gewoon slecht te staan. Ook in de rapidpartij kreeg Van Wely enkele kansjes. Zo vermeed hij zelf een zetherhaling om dan later in de stelling te blunderen. Kramnik haalt daarmee 3.5/4 en kent een prima start.

De andere leider na 2 dagen is onze catwalk-armeen. Hij scoorde een heel goede 1.5/2 tegen Peter Leko. Aronian won de rapidpartij na een boeiend kluwen.

Aronian kiest voor cxb2!!
Van Stellingen

In deze stelling gaat Aronian resoluut voor 25. …cxb2! Het stukoffer blijkt uiteindelijk maar tijdelijk, want na 26. Txc8 Dxc8 27. fxe4 volgt Dc2! 28. Df1 Tc8 29. Pd3 fxe4! en het stuk wordt terug geofferd op b2, maar met een prima stelling voor zwart. Ook Aronian scoort daarmee 3.5/4 en volgt Kramnik naar plaats 1.

Hier heb je alle partijen van ronde 2 in pgn.

De uitslagen:

15.00 Blind Anand-Radjabov 1-0
  Ivanchuk-Morozevich 1/2-1/2
  Kramnik-Van Wely 1-0
16.30 Blind Vallejo-Carlsen 1-0
  Svidler-Gelfand 1/2-1/2
  Aronian-Leko 1/2-1/2
18.15 Rapid Radjabov-Anand 0-1
  Morozevich-Ivanchuk 1/2-1/2
  Van Wely-Kramnik 0-1
19.45 Rapid Carlsen-Vallejo 1/2-1/2
  Gelfand-Svidler 1/2-1/2
  Leko-Aronian 0-1

En nog enkele sfeerimpressies van ronde 2, met onder andere de tot de verbeelding sprekende locatie:

Van Amber Blindfold
Radjabov analyseert met Anand
Van Amber Blindfold

Hier spelen ze

 1. Thipsie M
  Thipsie M20-03-2007

  Beste schaakfabriek,

  Ik denk dat het offer van Kramnik wel degelijk correct is want na Kxf7 Txe6 Txe6 Dxe6 Kf8 lijkt Lg6 toch wel pijnlijk te zijn.

  Kramnik rules!

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain20-03-2007

  Haja, maar het kan mss met Kxf7, Txe6, T6d7! En dan geeft Rybka een gelijke stelling met lichte voorkeur voor zwart. Merci voor de opmerking!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.