Kramnik toont grootse vorm

Kramnik draait op volle toerenWereldkampioen Vladimir Kramnik heeft er zin in in Monaco. Hij versloeg nu ook favoriet Alexander Morozevich in zijn blindpartij (en hoe) en neemt alleen de leiding. Levon Aronian en Vassily Ivanchuk volgen op respectievelijk een half en een vol punt. Vandaag staat de topper tussen Kramnik en Anand op het programma…

Vooraf werden Anand en Morozevich getipt als dé grote kanshebbers en eigenlijk was iedereen het daar wel mee eens. Bij Kramnik schreven we het volgende: “Het zal er vanaf hangen of Kramnik zijn fysieke conditie het toelaat om dit belastend spelletje te spelen.” Wel, Kramnik dient ons meteen van antwoord: zijn fysieke conditie is prima en zijn vorm is zo mogelijk nog beter. Vlad de veroveraar kreeg gisteren nochtans niet de minste over de vloer: Alexander Morozevich, een man die het blindschaken wel beheerst. Maar Kramnik trok zich daar weinig van aan. Moro was heel de partij nergens en werd zonder enige kans van het bord gespeeld. De eindstelling na 37 zetten spreekt boekdelen.

Eindstelling Moro-Kramnik
Van Amber Blindfold

In de rapidpartij werd het remise. Door deze 1.5-0.5 overwinning loopt Kramnik uit op zijn achtervolgers. Voor deze ronde deelde hij immers de leiding met Aronian, maar deze tastte mis in zijn blindpartij tegen Gelfand.

Gelfand-Aronian: Lc7!
Van Amber Blindfold

Gelfand (met wit) vindt hier het mooie 15. Lc7! … Er volgde nog Dxc7 16. Ph4! (erg knap gezien voor een blindpartij, het paard op h5 hangt eerst vooraleer over te gaan naar de eindcombinatie) Pf4 17. gxf4 Tf7 18. Pxd5! en de stelling stort helemaal in. Na 18. … Db8 volgde nog 19. Pxe7 Txe7 20. Pf5 Te8 21. Db3+ Kh8 22. Lxb7 Dxb7 23. Pd6 met een vork op dame en toren, gevolgd door opgave. Aronian herpakte zich wel in de rapidpartij, die hij won. Aronian volgt daarmee op een half puntje van Kramnik.

Er was, naast Kramnik-Moro, nog een absolute topper gisteren: Ivanchuk-Anand. Er werd veel verwacht, maar de blindpartij verliep dramatisch voor Anand. Na amper 21 zetjes stond de Indiër totaal verloren na een grappige eindcombinatie die wij u eerst zullen laten zoeken.

Wit speelt en wint
Van Amber Blindfold

Er volgt inderdaad f4 Dxf4 Te4! en het stuk gaat verloren na het bijbrengen van de andere toren naar e1. Ook in de rapidpartij was Anand niet zo overtuigend tot Ivanchuk mistastte in een erg scherpe stelling.

Ivanchuk: ... gxh5?
Van Amber Blindfold

Hier kiest Ivanchuk voor het dubieuze 25… gxh5? De engines geven aan dat Chuky voor het vreemde ogende Tee7 moest gaan en de pionnen en actieve stukken bieden goede kansen voor zwart. Na de tekstzet speelde Anand simpelweg 26. Dg3 en na het zotte Txc3 volgde 27. Pf3! en de zwarte dame gaat verloren. Ivanchuk kon nog even doorploeteren, maar verloor uiteindelijk overtuigend.

De speelruimte
Van Amber Blindfold

Voor het overige haalde Van Wely zijn eerste puntje binnen in de rapid tegen Radjabov (nadat hij in de blindpartij weer fameus had geblunderd). Je kan alle partijen van de derde dag ook in pgn bekijken. De stand na 6 rondes:

1. Kramnik, Vladimir 5.0
2. Aronian, Levon 4.5
3. Ivanchuk, Vassily 4.0
4. Anand, Viswanathan 3.5
Gelfand, Boris 3.0
Leko, Peter
Morozevich, Alexander
Svidler, Peter
9. Carlsen, Magnus 2.5
10. Vallejo, Francisco 2.0
11. Radjabov, Teimour 1.5
12. Van Wely, Loek 1.0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.