Wie won dit weekend in België?

Winnaars West-Vlaamse LigaUpdate: verslag 12-urensnelschaak

Niet enkel in Monaco zijn er boeiende dingen te beleven. Er waren dit weekend ook enkele interessante tornooien in ons Vlaamse land. Er was de laatste ronde van de West-Vlaamse kampioenschappen, er was het rapidtornooi in Hoboken en in Limburg is er een nieuwe Rapidkampioen (nouja, nieuwe…). Een overzicht van de Vlaamse weekendtornooien met partijmateriaal…

We beginnen in Roeselare, waar de zevende en laatste ronde van de Westvlaamse Liga-kampioenschappen op het programma stond. Tom Piceu (2353) was leider met 6/6 en was al zeker van zijn eerste plaats. Frederic Decoster (2260) en Marc Daels (2244) streden nog om de 2de plaats die goed is voor een ticket naar het gesloten Vlaams Kampioenschap. Zij hadden beiden 4.5/6. Decoster zou het uiteindelijk halen dankzij een slipper van Daels tegen Pieter Truwant (dat werd remise). Daarmee mogen Piceu en Decoster dus naar het gesloten Vlaams in Gent. De winnaar heeft zijn partijen trouwens geannoteerd en beschikbaar gemaakt voor de schaakfabriek (waarvoor veel dank). Open het pgn-bestand hier.

Jason VandenbergheHet was de eerste keer dat de Westvlaamse kampioenschappen in Roeselare werden georganiseerd en dat was blijkbaar een succes, want er waren maar liefst 65 deelnemers die 7 zondagen naar Roeselare kwamen. Er waren 4 reeksen: de A-reeks (die dus gewonnen is door Piceu), de B-reeks (gewonnen door Jacques Robrecht), de C-reeks (waar ze met 3 eerste eindigden, volgens mijn info won Christiaan van Roose daar) en de D-reeks (gewonnen door de 11-jarige Jason Vandenberghe, een jeugdspeler om in het oog te houden). Voor meer informatie, surf naar de site van de Torrewachters. Met dank aan Frederic Decoster en Tom Piceu voor de foto’s en de info.

Hans RenetteOok in Limburg stond er een kampioenschap op het programma: het jaarlijkse Limburgse Rapid in Houthalen. Dit jaar werd het niet echt verrassend gewonnen door Hans Renette (2260), die als rapidspecialist ook torenhoog favoriet was. Hans won voor Steff Helsen en Roel Hamblok. Andere Limburgse favorieten Roy Schoemans, Mher Hovhanisian, Jelle Sarrau en Benjamin Nachbar kwamen niet opdagen, wat uiteraard jammer is. Hans haalde trouwens 6/7.

In Hoboken tenslotte was er het 32e lentetornooi. Dat tornooi heeft eigenlijk 3 onderdelen: een rapidtornooi op zaterdag, een jeugdtornooi op zondag en een seniorentornooi op maandag. Het rapidtornooi werd gewonnen door Wim Maes (2321). Thierry Penson (2280) eindigde tweede, Jan Van Mechelen (2302) derde. Het jeugdtornooi werd gewonnen door Hendrik Ponnet (-20), Glen De Schampeleire (-16) en Yordi Schaeken (-14). Je kan alle uitslagen bekijken op de site van Hoboken. Het jeugdtornooi daar is trouwens onderdeel van het jeugdcriterium.

TornooizaalZaterdag was er ook nog een ander erg speciaal evenement: de 12-urenblitz oftewel de “ereprijs Facchin” in Assenede. Dat tornooi heeft zijn naam niet gestolen, want er werd gespeeld van 11u ’s morgens tot 23u ’s avonds, een ware uitputtingsslag dus. De meeste deelnemers kwamen van de club Den Eik (Meetjesland), maar ook Sas Van Gent, Zottegem, Bergen Op Zoom en Brugge zonden enkele slachtoffers. In die 12 uren werden er maar liefst 672 partijen gespeeld. Ook de formule was er speciaal op gemaakt om enig spektakel niet uit de weg te gaan. Er werden 3 reeksen gevormd, waar je per ronde (1 ronde=7 partijen) kon stijgen of zakken. Zo switchte het duo Patrick Van Damme – Philip Devroe regelmatig van de eerste naar de derde reeks om dan uiteindelijk in de tweede te eindigen.

Philip VandenbergheEr waren uiteindelijk 29 spelers waaronder 5 duo’s. Het tornooi werd vlot gewonnen door Philip Vandenberghe (2082), die als een pijl startte en niet meer bijgehaald werd. Hij eindigde uiteindelijk 4.5 punten voor de tweede en haalde 44.5/56. Die tweede plaats was voor Maarten Rademaekers. Tony Ysabie en Chris Lankcriet eindigden samen op de derde plaats met 34.5. Wij danken Chris Lanckriet voor de foto’s en de informatie.

 1. Hugo Van Steenwinckel
  Hugo Van Steenwinckel22-03-2007

  Alle info over de criteriumtornooien voor jeugdspelers is te vinden op volgende website: http://users.telenet.be/criterium2007

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain22-03-2007

  zeer goede site, ik heb em toegevoegd aan de links van de fabriek. Zal ik zeker opvolgen!

 3. KAra
  KAra26-03-2007

  reactie op http://www.torrewachters.be

  “Update liga
  De schaakfabriek (een betere blog dan ikzelf ooit zal kunnen maken) vermeldt foutief (maar het is hen vergeven) dat de liga voor de eerste keer in Roeselare werd georganiseerd. Insiders weten dat de editie 1999-2000 ook al op dezelfde lokatie doorging. Het grote aantal deelnemers (nu zo’n 65, toen ook zoiets (A:11; B: 18; C: 9; D: 26)) heeft in de eerste plaats te maken met de centrale ligging (voor geen enkele andere schaaklokatie is de verplaatsing voor de andere West-Vlamingen kleiner) en met de propaganda die onder andere Peter Degrieck gevoerd heeft in de verschillende clubs. Aangezien Tom Piceu zo grootmoedig zijn partijen aan hen heeft gegeven, kunnen we niet achterblijven en gaan we een selectie van elke klasse binnenkort online zetten.”

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.