Brugge schittert in West-Vlaanderen, NLS in Limburg…

BruggeDe nationale interclubs zijn voor velen niet meer voldoende en daarom worden er ook provinciale ploegenkampioenschappen georganiseerd. Dit weekend werd de jeugdploeg van Brugge West-Vlaams kampioen (in een erg sterk bezet tornooi) en won de Noordlimburgse schaakkring de Limburgse interclubs…

Om alvast zeker te zijn van commentaar, beginnen we bij de schaakfabriek graag met het belangrijkste en dat zijn uiteraard de Limburgse Interclubs. Vele buitenlanders (niet-Limburgse spelers) weten het niet, maar naast de nationale interclubs heeft Limburg op vrijdagavond zijn eigen interclubcompetitie. Officieel tijdsschema, 11 ronden, 3 reeksen, ploegen van 4 spelers. De afgelopen jaren werd er in Limburg altijd duchtig geknokt voor de titel. Genk had jarenlang een erg sterke ploeg (Hans Renette, Nicola Greccucio, Johan Kocur, …), daarna nam Landen het over (Yves Duhayon, Felix Beeckmans, …).

NLSDe laatste jaren was het de beurt aan NLS. De Noordlimburgse Schaakkring was een jonge middenmoter (Roy Schoemans, Ruud Jansen en ondergetekende) toen de in Vlaanderen welgekende Armeen Mher Hovhanisian er binnenviel. Die versterking leverde NLS 2 opeenvolgende titels op en een artikeltje in het Nieuwsblad. In Limburg win je de beker als je 3 keer kampioen speelt in 5 jaar tijd. NLS kon daar dit jaar dus voor zorgen, maar werd nog op de hielen gezeten door een ploeg uit Eisden (Tom Bus, Udo Hoffman, Jozef Simenon, Benjamin Nachbar, …). Vrijdag werd de voorlaatste ronde gespeeld en die bleek genoeg voor NLS om zijn derde opeenvolgende titel binnen te halen. NLS won in Hasselt met 4-12 (dat is hetzelfde als 0-4) terwijl Eisden slechts met 9-6 won tegen Tessenderlo. Daardoor is de voorsprong van de Noordlimburgers nu onoverbrugbaar. Het dient vermeld te worden dat Eisden wat pech had. Zij moesten zaterdag ook nog een testmatch spelen om in tweede nationale te blijven en dus bleef hun sterkste ploeg vrijdagavond thuis met alle gevolgen van dien. (met dank aan Luc Cornet voor deze informatie).

SfeerbeeldIn West-Vlaanderen ligt het anders. Daar wordt het ploegenkampioenschap op één dag afgewerkt in een ploegenrapid-tornooi. Dat tornooi werd dit jaar in Veurne georganiseerd en vond zaterdag plaats. Het deelnemersveld was zo indrukwekkend dat we er graag enkele woorden aan vuil maken. Bredene 1 kwam onder andere met Alexander Alienkin en Linton Donovan spelen (gemiddelde rating van 2178), Oostkamp had Tom Piceu, Frederic Decoster en Pieter Steen in de ploeg (2228) en Brugge trok naar Veurne met Thibaut Maenhout, Tieme Verlinde, Arvid Viaene en Wouter Gryson (2147).

Het tornooi werd ietwat verrassend door die laatste ploeg gewonnen, gedeeld met Oostkamp. Het was daar erg spannend in Veurne, want beide ploegen hadden in de laatste ronde een 0-4 overwinning nodig om kampioen te spelen, iets wat beide ploegen ook haalden waardoor de scheidingspunten de beslissing brachten. Brugge was al de sterkste Vlaamse club in de nationale interclubs en nu is het dus ook de nieuwe West-Vlaamse kampioen.

Voor de geïnteresseerden in het West-Vlaamse schaken (je weet maar nooit dat ze bestaan) is er één adres: www.torrewachters.be. Als er mensen zijn die soortgelijke informatie hebben over Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant: wees welgekomen!

  1. steff
    steff03-04-2007

    Op staat de eindstand van de Zilveren Toren (Antwerpse competitie), waar Borgerhout verdiend won, al was Deurne niet tevreden met het verzwakte TSM de laatste ronde.

    De situatie in Brabant is eenvoudiger: daar is gewoon geen competitie. Schandalig gewoon!

  2. steff
    steff03-04-2007

    ok, had hierboven een url geplakt tussen scherpe haakjes, maar die worden blijkbaar geknipt. Hier nogmaals de URL, op goed geluk: http://www.schaakliga-antwerpen.info/tornooien/zt-php/2007/stand_1.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.