Nog maar 5 leiders na derde ronde EK

TornooizaalEen open tornooi met 600 deelnemers, je verwacht toch altijd een aantal spelers die het maximum houden in de beginfase. Op het Europese kampioenschap in Dresden loopt het anders, want slechts 5 spelers hebben 3/3 en daar zijn slechts 2 favorieten bij: Volokitin en Moiseenko. De Belgen kregen klappen…

Nog met 5 zijn ze, na amper 3 rondes: Volokitin, Moiseenko, Galkin, Berelovic en de verrassende IM Jianu. Volokitin en Moiseenko zijn bekende tornooispelers en staan al jaren stabiel boven de 2600 elo. De andere 3 werden niet verwacht, maar kunnen uiteraard wel schaken. Vooral Jianu had niemand verwacht. Met zijn 2506 is hij sowieso een van de mindere spelers in dit tornooi, maar de jongeman heeft zelfs nog geen Grootmeestertitel. Hij won gisteren al van Kacheishvili (2587) en had vandaag het geluk aan zijn zijde tegen Valerij Popov (2589). 

Van Dresden

Jianu heeft wit, maar heeft eigenlijk nog niet veel klaar gekregen. Zwart lijkt alles onder controle te hebben, maar gaat hier zwaar in de fout met 31. … Lb5?? Wit antwoordt gevat 32. Lxg7 en zwart geeft zelfs meteen op vanwege 32. … Txg7 33. Te7! Met bijvoorbeeld 31. … Dd5 lijkt het erop alsof zwart weinig problemen heeft.

Het geluk was vandaag ook aan de zijde van Dmitry Jakovenko. De topfavoriet won totnogtoe makkelijk, maar wilde vandaag veel te veel en verknalde een remise-achtig eindspel om in de volgende benarde situatie te belanden.

Van Dresden

De witte stukken zijn van IM Boris Savchenko (2583). Een simpel optelsommetje maakt al duidelijk dat zwart heel erg blij zal mogen zijn met remise. De stelling is mogelijk zelfs gewonnen, maar wit tekent om een of andere bizarre reden zijn “doodvonnis” met Kd5?? Jakovenko volgt simpel met Kb5 en het werd remise. We zijn niet zeker en zouden alles eens dubbel moeten checken, maar met een simpele zet als Kc3 of Kb3 lijkt wit toch nog steeds prima kansen te hebben.

Van Dresden

Jakovenko liet een halfje liggen, dus was het tijd voor een andere favoriet om toe te slaan. Andrei Volokitin (2654) heeft zijn Najdorf-opening prima gespeeld en de zwarte ontwikkeling is hier al niet geweldig verlopen. Tigran Petrosian (2585) speelt hier met zwart 32. … Dc5 waarna Volokitin met 33. Tb3 Lxd5?? 34. Tb8 de partij makkelijk in zijn voordeel besliste. 3/3 voor Volokitin.

Van Dresden

Deze boeiende stelling komt uit Moiseenko-Kontanjian (2560). Moiseenko speelt hier het boeiende 22. Pxd4!? Lb7 23. De3 Lc5 24. Pe6!? fxe6 25. Txc5 Ta8 26. Tb5 La6 27. Txb4 Lxd3 28. Dxd3

Van Dresden

28. … Dc7? 29. Tc4 en de stelling wordt definitief beslist: 1-0. Bekijk alle uitslagen.

Voor de Belgen was het een harde dag. Enkel Chuchelov kon winnen, de rest verloor allemaal. Voor Marville en vader Ringoir zal het geen makkelijk tornooi worden, aangezien zij bij de laagste elo’s zitten. Hopelijk zullen zij dit “pessimisme” met enkele aangename verrassingen counteren. Evgeneij Miroshnichenko won vandaag wel en is hopelijk begonnen aan een comeback.

Van Dresden

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.