Viaene komt op gelijke hoogte met Vdb!

ViaeneArvid Viaene leek af te stevenen op zijn eerste nederlaag tegen Dimitri Allaert toen deze een ongelooflijke blunder uit zijn mouwen schudde. Nils Nijs blijft het voorts erg goed doen. Hij hield leider Vandenbussche op remise. Dat betekent dat Viaene zich naast Vandenbussche hijst. Beiden hebben 3.5/4…  

Leider Vandenbussche liet vandaag zijn eerste halfje liggen tegen revelatie Nils Nijs. Het was een positioneel steekspel waarin de jongste van de bende schijnbaar makkelijk de stelling gesloten hield. De opening was nochtans niet volgens plan gelopen voor Nils. Zwart had twee paarden in een gesloten stelling en dat is in principe een voordeel, maar zoals gezegd hield hij de stelling toch gelijk.

Wat meer spektakel viel er te beleven in Verlinde-Konghaloos. Tieme counterde Galeh’s Siciliaan met een Koningsindische aanval. Na een verkeerd plan van zwart werd de Bruggeling heer en meester van de witte velden. Toen Galeh de witveldige loper weigerde te ruilen combineerde Tieme zich vlot naar de overwinning.

Van BK Jeugd

Na 25…Le5?? Kwam Verlinde in deze stelling met het onmiddellijk winnende 26.Txc6! Txc6 27. Dd5!! en iets later gaf Galeh op.

Door de remise van Bussie kon achtervolger Arvid Viaene op gelijke punten komen. Arvid had niets te klagen na de opening. Een actuele Najdorf kwam op het bord en Dimitri Allaert speelde die met wit niet echt secuur. Toen sloeg zwart echter aan het klungelen en Dimitri rukte sterk op met zijn damepionnen. De verslaggever was al bezig met te schrijven hoe Thibaut zijn kloofje had uitgediept toen Allaert een enorme bok schoot, en de zwarte torens op de tweede rij binnen liet komen.

Van BK Jeugd

Hier speelde Allaert het ongeloofelijke 49.Dc5??? waarna zwart dus met beide torens binnenkomt. Na bijvoorbeeld 49.Lc4 kan zwart het opgeven. Maar Viaene ontsnapt dus en komt daarmee naast vandenbussche aan de leiding.

Youri Krasucki begint stilaan de bye van het tornooi te worden. In een schijnbaar gelijke stelling wikkelde hij tegen Nicolas Vanderhallen af naar een eindspel dat vlotjes verloren bleek. Nicolas kon een beetje mazzel (zoals men bij onze noorderburen pleegt te zeggen) wel gebruiken.

De moeilijkste partij was die tussen Sven Förster (met wit) en Jelle Sarrau. In een Konings-Indiër was het aanvankelijk zwart die de betere vooruitzichten leek te hebben. Förster werkte zich terug in de strijd en opeens werd er remise gegeven. Zoals de Russische school vroeger zei: “Na twee opeenvolgende nederlagen is het best om eens remise te pakken.” Een raad die beide heren, na hun débacles van gisteren, opvolgden.

  1 Vanderhallen Nicolas  (2197) 1-0  Krasucki Youri        (2012)
  2 Nijs Nils             (2115) ½-½  Vandenbussche Thibaut (2212)
  3 Förster Sven          (1889) ½-½  Sarrau Jelle          (2203)
  4 Allaert Dimitri       (2049) 0-1  Viaene Arvid          (2125)
  5 Verlinde Tieme        (2141) 1-0  Khonghaloos Galeh     (2204)

In de open reeksen werd er vrij veel geremiseerd op de topborden. Meer op www.juniorchess.be

Over de auteur

Thibaut MaenhoutYoo iedereen, Om Jan te stimuleren om zijn fantastisch project voort te zetten, hoop ik ook af en toe iets te kunnen schrijven. Voor wie mij niet kent: (kan best zijn :-)) 3x Belgisch jeugdkampioen, en 3 IM-normen lid van de Brugse schaakkring Greetz!Bekijk alle artikelen door Thibaut Maenhout →

  1. FabriceWantiez
    FabriceWantiez12-04-2007

    Na 49.Dc5 in de partij van Dimitri, is dat nog niet remise met Te1 voor Le3 niet toelaten ?

  2. KAra
    KAra12-04-2007

    klopt

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain12-04-2007

    Idd, dubbel jammer voor Dimitri

  4. KAra
    KAra12-04-2007

    de zet Dc5 verdient wel de 2 vraagtekens omdat er zoveel simpele winsten waren, toen ik naar de stelling aan het zien was leek met Da6 het efficiëntst en leukst (Da5 is even goed natuurlijk, de pionnen beslissen). Het zegt genoeg hoe slecht Arvid stond als er na Dc5 nog een remiseweg voor wit inzat.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.